Foto: Ian Secillano/Municipal DRR Officer of Libon, Albay
Katastrofinsatser

Miljoner drabbade i Filippinerna efter tyfon

Act Svenska kyrkan går nu in med humanitärt stöd efter tyfonen Gonis svåra framfart över Filippinerna. Flera miljoner människor har drabbats, många är hemlösa, dödssiffran befaras stiga och oron är dessutom stor att pandemin får nytt fäste.

Supertyfonen har medfört enorma skador och översvämmat stora områden. Hus har begravts under lera och stenar och kraftledningar har slitits ner. Ovädret beskrivs som det kraftigaste världen har sett i år och nu växer oron även för att massevakueringarna och den svåra situationen ska resultera i ökad smittspridning av covid-19. Omkring en miljon människor uppskattas ha evakuerats till tillfälliga center och hundratusentals har blivit hemlösa.

Din gåva går bland annat till:

• Mat och andra förnödenheter.
  • Rent vatten.
  • Tak över huvudet för de många miljoner som har blivit hemlösa.

Det är svårt för människor att hålla avstånd och hur isolerar man sig när man inte ens har ett hem. Det är som vanligt de allra mest utsatta som drabbas hårdast vid katastrofer som denna.

Elvira Sörman Laurien, Act Svenska kyrkans humanitära enhet

Stöd människor i akut behov av humanitärt stöd

Swisha valfritt belopp till 900 1223
Ange AKUT i meddelandefältet