Semestra hemma - hemester!

Tips och inspiration till en rolig semester på hemmaplan

Fick du som många andra ställa in dina semesterplaner och tänka om helt? Kanske är du dessutom tvungen att semestra på en lägre budget än vanligt? Då är det semester på hemmaplan som gäller.

Att varva ner och ha semester hemma kan vara en utmaning. Det är lätt att en börjar rensa sina garderober, städa vinden eller påbörjar något annat tråkigt måste.
Men om du är hemma i Stockholm i sommar, missa inte att besöka något av alla de fantastiska ställen och miljöer som faktiskt finns här. Det finns massor att utforska. Varsågod, här kommer våra bästa tips på vad du kan hitta på på din hemester!

Utflykter och vandring-Att packa ryggsäcken och ge sig ut på vandring är ett äventyr och välgörande både för kropp och själ. Vandring motverkar stress, ger nya perspektiv på tillvaron och är fenomenal träning för våra kroppar som inte är gjorda för att sitta still utan för rörelse.

Stockholm med omnejd har flera trevliga vandringsleder genom orörd natur med fantastiska vyer och historiska miljöer. Många av de etablerade lederna erbjuder dagsetapper eller flerdagarsvandringar och du når dem lätt med buss från innerstan. De tre största vandringslederna är Sörmlandsleden, Upplandsleden och Roslagsleden. Gå till friluftsframjandet.se för att läsa mer om alla vandringsleder. Du väljer så klart själv om du bara vill ta en dagstur eller flera dagar med övernattning.

Bada. Varför inte åka lite längre bort för att upptäcka nya badstränder runt om Stockholm? Flatenbadet i Skarpnäck erbjuder en härlig och aktiv dag på stranden.
Stranden är omringad av bryggor, hopptorn, ute-gym, beachvolleybollbana, boulebana, minigolf och ett flertal serveringar om sommaren. Här finns även tennisbanor för den som gillar det.

Kärsöns badplats är en pittoreskt belägen badplats i Bromma med vacker utsikt över Drottningholms slott och på Lilla Essingen kan du bada runt om hela ön från bryggor sedan sola eller ha picknick i Lux-parken.

Text: Anna Johanna Blom

TIPS PÅ AKTIVITETER

UTOMHUS

Cykla – Det finns fantastiska platser att upptäcka när man färdas på cykel i Stockholm.
Spela Boule – Utomhusverksamhet som fungerar i stort sett vilken park med grus som helst.
Spela discgolf – Det finns flera olika banor runt om i Storstockholm.
Gå och fiska – Avkopplande och roligt. Glöm inte att köpa fiskekort.
Stadsvandra – Upptäck stadsdelar du inte brukar besöka så ofta.
Kyrkvandring – Ladda ned Kyrkguiden och se hur många kyrkor du kan besöka under semestern.
Se på solnedgången – Ta dig upp på t ex Skinnarviksberget för att njuta av solnedgången.

INOMHUS

Skriv vykort – till dina vänner. Via PostNords app kan man göra ett vykort av ett foto i mobilen.
Gör ett quiz – Via appen Kahoot kan du enkelt göra ett eget quiz.
Lär dig ett nytt spel – eller kortspel.
Handarbeta – kanske testa ett helt nytt hantverk?
Gå en onlinekurs – Det finns mängder av gratis kurser på nätet.
Gör ett insektshotell – Hjälp till att öka den biologiska mångfalden.

PASSAR BARN

Lär er stjärnbilder – gå sen ut sent på kvällen och leta upp bilderna på himlen.
Gör en skattjakt – hemma eller utomhus.
Spännande övernattning hemma – sov på balkongen eller sätt upp ett tält i trädgården.
Ta med ett förstoringsglas – på promenad och upptäck saker på riktigt nära håll.
Gör en hinderbana hemma – med saker att klättra över och krypa under.
Besök en 4H-gård – och klappa bondgårdsdjur.
Gå ut i skogen – leta efter djurspår eller kanske spår efter älvor och troll?
Gör en egen teaterpjäs – gör egen kostym och rekvisita och filma allt.
Ha vattenkrig – vattenballonger används med fördel!