Åhus församling nyanställer

Växande barn- och körverksamhet. Därför anställer Åhus församling en ny musikpedagog och utökar tjänsten som biträdande fritidsledare.

Församlingshemmet kan en vanlig vardag verka nog så fridfullt och stilla utifrån, men väl innanför dörrarna möter liv och rörelse när helst man tittar in.

Under en vecka genomströmmas huset av närmare 500 personer i olika åldrar.

- Ja, det utnyttjas väldigt mycket redan idag och vi behöver göra en del justeringar för att kunna utöka verksamheten till hösten. Det är framförallt barn- och ungdomsverksamheten som växer, berättar kyrkoherde Magnus Tyche.

- Fem av våra sex körer är i stort sett helt fyllda. Ungdomskören och den yngsta barnkören var redan i höstas så fulltecknade att vi fick sätta intresserade på kö.

Också vuxenkörerna är stora, men där finns ännu plats för några till. Det är inte bara körsången som lockar. Även kyrkans eftermiddagsgrupper har kö.

Hur känns det att ha så många barn som vill komma med?
- Det är förstås väldigt roligt att vår verksamhet är efterfrågad och det är ett gott betyg till personalen, som gör ett otroligt fint jobb. Men det är tråkigt när inte alla som vill får möjlighet att vara med och det rimmar naturligtvis väldigt dåligt med kyrkans grundläggande budskap.
- När jag tog upp frågan i kyrkorådet var deras uppfattning lika klar som enkel:  vi måste göra plats för fler.

Därför anställer vi nu en ny musikpedagog och utökar tjänsten som biträdande fritidsledare.

I grupperna innebär det att lilla Barntimmegruppen försvinner till förmån för en fjärde ”efter skolan-grupp”, som också ska innehålla körsång.

Öppna förskolan utökas från två till tre förmiddagar i veckan och på ett eller annat sätt ska alla som vill sjunga tas emot.

Vi har idag nära femtio tjejer och killar som sjunger i kören Con Moto - nästan en fjärdedel av de ungdomar som är med i vår verksamhet - och fler vill vara med.

Varför är det så populärt att sjunga i kör i Åhus församling?
- Jag tror inte att det bara är hos oss. Det finns flera körer till här i Åhus. Körsång är ju Sveriges största folkrörelse. Men jag har fått lära mig att i körsång är musiken bara halva glädjen.

Den andra halvan är det sociala samspelet, att växa, utvecklas och ha roligt tillsammans och jag vet att för våra körledare är detta inte bara en insikt utan en grundläggande utgångspunkt för hela arbetet.

(Publicerad hösten 2015)