Sabina Häggblom diakon i Åhus

Åhus församling har nu en diakon, som heter Sabina Häggblom.

Sabina Häggblom. Bild: Karin Hallengren

Svenska kyrkan i Lunds stift fick nio nya diakoner i september 2013. De vigdes av biskop Antje Jackelén och en av dem hamnade i Åhus församling.

- Jag är så oerhört glad och tacksam över att jag får vara här i Åhus och jag hoppas att jag med mina erfarenheter ska kunna tillföra något till församlingen, säger Sabina Häggblom på första dagen på nya jobbet.

Hennes tjänst är till 50 procent inriktad på ungdomar, där hon ska möta konfirmander, unga ledare och ungdomar i olika sammanhang. Den andra halvan av tjänsten ska användas till att utveckla och fördjupa den vuxendiakonala verksamheten.

- Är det någon som vill ha själavårdssamtal, eller vanligt samtal, så är jag tillgänglig, framhåller hon.

Sabina Häggblom har gjort sin diakonutbildning på Bräcke i Göteborg och vigdes i sitt hemstift, Lunds stift. Detta efter ett yrkesliv först som servitris/bartender och sedan som behandlingspedagog, närmast på socialförvaltningen i Kristianstad bland vuxna missbrukare samt på Vändpunkten.

- Jag har egentligen varit diakon hela mitt liv! konstaterar hon. Det är inte så stor skillnad på bartender och behandlingspedagog. Jag har alltid mött människor och speciellt människor som varit utsatta eller utstötta.

Men hon känner att det är det här hon ska göra, att hon har en kallelse till diakon, och att hon alltid haft sin kristna tro med sig.

- Socialtjänstlagen säger att jag är skyldig att hjälpa människor, men jag vill kunna evangelisera också och gärna göra det genom handling. Jag vill möta människor på ett kärleksfullt och inte dömande sätt.

Hon är glad över att vara tillbaka i Åhus församling, där hon under några veckor gjorde sin praktik på diakonutbildningen. Nu stannar hon på en projektanställning hela 2014.

Namn: Sabina Häggblom

Ålder: 48

Bor: I Finja

Familj: Två pojkar hemma, 19 och 21 år

Fritidsintresse: Umgås gärna med vänner, tycker om naturen, bakning och att bara koppla av. I den mån jag hinner blir det simning och stavgång.

Senast lästa bok: Biskopsbrevet av Per Eckerdahl från Göteborg, "Skakad inte rörd".

(Publicerad 2014-06-17)

Diakonvigning 1 september med Sabina Häggblom i mitten.
Sabina Häggblom (i mitten) och de andra diakonerna vigdes av biskopen i Lunds stift, Antje Jackelén. Bild: Andrea Kollmann

Fakta om diakoni
Begreppet diakoni kommer från grekiskan och betyder tjänst. Diakoni är Svenska kyrkans sociala arbete som betyder att kyrkan har omsorg om människor i utsatta situationer. I Lunds stift finns cirka 120 diakoner.