Kulturnatt - Ringar av tid lördag 20 april kl 18.00-24.00

Upplev musik från tre sekler och spännande konst i vår vackra kyrka! Premiärvisning  gobeläng  av Annika Ekdahl.  Glas-och silverkonst av Jenny Edlund och Matilda Kästel. Uruppförande av ''Mässa i en orolig tid''. Konsert med AF kyrkas kammarkör, Psalm-sing-along och orgelmusik.

PROGRAMMET I KORTHET 

18.00 – 24.00 Konstutställning  
Premiärvisning av specialbeställd gobeläng av Annika Ekdahl.
Glas-och silverskulpturer av Jenny Edlund och Matilda Kästel.

18:30 – Välkommen och presentation av konstnärerna. 
Camilla Skorup presenterar kvällens konstnärer. 

19.30- Uruppförande ‘’Mässa i en orolig tid ‘’ 
Erika Hammarbergs nyskrivna mässa framförd av jazztrio och Adolf Fredriks kyrkas ungdomskör. Mässa i jazzton av Erika Hammarberg och Emily Åhlén.

20.30 - Psalm-sing-along
Kom och sjung älskade psalmer!
Lotta Lundberg, diakon. Cristoph Annehed, präst. Isabel Josephson, sopran.
Per-Ove Larsson, organist. 

21.30 - Genom seklerna - Konsert med Adolf Fredriks kammarkör 
 Adolf Fredriks kyrkas kammarkör. Christoffer Holgersson, dirigent. 

22.30 – Orgelmusik av Johann Sebastian Bach
Per-Ove Larsson, orgel

23.00 - Mässa i Taizéanda 
Christoph Annehed. 

Detalj från verket Better Days. Teknik: Gobelängteknik. Material: Linvarp, ullinslag. Storlek: Bredd 3 m, höjd 2,25 m.

18.00-24.00
Konstutställning 

Premiärvisning av Annika Ekdahls verk Better Days – en vävd berättelse om en familj och deras djur

De senaste tjugo åren har jag utforskat min förmåga att väva storskaliga bilder inspirerade av historiska gobelängers färgrika, detaljerade berättelser. Men i stället för bataljer och jaktsällskap tänker jag mig en teater med förgrund och fond, scenografi och rekvisita. Aktörerna kommer ur mina sammanhang, mina album.

Annika Ekdahl

Den här gången har jag fått möjligheten att bjuda in en annan familj till det vävda scenrummet. Tillsammans med sina hästar, hundar och grannar samlas de till en trädgårdsfest. Även några vilda djur närmar sig bordet och ljuset.Titeln är både en besvärjelse och en förhoppning. Dessutom är Better Days namnet på en av de närvarande vid familjefesten. 

Jag gläder mig mycket åt att få visa resultatet av nästan två års arbete i Adolf Fredriks kyrka under Kulturnatten.

 

Annika Ekdahl är född 1955 i Stockholm och utbildad vid HDK-Valand, Göteborgs universitet, där hon också varit adjungerad professor. Hon har även varit gästprofessor vid Institutionen för kulturvård vid samma universitet. 

I sin ateljé i blekingska Kyrkhult arbetar hon främst med storskaliga berättelser i gobelängteknik och är representerad i flera museisamlingar och offentliga byggnader.

Kalk från serien ’’Dramaqueens’’

Skulpturer i glas och silver av Jenny Edlund och Matilda Kästel

Jenny Edlund och Matilda Kastell möttes genom Konsthantverkarna i Stockholm, där de båda är medlemmar. I en utställning som handlade om samarbete över materialgränser möttes de kring gemensamma teman som kvinnlig erfarenhet, moderskap och feminism. Arbetet resulterade i verken Microchimerism, skulpturer i glas och silver.
De har också startat utställningsplattformen Open Craft och Konstföreningen Make-Up. Tillsammans är de representerade i Statens Konstråds samlingar.

Matilda Kästel (f.1984) arbetar med glas, keramik och blandmaterial i skulpturala tekniker. Hon är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi och Konstfack i Stockholm. Hennes verk är ofta interaktiva, med delar som rör sig eller ska vidröras.
För Matilda är den mänskliga kroppen en viktig del av processen – attraktion och begär blandas med obehag för att skapa spänning och
osäkerhet inför vad ett objekt är eller är till för. 

Jenny Edlund (f.1959) har en MFA från Konstfack med metall som primärt material. Hennes arbeten rör existentiella frågor som varat, livet, åldrande, feminism och rättvisa. Uttrycket i hennes verk växlar mellan kaos och stillhet, kraft och skörhet och utgår från en berörande händelse eller situation. Flera verk finns i museers samlingar, bland annat Museum of Arts and Design i New York, Nationalmuseum och Röhsska museet. 

 

 

19.30 - Uruppförande ‘’Mässa i en orolig tid ‘’

Adolf Fredriks kyrkas ungdomskör, under ledning av Christoffer Holgersson och Isabel Josephson tillsammans med Trio Erika Hammarberg (TEH): Erika Hammarberg, piano, Mauritz Agnas, kontrabas och Sebastian Vogler, trummor. 

Erika Hammarberg
Erika Hammarberg

De senaste åren har vi fått se samhället och omvärlden omkastat med nya spelregler. Sådant som tidigare tett sig som självklart som demokrati, fred och öppna gränser är något som vi alla behöver hjälpas åt att värna om. Kompositören Erika Hammarberg hoppas att Mässa i en orolig tid kan hjälpa oss att stilla vår oro och få oss att befinna sig i nuet, i musiken och få ta del av friden och trösten. Jazzen är i sin natur ett flöde, ett stadium av musikaliskt nu. Verket präglas av Emily Åhléns fina texter. 

Erika Hammarberg 
är kompositör, pianist och arrangör vars arbete sträcker sig över musik för storband, kammarensemble och klassisk kör. Hon rör sig i en akustisk värld som kännetecknas av linjära melodier, rytmisk intensitet i flera lager och harmonik som spänner från treklanger till komplexa kluster. Musiken tar ofta avstamp i frågor om identitet och relationer och med en bakgrund som klassisk pianist, pendlar hon idag inom fältet jazz och konstmusik både som kompositör och pianist. 

Emily Åhlén är artist och låtskrivare. Hennes debutalbum i eget namn släpptes 2017 och innehåller texter som berör hela livet - hopp och förtvivlan, kärlek och svek, död och liv. Uppföljaren ”Mod” släpptes våren 2021. Den observanta blicken och förmågan att beskriva livet med enkla ord är hennes signum.

 

20.30 - Psalm-sing-along 

Kom och sjung älskade psalmer!

Välkommen till allsång där repertoaren utgörs av våra fantastiska 
psalmer ur psalmboken! 

I 250 år har det sjungits i denna kyrka av och med församlingsbor och det vill vi fortsätta göra länge till. I år har vi bett er skicka in era önskepsalmer och vi ska avslöja vilken som verkar vara den mest önskade psalmen i Adolf Fredriks församling. 

Vi som håller i sing-alongen är: Christoph Annehed, Lotta Lundberg, 
Isabel Josephson och Per-Ove Larsson. 

Välkommen att räkna årsringarna på vår psalmskatt och botanisera i gamla, nya, kända och okända psalmer!

Adolf Fredriks kyrkas kammarkör

21.30 - Konsert - Genom seklerna 

Adolf Fredriks kyrkas kammarkör tillsammans med Per-Ove Larsson vid orgeln framför musik genom seklerna sedan kyrkan invigdes år 1774. Alltifrån Wolfgang Amadeus Mozart via Ludvig Norman och Gustaf Nordqvist fram till våra dagar och musik av Karin Rehnqvist. Programmet avslutas med första delen ur motetten Singet dem Herrn ein neues Lied av Johann Sebastian Bach.

Adolf Fredriks kyrkas kammarkör  grundades år 2000 och är en blandad kör som idag består av drygt 30 korister i åldrarna ca. 20-40 år. Sedan år 2011 är Christoffer Holgersson körens konstnärlige ledare och dirigent.

22.30 - Orgelmusik av Johann Sebastian Bach

Per-Ove Larsson, orgel.  
Johann Sebastian Bach skrev mängder med musik, inte minst för orgel. Här hör vi ett av hans Preludier och Fugor. Preludiet är dramatiskt och kraftfullt omväxlande med mildare partier. Fugan är en s.k. dubbelfuga, med ett förstatema i stegvis skridande tonföljder. Därefter två av Bachs koralbearbetningar – den kända ”Wachet auf, ruft uns die Stimme” samt ”Schmücke dich, o liebe Seele” (Kläd dig, själ, i högtidskläder, sv.ps.394), en nattvardskoral där Bach ornamenterar koralmelodin understött av mjukt gungande ackompanjemang.

 

23.00 - Mässa i Taizéanda

Tillsammans firar vi mässa i Taizéanda.

Det är en mässa som ramas in av meditativa sånger, tystnad och ljuständning för att återskapa stämningen från klosterkommuniteten i Taizé.

Christoph Annehed, präst.