Välkommen att döpa dig eller ditt barn i Näsets kyrka.

Information om dop med anledning av Coronaviruset

Just nu är inte tid för stora samlingar eller kalas - men dop kan genomföras ändå!
Tänk på att:

• Ett dop kan genomföras med bara föräldrar/vårdnadshavare och präst, eller åtminstone med få närvarande. Eventuella kalas i traditionell form efteråt får skjutas på framtiden.
  • En dopgudstjänst kan förrättas av präst med endast en dopkandidat om det gäller unga och vuxna.
  • Dop kan ske på annan plats än i kyrkan, till expempel utomhus, i hemmet, eller på sjukhus.
  • Vill man så kan man inkludera icke närvarande vänner och familj via till exempel Facetime eller Skype. Församlingarna stöttar så gott det går med teknisk support och tillgång till wifi.
  • Ibland vill man ändå skjuta på dopet – det går bra. Det finns inte någon övre åldersgräns när det gäller dop. Man kan döpas som barn, ungdom eller vuxen. Det är aldrig försent!

Hör gärna av er om ni har några frågor eller funderingar.

Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

ALLA FÅR DÖPAS

Kyrkan välkomnar alla att döpas. När det gäller barn - både små barn och ungdomar - är det vårdnadshavarna som bestämmer. Om ni är två vårdnadshavare behöver ni vara överens om att barnet ska döpas. Det spelar ingen roll om ni, eller en av er,  tillhör Svenska kyrkan, något annat samfund eller en annan religion.

Om barnet är tolv år, eller äldre, måste också barnet självt vilja bli döpt.

Om du tidigare är döpt i en annan kyrka, behöver du inte döpas på nytt för att få tillhöra Svenska kyrkan.

DOPET ÄR EN HELIG HANDLING

Dopet är ett sakrament. Det betyder “helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor.

Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.

DOP I NÄSETS FÖRSAMLING

Man måste inte bo i den församling man väljer att ha dopet i. I vår församling finns dopklänning att låna eller hyra mot en mindre avgift och vi hyr också ut lokal att ha dopkalas i.

Det kostar ingenting att låta döpa sitt barn i Svenska kyrkan, det är gratis och öppet för alla som vill. Genom dopet kommer barnet bli medlem i Svenska kyrkan. Om ni vill avvakta med dop, kan ni meddela oss om ni vill att barnet ska tillhöra kyrkan utan att vara döpt.

Expeditionen - kontakta oss

För allmänna frågor & bokning av dop, vigsel och begravning

Telefontider: Måndag till torsdag 09.00-12.00, 13.00 -15.30.
Fredag, 10.00-12.00, 13.00-15.30

E-post för allmänna frågor:  Fråga Västra Frölunda pastorat
E-post för bokning: Bokning Västra Frölunda pastorat

OBS! När du mailar om särskild kyrka eller församling - skriv då i mailet vilken kyrka/församling du avser för att vi snabbare ska kunna hjälpa dig.

Renovering av Västra Frölunda kyrka
Västra Frölunda kyrka kommer genomgå en omfattande renovering både in- och utvändigt. Kyrkan kommer därför att vara stängd 2020-07-27 – 2021-03-31. Gudstjänster, veckomässor samt morgon- och middagsböner kommer att firas iförsamlingssalen".

E-post för personuppgiftsfrågor: Personuppgifter Västra Frölunda pastorat