Svenska kyrkans engagemang inom Fairtrade

Som medlem i Fairtrade i Sverige och delägare i Fairtrade AB har Svenska kyrkan varit med och byggt upp Fairtrade-rörelsen i Sverige sedan 1990-talet.

Fairtrade-märkta varor säkerställer att priset som betalas för till exempel kaffe eller bananer täcker produktionskostnaderna med råge, vilket skyddar utsatta jordbrukssamhällen från de instabila världsmarknadspriserna. Fairtrade-premien, som ingår i priset som konsumenten betalar i butik, används till att finansiera sociala investeringar i kooperativen, som skolor och hälsoinsatser.

Ett ytterligare prispåslag för ekocertifierade produkter bidrar till att många kooperativ ställer om till ekologisk produktion. Drygt hälften av producentorganisationerna inom Fairtrade-systemet är idag dubbelcertifierade, det vill säga både enligt Fairtrades och ekologiska kriterier.

Se en kort film om vad Fairtrade betyder för människor!

SIFFROR OM FAIRTRADE

• Totalt såldes under 2016 Fairtrade-märkta varor i Sverige till ett värde av 3,6 miljarder kronor.

•  Varannan ros, var tionde kaffekopp och var sjätte banan som säljs i Sverige idag kommer från en Fairtrade-certifierad odling/koooperativ.

• 1,65 miljoner odlare och anställda i 74 länder omfattas av Fairtrade.