Meny

Mammaledigheten räddade henne från explosionen

Förödelsen i Beirut är fruktansvärd och ofattbar. Människor är i chock och många har förlorat allt, anhöriga, vänner, sin bostad, sin arbetsplats. Vår medarbetare Johanna Svanelind, som är placerad i Libanon sen flera år, var hemma i Sverige på mammaledighet. Hennes lägenhet i Beirut är nu bortsprängd.

Ett land redan i kris

Situationen i Libanon är akut, men den kommer också att kräva långsiktig återuppbyggnad. Denna enorma katastrof kommer i en tid då Libanon redan befinner sig otroligt utsatt situation. Redan innan Corona uppskattade Världsbanken att snart 50 % av befolkningen skulle befinna sig i fattigdom. Till Libanon, ett land ungefär lika stort som Skåne med en befolkning på 4 miljoner, har mer än 1 miljon människor flytt från inbördeskriget i Syrien. Förra året ledde det allmänna missnöjet med den dåligt skötta ekonomin, korruption och försämrade levnadsstandard till stora protester och ekonomisk kris. Protesterna ledde till en ny organisering och framtidstro bland många, men ekonomin har rasat och arbetslösheten skenat.

Till följd av coronapandemin infördes total lockdown i landet, vilket innebar ytterligare arbetslöshet och ekonomisk kris. Ovanpå det har corona och totala lockdown fått situationen att helt snurra ur kontroll. I ett land helt utan skyddsnät för arbetslösa, så har den enorma arbetslösheten påverkat samhällets alla skikt. Sen oktober förra året har det libanesiska pundet förlorat 80 procent av sitt värde, tusentals affärsverksamheter har kollapsat och eltillgången som redan var bristfällig rasar. 250 000 migrantarbetare har förlorat sina jobb, hem eller blivit utan lön och kan inte få vård eller ta sig ur landet.

 Johanna har drabbats personligen men tänker främst på det stora perspektivet.

”Jag sörjer alla de platser, mitt kvarter och min lägenhet som nu är borta, men framförallt sörjer jag att de som bor i Beirut nu ska gå igenom även detta.”

”Men det finns några få små ljusglimtar. Människor vill så gärna göra nåt konkret nu direkt och solidariteten har verkligen börjat synas. Många har gått ut på gatorna direkt för att städa upp och bygga upp igen. Det känns hoppfullt. Jag försöker lyssna på kloka Fader Fadi Daou, från Adyan Foundation, som säger att han, trots 15 år av krig i Libanon, aldrig tidigare sett en sån förödande situation, nu ändå tror på att Beirut återuppstår genom solidariteten och uthålligheten hos befolkningen. Jag vill också tro på det.”

Act Svenska kyrkan står beredda att stötta i det som behövs.

Ditt stöd behövs. Ge gärna en gåva till vårt arbete i katastrofer.

Swisha till 9001223. Märk din gåva ”Katastrof”.

 

Läs mer om vårt arbete i Katastrofer.