Kyrkorenovering

Kyrkan i Åhus renoveras men är ändå hela tiden öppen för allmänheten. Gudstjänst firas varje vecka och ingen behöver dra sig för att boka dop och vigslar. Sittplatser finns för cirka 100 personer.

Orgelläktaren skall få en ny färgsättning i två nyanser. Här har man provat med en färg som visade sig alltför mörk.

Renoveringen av S:ta Maria kyrka har nu gått in i sin avslutningsfas. Det är i den allra västligaste delen, närmast tornet, som renoveringsarbetet pågår. Här skall bland annat trägolvet på tre mindre ytor tas bort och ersättas med kalksten.

- De här lite upphöjda trägolven är kvar från när det stod bänkar ända ner till tornväggen. När vi nu lägger kalksten får vi ett mycket mera enhetligt rum i den här delen av kyrkan, säger kyrkoherden Magnus Tyche. Här vill vi lyfta fram medeltidskaraktären så att man ska få lite känsla av hur kyrkan såg ut en gång i tiden. Här finns ju de bevarade kalkmålningarna, ett ursprungligt fönster och väggarna och pelaren är här inte slätputsade som i övriga delar av kyrkan. Och som sagt, inga bänkar.

Sedan 1 mars 2018 och cirka ett år framåt pågår renovering av Åhus S:ta Maria kyrka.

Församlingens verksamhet flyttades ner till delen närmast tornet, som ofta benämndes "Lillkyrkan" och där alla förrättningar och gudstjänster pågick som vanligt fram till vecka 45, då etapp ett beräknades vara klar.

Kyrkan var under veckorna därpå, till och med 22 november, helt stängd för att renoveringen skulle kunna ”byta plats” från den främre delen till den bakre i den så kallade ”Lillkyrkan”. Högmässan den 18 november hölls i Församlingshemmet och från och med vecka 48 2018 är det koret som används för verksamheten.

Bänkarna har burits ut från kyrkan och transporterats till Hjärsås - där de ska målas om och förvaras tills dess att renoveringen är klar. Kyrkobesökarna får nu sitta på stolar.

Vid upptagningen av golvet i koret har två stora gravhällar i gott skick kommit fram. De ligger som lock på gravvalv under golvet. Länsstyrelsen får avgöra om de kan ligga i golvnivå framöver.

Enligt planen ska hela renoveringen vara klar i slutet av februari 2019 och ett återuppöppnande ska uppmärksammas med bland annat biskop Johan på plats den 14 april.

Då ska de sotiga inneväggarna vara rengjorda och ommålade, nya radiatorer ha monterats under bänkarna, delar av golvet inne i kyrkan ha rätats upp samt rost och sprickor i fönstren vara åtgärdat. Dessutom ska vapenhuset vara uppfräschat och en permanent rullstolsramp vara färdigbyggd.

Kostnaden för renoveringen är beräknad till 19-20 miljoner kronor, varav Åhus församling erhåller sex miljoner kronor i bidrag för de antikvariska arbetena.

Av hänsyn till de medeltida målningarna skall väggarna i kyrkans bakre del bara rengöras, inte kalkas i januari 2019.
Nykalkat på utsidan i augusti 2018.
Nu arbetas det både högkyrkligt och lågkyrkligt. Uppe i valven rengörs kalkmålningar och i golvet monteras värmekonvektorer. Varmt, rent och vackert ska det bli.
Koret ska vara kyrka från och med slutet av november, men fram till dess är det byggställningar och ommålning som gäller.