Kyrkorenovering

Kyrkan i Åhus renoveras men är ändå hela tiden öppen för allmänheten. Gudstjänst firas varje vecka och ingen behöver dra sig för att boka dop och vigslar. Sittplatser finns för cirka 150 personer.

Dopfunten av sten har fått flytta med, liksom Mariatavlan av glas.

Sedan 1 mars 2018 och cirka ett år framåt pågår renovering av Åhus S:ta Maria kyrka.

Församlingens verksamhet har flyttats ner till delen närmast tornet, numera ofta benämnt "Lillkyrkan", där alla förrättningar och gudstjänster pågår som vanligt fram till vecka 45, då etapp ett beräknas vara klar.

Kyrkan är denna och nästa vecka, till och med 22 november, helt stängd för att renoveringen ska kunna ”byta plats” från den främre delen till den bakre i den så kallade ”Lillkyrkan”. Högmässan den 18 november hålls i Församlingshemmet och från och med vecka 48 är det koret som används för verksamheten.

Bänkarna har burits ut från kyrkan och transporterats till Hjärsås - där de ska målas om och förvaras tills dess att renoveringen är klar. Kyrkobesökarna får nu sitta på stolar.

Provisorisk psalmtavla.

Vid upptagningen av golvet i koret har två stora gravhällar i gott skick kommit fram. De ligger som lock på gravvalv under golvet. Länsstyrelsen får avgöra om de kan ligga i golvnivå framöver.

Enligt planen ska hela renoveringen vara klar i slutet av februari 2019, då ett återuppöppnande ska uppmärksammas med bland annat biskop Johan på plats.

Då ska de sotiga inneväggarna vara rengjorda och ommålade, nya radiatorer ha monterats under bänkarna, delar av golvet inne i kyrkan ha rätats upp samt rost och sprickor i fönstren vara åtgärdat. Dessutom ska vapenhuset vara uppfräschat och en permanent rullstolsramp vara färdigbyggd.

Kostnaden för renoveringen är beräknad till 19-20 miljoner kronor, varav Åhus församling erhåller sex miljoner kronor i bidrag för de antikvariska arbetena.

"Lillkyrkan" med plats för 150 besökare.
Nykalkat på utsidan i augusti 2018.
Nu arbetas det både högkyrkligt och lågkyrkligt. Uppe i valven rengörs kalkmålningar och i golvet monteras värmekonvektorer. Varmt, rent och vackert ska det bli.
Koret ska vara kyrka från och med slutet av november, men fram till dess är det byggställningar och ommålning som gäller.