Valresultat

Den slutgiltiga röstsammanräkningen visar på ett valdeltagande på 19,08%, vilket är det högsta valdeltagandet i kyrkovalet sedan 1934. Det är även det högsta antalet röstande i ett kyrkoval någonsin med 984 680 avgivna röster.

I Åhus församling innebär det slutgiltiga valresultatet att nomineringsgruppen Öka ökade till 79,53 procent och Frimodig kyrka till 5,48 procent. Socialdemokraterna ligger i stort sett oförändrat på 15,00 procent.

I mandat räknat i kyrkofullmäktige i Åhus församling ger det: Socialdemokraterna 4 mandat, Frimodig kyrka 1 mandat och Öka 20 mandat.

I Åhus församling var det 1 231 personer som röstade, motsvarande 16,84 procent av de röstberättigade. Det är en ökning från förra valet, då 12,74 procent tog sig till valurnorna.

Läs mer på:

Förtidsrösta på församlingsexpeditionen
Förtidsröstning är möjlig fram till 16 september på församlingsexpeditionen i Åhus, som har öppet följande tider:
mån-ons 11-13/9 kl 10-12
tors 14/9 kl 17-20
fre 15/9 kl 10-12
lörd 16/9 kl 11-13 för dig som vill rösta före valdagen.

På valdagen 17 september är vallokalen i Åhus församlingshem öppen kl 8-11 samt 13-20 och i kyrkstugan i Yngsjö kl 12-15. Vallokalerna är stängda under gudstjänsttid. I vallokalen finns valsedlar och valkuvert. Du kan personrösta genom att kryssa för upp till tre kandidater på valsedeln.

Medtag röstkort.

Det finns även möjlighet att brevrösta och ett brevröstningspaket kan hämtas på församlingsexpeditionen.

Ta chansen att påverka

Alla medlemmar i Svenska kyrkan, som senast på valdagen den 17 september 2017 fyller 16 år, har en demokratisk möjlighet att faktiskt påverka hur Svenska kyrkan ska styras.

- Ta chansen att påverka din kyrka. Rösta i kyrkovaltet! uppmanar kyrkorådets ordförande Ann Kristin Bertilsson och valnämndens ordförande Lars Petersson.

Genom att gå och rösta är du med och påverkar Svenska kyrkans arbete lokalt i din församling, i Lunds stift och på nationell nivå.

I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren.

Direkta val sker till kyrkofullmäktige i Åhus församling, till stiftsfullmäktige i Lunds stift och till kyrkomötet på nationell nivå. Du har även möjlighet att personrösta i valet.

Alla röstberättigade ska ha fått ett röstkort till folkbokföringsadressen omkring den 30 augusti 2017. Kontakta annars församlingsexpeditionen tel 044-24 68 00 eller ring kyrkokansliet 018-16 95 00 eller gå in på www.svenskakyrkan.se för att beställa ett nytt.

Nomineringsgrupperna i Svenska kyrkan är kyrkovalets motsvarighet till partier i de allmänna valen.

I Åhus församling finns följande nomineringsgrupper till kyrkofullmäktige:

Frimodig kyrka

Socialdemokraterna