Foto: Unsplash

Orange day - filmen (se i efterhand)

Orange day ägde rum 25 november 2020 och då var det livesändning från Tynnereds kyrka. Här finns filmen för er som vill se det i efterhand. I kampen mot våld i nära relationer.

Film från Orange day 2020 från Tynnereds kyrka där kvinnors livsberättelser står i fokus.

Diakon: Marie-Louise Marek
Musiker: Lotten zimmergren
Sång och berättare: Deena Hanna, Julia Nytting och Danica Danica Suboticki.

Behöver du hjälp?

Tips!

Se gärna ”En våldsam kärlek” på Svt play. Tryck här (länk).

Vad är orange day

På Svenska FN-förbundets hemsida kan man läsa följdande:
Den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november etablerades av FN år 1999. Ur denna internationella dag har Orange Day kommit att firas den 25 varje månad för att uppmärksamma den diskriminering som kvinnor utsätts för. Då uppmanas nationer världen över att uppmärksamma och erkänna könsbaserat våld samt stärka flickor och kvinnor världen över. Som en följd av den 25 november firas 16 dagars aktivism mot våld mot kvinnor varje år där färgen orange symboliserar budskapet.

Vad vill vi?

Att varje människa ska få vara den hen är, utan att skada andra eller sig själv.

Vi vill bryta strukturer av tystnad och skyddande av den som använder våld. Vi behöver alla våga lyssna för att förstå. Vi måste våga lägga oss i och våga fråga hur vår medmänniska mår och våga ta hjälp som erbjuds. Vi vill visa på kärleken som får oss att växa och blomma ,inte en kärlek som kontrollerar och får livet att brytas ned.

”Vi kan inte gå tillbaka och ändra början, men vi kan ändra slutet.”

I samarbete med UN Women Göteborg

Marie-Louise Marek