Gästsamtal med Ann-Christine Björk onsdag 11 oktober kl 17.30

Välkommen på gästsamtal med Ann-Christine Björk, präst och leg. psykoterapeut som i sitt arbete som bland annat fängelsepräst, har lång erfarenhet av att arbeta med utsatthet, svåra livsfrågor och dilemman.

Vad är en människa?
Är förlåtelse möjlig, kan en förlåta allt?
Är det någon skillnad på förlåtelse och försoning?

Människor har i alla tider funderat över vad en människa är, hur det är möjligt att vara och hålla ett helt liv fullt ut som människa. Vad håller och vad håller inte, vad håller för att leva och dö för? Och när det inte håller - vad gör vi då? Hållbarhet handlar ju inte bara om miljö och natur utan också om hur vi bygger en hållbar skapelse – hur vi bygger våra liv så vi orkar, står ut och håller/klarar ett helt liv, för livet det är ju inte någon räkmacka för någon av oss. 

Ibland tänker jag att Gud skulle vara ett annat ord för liv för att ge liv?  För vår förmåga att inte bara älska utan att stå ut...att förlåta och försonas? Försonas handlar på något sätt om att bli sams med livet igen, förändras, att klara gå bort ifrån ett ställe till ett annat. Att upprätta mänskligheten, respekten och värdigheten med kunskap om vårt djupaste uppdrag att vara de älskande människor vi är genom livet. Det kräver mycket förlåtelse och det handlar inte om att glömma utan om att arbeta sig igenom svåra erfarenheter och kunna leva vidare med det.

Kanske är den allra största och svåraste synden att inte förstå att vi är på djupet älskade, att orka minnas att vi är älskade! Det är smärtsamt och kräver både mod och tillit för att ta in, våga och orka gå bortom de där starka försvaren, som säger: duger inte betyder inget, det är inte meningsfullt!

/Ann-Christine Björk 

Vi ses i församlingslokalen på Kammakargatan kl 17.30.
Fri entré