Meny

Debatt: ”Biståndet räddar liv under viruskrisen”

Coronaviruset drabbar oss alla. Act Svenska kyrkan varnar för att effekterna av virusets spridning kan bli förödande i länder som är betydligt sämre rustade än oss.

Den snabba spridningen av coronaviruset sätter hela världen under enorm press. Även i länder med sjukvård och ekonomi i världsklass riskerar tusentals människor att drabbas mycket hårt. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, om den pågående coronakrisens påverkan på Sverige och världen:  

”Även Sverige, som kan möta en pandemi med stark ekonomi, väl fungerande sjukvård och låg befolkningstäthet, drabbas hårt. Men när viruset får fäste i konfliktområden och flyktingläger med extremt svaga hälsosystem står vi inför skrämmande utmaningar. Redan idag kan infektioner som i Sverige passerar som en vanlig förkylning vara dödliga för barn i ett flyktingläger. Därför uppmanar vi Sveriges regering och EU att inkludera kraftfulla globala åtgärder i de krispaket som nu planeras.” 

Act Svenska kyrkan rustar nu för att hjälpa partner att hantera situationen, och snabbt kunna möta ökade humanitära behov till följd av pandemin. 

”Men behoven är betydligt större än vad vi biståndsorganisationer kan hantera själva. Förutom risken för extrema nödsituationer slår de omfattande och troligen nödvändiga åtgärderna, i form av reseförbud och karantäner, tyvärr också undan benen på några av världens svagaste ekonomier”, skriver Erik Lysén och betonar att vi måste tänka både kort- och långsiktigt, både lokalt och globalt: 

”Vi måste rädda liv på platser där handtvätt och social distansering överhuvudtaget inte är möjliga. (…) Biståndsarbetare kommer riskera sina liv också i den här krisen, men vi måste göra vad vi kan för att hjälpa dem göra sitt jobb. Biståndet är ett av de verktyg vi har. Det räddar liv.” 

Läs hela artikeln:  
”Vi måste hjälpa fattiga länder i coronakampen – Bistånd räddar liv under viruskrisen” (Aftonbladet 23 mars 2020)