Other languages with Google Translate

Kontakt

Åhls församling Besöks- och postadress: KYRKVÄGEN 20, 79340 INSJÖN Telefon: +46(247)44940 E-post till Åhls församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Åhls kyrka

Åhls kyrka uppfördes 1761-1767 av byggmästare Pehr Schulzberg från Västerås.

Församlingen har medeltida ursprung, med Leksand som moderförsamling. Då tillhörde alla församlingar runt om Leksand.

1386 bildades Gagnef egen församling.
1583 bildades Bjursås egen församling.

1562 flyttades Ål från Leksand till Gagnefs pastorat.

Från 1613 utgör församlingen ett eget pastorat, vi firar således i år 400 års jubileum detta kommer att märkas på flera sätt bland annats avslutas jubileet med ett nyskrivet körverk på 1 advent.

Åhls kyrka ligger tätt intill en gammal landsväg som går genom jordbruksbygden i anslutning till Insjön.Tre par kraftigt murade grindstolpar är dekorativa avbrott i den långa kyrkogårdsmuren. Det mäktiga tornet ger intryck av tyngd och värdighet.

Kyrkans exteriör är tämligen oförändrad sedan byggnadstiden dvs 1760-talet. Den nuvarande kyrkan uppfördes mellan 1761-1767 av byggmästare Pehr Schultzberg från Västerås. Han har även byggt Gustafs kyrka i Dalarna, den har stora likheter med Åhls kyrka.
Kyrkan är byggd på samma plats som det sedan medeltiden fanns en betydligt mindre kyrkobyggnad.