Armar sträcks upp  mot luften
Foto: Avel Chuklanov /Unsplash
Ung i den världsvida kyrkan

Utbyte med lutherska kyrkan i Tanzania

Tanzanias lutherska kyrka finns med i utbytesprogrammet genom det nordvästra stiftet och Karagwe stift.

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania har fler än fem miljoner medlemmar och är en av världens största lutherska kyrkor. Den växer hela tiden. Kyrkan är ständigt närvarande i samhället genom allt från kyrkor till biltvättar, och lever sida vid sida med en mängd andra kristna och muslimska samfund.

Svenska kyrkans relation till ELCT går långt tillbaka i tiden. Ung i den världsvida kyrkan har sedan i början av 2000-talet samverkat med ELCT’s nordvästra stift vid Victoriasjöns västra strand. 2019 är första året som det finns möjlighet att åka på utbyte till Karagwe stift. Under utbytet får du som deltagare dela församlings- och byliv i någon av de många församlingar och byar som utgör stiften. 

Ung i den världsvida kyrkan har sedan i början av 2000-talet samverkat med ELCT’s nordvästra stift vid Victoriasjöns västra strand. Där får du som deltagare dela församlings- och bylivet i någon av de många församlingar och byar som utgör stiftet. 

Fakta om Tanzania

  • Tanzania ligger i östra Afrika och kan skryta med både Afrikas högsta berg (Kilimanjaro), Afrikas största sjö (Victoriasjön), och att vara ett av de områden i världen som varit bebott längst.
  • Tanzanias folk består av en mängd olika folkgrupper eller stammar, och över hundra språk talas i landet.
  • I skolan undervisas i swahili och engelska. Swahili är det gemensamma språket i landet.
  • Ungefär en tredjedel av befolkningen är kristna, en tredjedel muslimer och en tredjedel traditionellt troende.

Kyrkan i Tanzania

Utbyte med ELCT-NWD –Evangelical Lutheran Church of Tanzania, North Western Diocese har funnits sedan början av 2000-talet. Läs mer på kyrkans webbplats