Kyrkoruiner

I Södra vings pastorat finns tre stycken kyrkoruiner. Södra Vånga kyrkoruin har fortfarande sin röda klockstapel kvar och kyrkogården är ännu i bruk. Kyrkoruiner uppstod i regel genom ett beslut om att en ny kyrka skulle byggas, eventuellt för att församlingen skulle fira gudstjänst i en annan, närliggande sockenkyrka. Ett exempel är Södra Vångas kyrkoruin som övergavs kring 1870 och församlingen leddes till Möne kyrka istället.

Södra Vånga kyrkogård är dock fortfarande i bruk och dess röda klockstapel tronar alltjämt på platsen. Fänneslunda och Grovare har också de varsin kyrkoruin – en gemensam kyrka uppfördes symboliskt nog vid gränsen mellan de båda socknarna. Den ligger 2 kilometer nordost om Fänneslunda gamla kyrka. Fetbladsväxter med färggranna blommor växer runt stengrunden om sommaren. Platserna utgör fina utflyktsmål.

Beskrivning av kyrkoruiner i pastoratet