Other languages with Google Translate

Resele kyrka

Resele gamla kyrka byggdes redan på medeltiden som revs när den nuvarande stod klar 1841. Delar av inredningen har dock bevarats till den nya. 1982 restaurerades den och fick sin nuvarande utformning med bl a ny brudkammare.

Korets mittparti pryds av en stor oljemålning med motivet ”Kristus på korset”, gjord av Albert Blombergson. Predikstolen snidades 1840 av Salomon Hägglöf som även gjort dopängeln vid predikstolstrappans barriär.

Kyrkan äger flera medeltida föremål bl a ett rökelsekar och en smidesjärnstake för sex ljus. En rik samling silver hör till kyrkan. En medeltida kalk och paten hör till klenoderna, liksom en vinkanna med trähandtag från 1696. Flera äldre textilier finns bl a en mässhake i röd sammet med ett kors i guld och silke samt ett fragment från 1500- eller 1600-talet med broderi.