Nyheter från Act Svenska kyrkan

Prenumerera via RSS

Uttalande om våld mot demonstranter

Publicerad

Act Svenska kyrkan och sju andra internationella organisationer verksamma i Colombia uppmanar den colombianska staten att vidta åtgärder så att mänskliga rättigheter inte kränks i samband med medborgarprotester i landet. Protesterna utlöstes runt om i landet mot bland annat en ny skattereform. Den senaste veckan har åtminstone 19 personer dödats av polisen.

Vi firar två år som Act Svenska kyrkan

Publicerad

För två år sedan, den 5 maj 2019, bytte vi namn till Act Svenska kyrkan. Sedan dess har vi tillsammans fyllt det nya namnet med engagemang, berättelser och styrka. Tillsammans är vi Act Svenska kyrkan.

Uttalande om våldet mot demonstranter i Colombia

Publicerad

Act Svenska kyrkan, tillsammans med åtta andra svenska organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i Colombia, uppmanar svenska beslutsfattare att fördöma våldet mot demonstranterna i Colombia, att ställa krav på garantier för de colombianska medborgarnas grundläggande rättigheter samt att oberoende utredningar av människorättskränkningar i samband med protesterna snarast genomförs.

Våldsspiralen måste få ett slut

Publicerad

Den senaste tiden har vi med bestörtning följt de våldsamma scener som utspelat sig i Jerusalem och i övriga Israel och Palestina. Nu måste våldsspiralen få ett slut för att inte fler människoliv ska försakas.

Skydda urfolkens rätt att demonstrera i Colombia

Publicerad

Act Svenska kyrkan och andra internationella organisationer uppmanar den colombianska staten att skydda urfolkens rätt att demonstrera i Colombia. Läget i Colombia fortsätter att vara allvarligt med flera rapporter om säkerhetsstyrkor, polis och militär, som begår våldsamma övergrepp mot demonstranter.

Civila måste skyddas i Israel och Palestina

Publicerad

I ett uttalande från sju svenska organisationer uppmanas Sverige, EU och FN att verka för att både Israel och Hamas upphör med raketattacker, flyganfall och oproportionerligt våld, samt agerar för att våldet upphör. Båda sidor måste ta sitt ansvar för att skydda civilbefolkningen.

Avskaffa diskriminerande familjelagstiftning

Publicerad

Den 15 maj inföll den internationella dagen för familjer. Act Svenska kyrkan, som en del av den globala kampanjen för jämställd familjerätt, uppmärksammade dagen genom att uppmana världens regeringar att avskaffa diskriminerande familjelagstiftning inom ramen för åtaganden vid FN:s Generation Equality Forum (GEF).

Stöd till befolkningen i Gaza

Publicerad

Act Svenska kyrkan ger stöd till den drabbade civilbefolkningen i Gaza efter senaste tidens våldsamheteter. Stödet fokuseras på framförallt psykosocialt stöd, sjukvård, mat och andra förnödenheter samt återuppbyggnad av hem.

Stöd till livsviktig sjukvård i Gaza

Publicerad

Act Svenska kyrkan bidrar med 900 000 kronor till Augusta Viktoria-sjukhuset i Jerusalem för att vårdinsatser och medicinska förnödenheter ska nå de allra värst drabbade i Gaza. Totalt planerar Act Svenska kyrkan att bidra med 2,9 miljoner kronor till insatser i spåren av striderna.

Rapportsläpp: Hur rapporterar media om biståndet?

Publicerad

Retriever har analyserat bilden av svenskt bistånd i svenska redaktionella medier under 2019 och 2020. Rapporten visar vilka frågor som får mest publicitet, vilken typ av kritik som syns i media och vem som hörs i biståndsdebatten. 

Medicinsk personal släpps inte in i Gaza

Publicerad

Attackerna mot Gaza har fått förödande konsekvenser för civilbefolkningen och de medicinska behoven är omfattande. Act Svenska kyrkans partner på plats, Augusta Viktoria-sjukhuset, är redo att skicka medicinsk personal till Gaza, men nekas tillstånd för inresa av de israeliska myndigheterna.

Medicinsk personal måste ges tillträde till Gaza

Publicerad

ACT-alliansens lokala forum i Palestina uppmanar den israeliska regeringen att säkerställa humanitärt tillträde för medicinsk personal till Gaza. Act Svenska kyrkans partner, Augusta Victoria-sjukhuset, har sedan förra veckan varit redo att skicka sjukvårdspersonal men har nekats tillstånd för inresa av de israeliska myndigheterna.

Minskad rapportering om biståndet under pandemin

Publicerad

Uppmärksamheten för biståndet i media minskade 2020 jämfört med 2019. Det beror sannolikt på coronapandemin som under året nämns i var fjärde artikel. Det framkommer i en rapport från Retriever hur biståndet skildrats i svenska medier under 2019 och 2020.

Hundratusentals svälter i Tigrayregionen

Publicerad

Den humanitära situationen i Tigrayregionen i Etiopien fortsätter att förvärras. FN rapporterar att fler än 350 000 människor svälter och när det humanitära stödet har problem att komma fram så eskalerar behoven snabbt.

Granskning av Sveriges genomförande av Agenda 2030

Publicerad

I år är det dags för Sveriges regering att lägga fram sin frivilliga rapport om genomförandet av Agenda 2030 vid FN:s högnivåmöte i juli. 38 organisationer, medlemmar i plattformen CONCORD Sverige, har gjort en egen granskning av hur Sveriges politik påverkar hållbar utveckling globalt.

Religiösa aktörer: Hot eller möjlighet för att uppnå jämställdhet?

Publicerad

Ny rapport hävdar att strategiska partnerskap med religiösa aktörer som arbetar för jämställdhet är nödvändigt för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Rapporten, författad av Dr. Nora Khalaf-Elledge, visar på hur religiösa aktörer har både bidragit till och hindrat jämställdhet sedan antagandet av Pekingplattformen för jämställdhet 1995.

Hur långt är du beredd att gå för en hållbar planet?

Publicerad

Den 18 juli startar en pilgrimsvandring, Pilgrim’s Walk for Future, från Vadstena med målet att nå fram till det stora klimatmötet COP26 i Glasgow, Skottland i början på november. En vandring för klimatet går dock att göra precis när och var som helst. Här får du tips på hur du kan delta i manifestationen för en hållbar framtid.

Åtaganden för jämställdhet antagna

Publicerad

I samband med den globala konferensen för kvinnors rättigheter och jämställdhet – Generation Equality Forum gör Act Svenska kyrkan två åtaganden för jämställdhet. Flera trosbaserade aktörer har också gjort ett uttalande om deras unika roll och möjligheter i arbetet för jämställdhet.

Debattartikel: Pilgrimsvandring för klimatet

Publicerad

I samband med pilgrimsvandringen Walk for future, som avslutas i Glasgow i samband med klimattoppmötet i början av november, skriver tre biskopar tillsammans med Act Svenska kyrkan och Walk for future för att uppmärksamma klimatnödläget. Artikeln har publicerats i tidningar längs pilgrimsvandringens väg.

Uttalande: Sydsudan – 10 år som självständig nation

Publicerad

Den 9 juli har världens yngsta nation Sydsudan varit självständig i tio år. Med anledning av detta gör Act Svenska kyrkan tillsammans med det ekumeniska nätverket ENSS ett uttalande för att uppmärksamma den stora nöden i landet.

Nu börjar Pilgrim’s Walk for Future

Publicerad

Idag, den 18 juli, tar vi de första stegen i pilgrimsvandringen för klimatet, Pilgrim’s Walk for Future. Vandringen börjar i Vadstena och går hela vägen till det stora klimatmötet COP26 i Glasgow, Skottland i november.

Fortsatt stöd till Haiti

Publicerad

De specifika behoven blir allt tydligare och våra lokala partner ansöker nu om stöd för återuppbyggnad och framtida beredskap, samtidigt som de akuta insatserna pågår. Vi finns på plats före, under och efter en katastrof.

Ett starkare Haiti för framtiden

Publicerad

Att bygga för framtiden lönar sig. Det blev tydligt vid jordbävningen i Haiti tidigare i år. Husen som byggdes i våra insatser efter orkanen Matthew står fortfarande kvar. Sedan de byggdes för fem år sedan har husen klarat av orkaner, översvämningar och nu en jordbävning.

Välkommen ökning av biståndsbudgeten

Publicerad

Den totala biståndsbudgeten för 2022 föreslås öka med fem miljarder kronor till sammanlagt 51,9 miljarder. Det är ett välkommet tillskott för att möta de ökade behoven som uppstått runt om i världen under pandemin.

Tillsammans springer vi för Världens Barn

Publicerad

Nu pågår insamlingen till Världens Barn för fullt. Act Svenska kyrkan är givetvis med i det viktiga arbetet. Som en del i insamlingen springer maratonlöparen Håkan Jonsson världen runt tillsammans med en biskop, tusentals barn och chefen för Act Svenska kyrkan.

Webbinarium om klimaträttvisa - Klimatkampanj 2021

Publicerad

Bli inspirerad och öka din kunskap genom att lyssna på samtal om klimaträttvisa! I dessa webbinarier möter du experter, partner världen över och engagerade som alla lyfter sina tankar om klimaträttvisa och hur vi tillsammans kan göra skillnad

Ökning av EU:s bistånd, men inte till de fattigaste

Publicerad

Samtidigt som 140 miljoner fler människor tvingats in i fattigdom under pandemin fortsätter EU att svika sina löften om det internationella biståndet. 2020 ökade visserligen EU:s totala bistånd, men delen som går till de mest utsatta länderna är kvar på samma låga nivå.

Översvämningar tvingar människor hemifrån i Sydsudan

Publicerad

Sydsudan är bara i början av årets regnsäsong men redan är nära en halv miljon människor direkt drabbade av översvämningar. Runt 300 000 kvinnor och barn lider just nu av undernäring i Sydsudan till följd av översvämningarna och dess konsekvenser.

Rapport om nödvändig politik för civilsamhällets utrymme

Publicerad

Det är krisläge för demokratin i världen. För femtonde året i rad går utvecklingen bakåt globalt. Civilsamhällets utrymme stryps. För att vända trenden krävs modiga politiska beslut. I en rapport som släpps idag ger Act Svenska kyrkan tillsammans med 23 organisationer förslag på vad beslutsfattare och civilsamhället kan göra.

Seminarium om klimaträttvisa och jämställdhet

Publicerad

Under FN:s klimattoppmöte COP26 samlar Act Svenska kyrkan och Islamic Relief religiösa ledare, klimatexperter och jämställdhetsexperter i ett seminarium för att diskutera tro som positiv kraft för att stärka lokalt ledd och jämställd klimatanpassning. 

Klimaträttvisa nu! Vår tids ödesfråga präglar musikgudstjänst

Publicerad

Den 24 oktober kl 18:00 bjuder Act Svenska kyrkan in till en musikgudstjänst för klimaträttvisa i världen. I Storkyrkan i Gamla stan blir det musik och medverkan av bland annat Svenska kyrkans unga, Agera-volontärer och biskop Andreas Holmberg. Gudstjänsten leds av domprost Marika Markovits.

Act Svenska kyrkan på plats under klimattoppmötet

Publicerad

Kyrkor och organisationer runt om i världen kraftsamlar inför FN:s klimattoppmöte i Glasgow, COP26, som inleds på söndag. Med på mötet finns bland annat ärkebiskop Antje Jackelén. En av de viktigaste frågorna är frågan om klimaträttvisa – hur klimatanpassningen i fattigare länder ska finansieras.

Krav för klimaträttvisa lämnas in på COP26

Publicerad

Över 12 000 namn har samlats in i Sverige, för att sätta press på makthavarna under klimattoppmötet i Glasgow 1-12 november. Nu är det dags att lämna in dem till presidiet. Följ överlämningen digitalt!

Öppet brev till Riksbankschefen

Publicerad

Sverige bör ta på sig ledartröjan och snarast besluta om att vidarekanalisera en stor andel – minst 75 procent – av Sveriges tilldelning av så kallade särskilda dragningsrätter till skuldtyngda låg- och medelinkomstländer. Det skriver Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén, tillsammans med representanter för två andra organisationer i ett öppet brev till Riksbankschef Stefan Ingves.

Krav för klimaträttvisa överlämnades

Publicerad

Över 13 000 namnunderskrifter har samlats in i Sverige av bland annat Act Svenska kyrkan, för att sätta press på makthavarna under klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Nu har namnen överlämnats till klimattoppmötet vid ett interreligiöst evenemang i St George's Tron i Glasgow.

Undantagstillstånd i Etiopien 

Publicerad

Etiopiens regering har utlyst ett 6-månader långt undantagstillstånd och uppmanar alla etiopier att registrera sina vapen och att skydda området om så behövs för att stoppa rebellgruppernas frammarsch. En redan svår situation i Etiopien blir nu hastigt värre.

Kampanjen för klimaträttvisa har gått i mål

Publicerad

Med kraft och mod och nyfött hopp har Act Svenska kyrkans kampanj för klimaträttvisa inför COP26 genomförts och avslutats. Nu fortsätter arbetet för klimaträttvisa i andra former. Stort tack för allt engagemang så här långt!

Julinsamlingen: Skadliga traditioner måste brytas

Publicerad

På söndag startar Act Svenska kyrkans julinsamling. I fokus står flickors rätt till ett värdigt liv och vikten av att bryta skadliga traditioner som tvångsäktenskap och könsstympning.

Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg

Publicerad

Den 6-7 december är det dags för Mänskliga Rättighetsdagarna, (MR-dagarna), att ta plats på Svenska Mässan i Göteborg. Temat är “Demokrati + Mänskliga rättigheter = Sant”. Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkan och Göteborgs stift är medarrangörer.

Erik Lysén ny ordförande för ACT-alliansen

Publicerad

Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, har idag valts till ordförande för ACT-alliansen, en av världens största biståndsallianser. Erik Lysén valdes av ACT-alliansens generalförsamling som i år hade temat: ” Hope in the Youth; For today and tomorrow”.

Op-ed: Vaccines for all - time for the EU to rise to the challenge

Publicerad

The Omicron variant is a sad reminder that global health solidarity has not succeeded. It’s time for the EU to support a temporary suspension of COVID-19 vaccine patents. Act Church of Sweden writes this in an Op-ed in Brussels Times together with other organizations.

Ett underbart engagemang för årets julinsamling

Publicerad

Just nu pågår Act Svenska kyrkans julinsamling – Bryt en tradition. Det är ett fantastiskt engagemang för årets julinsamling runt om i landet och församlingarnas arbete gör skillnad!

Öppet brev: Vänd på alla stenar i kampen mot corona

Publicerad

Regeringens motstånd mot förslaget om tillfälligt undantag från TRIPS-avtalet behöver omprövas, och Sverige bör verka för en ändrad linje inom EU. Det skriver Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén i ett öppet brev till Utrikesminister Ann Linde.