Tåg kör på ett spår som ligger under vatten. En man med säckar på huvudet väntar på att passera.
Ung i den världsvida kyrkan

Utbyte men oberoende kyrkan i Filippinerna

I Act Svenska kyrkans utbytesprogram ingår Iglesia Filipina Independiente, IFI, den oberoende filippinska kyrkan.

Ung i den världsvida kyrkan har samverkat med den oberoende filippinska kyrkan sedan 2006. Som deltagare får du dela livet i församlingarna och i det filippinska samhället.  

Iglesia Filipina Independiente, IFI, den oberoende filippinska kyrkan, har lämnat den romersk-katolska kyrkan för att bli självstyrande. I dag är den landets näst största kyrka med tre miljoner medlemmar. 

IFI kommer ur kampen mot kolonialismen och arbetar idag politiskt för de mänskliga rättigheterna.  Svenska kyrkan och IFI har ett så kallat konkordat med varandra. Det är ett avtal om kyrkogemenskap så som att ta emot varandras präster och fira nattvard tillsammans.

 

Fakta om Filippinerna

  • Öriket Filippinerna består av över sjutusen öar, varav ungefär 900 är bebodda. De flesta öar är vulkanöar täckta av skog, men några vulkaner är fortfarande aktiva.
  • Huvudstaden Manila med omgivning är en av världens mest folkrika storstadsområden.
  • I landet talas inte mindre 170 språk, med engelska och filipino (baserat på tagalog) som officiella språk.
  • 92 procent av landets befolkning är kristna, och den stora majoriteten tillhör den romersk-katolska kyrkan, men traditionell tro och gamla ritualer lever kvar på många håll.

Kyrkan på Filippinerna

Sedan 2006 är den oberoende katolska kyrkan IFI, Iglesia Filipina Independiente, en av kyrkorna i utbytet. Lär dig mer om IFI på kyrkans webbplats.