Åhus församling vill erbjuda något för alla

En vanlig vecka är det 400-500 besökare i olika verksamheter i Åhus församling, plus att lokalerna är utlånade till dop- och begravningskaffe. Vissa veckor är det med andra ord upp till 1 000 personer som passerar genom församlingshemmets dörrar.

En förklaring är såklart att församlingens arbete är grundlagt sedan många år. Men att det blomstrar är också tack vare en erfaren och engagerad personal i samarbete med ett 50-tal volontärer.

Framförallt har körverksamheterna vuxit. Inte många har en ungdomskör med över 30 sångare, både tjejer och killar. Totalt har Åhus församling åtta körer, fördelat på alla åldrar och med sammanlagt cirka 200 sångare.

Ungdomsverksamheten är särskilt stark. Förutom ungdomskörer finns Kyrkans Unga, SKUTT (Svenska Kyrkans Unga Torsdags Träff), med omkring 25 deltagare och Kyrkans Unga ledare, KUL, med ytterligare 20 ungdomar. Till detta kommer 110 konfirmander.

Svenska kyrkan i Åhus är populär när det gäller aktiviteter för barnen. Öppna förskolan, dit barn och föräldrar kommer tillsammans, är en riktig klassiker och ett dragplåster, som samlar i genomsnitt 30 personer per gång, ibland så många att det blir svårt för alla att få plats. Måndagseftis, barntimmar och babyrytmik kör med fulla grupper med över 50 deltagare sammanlagt.

I Åhus församling är diakoni inte en avskild, egen verksamhet.
- Vi vill se att diakonin berör allt vad vi gör, säger församlingens diakon Sabina Häggblom.
- Diakoni är ju inte bara enskilda samtal och hjälpverksamhet. Att träffas och bara ha trevligt tillsammans i en kör eller i öppna förskolan är diakoni, likaväl som en samtalsgrupp för den som mist en anhörig eller tvingats leva i en familj med missbruk. Därför strävar vi hela tiden efter att ha ett diakonalt perspektiv på allt vi gör.

Det pratas ibland om kyrkor som är nästan tomma om söndagarna.  Kyrkoherde Magnus Tyche ser att det under en period har varit färre gudstjänstbesökare i Yngsjö.  Men att det i Åhus snarare ökar än minskar.
-  En söndag nu i höst var det cirka 300 personer på Små och stora-gudstjänst på förmiddagen och cirka 150 besökare på musikgudstjänsten på kvällen.
- Det känns naturligtvis fantastiskt roligt att vårt arbete efterfrågas och uppskattas.

I kyrkorådet, som styr församlingens arbete, är Ann Kristin Bertilsson ordförande.
- Svenska kyrkan i Åhus vill vara delaktig i samhällslivet och betyda något för våra medlemmar. Vi strävar efter att kunna erbjuda något för alla och det tycker jag att vi lyckas med!