Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift Webbplats

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift och består av Skåne och Blekinge. Grunden i stiftets organisation är församlingarna. I Lunds stift finns i dag 169 församlingar. Biskopen i Lunds stift är Johan Tyrberg.

Den 31 oktober 2016 kommer påven Franciskus till Lund. Det historiska besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen.

Påven Franciskus kommer till Lund

Vem var Martin Luther? Vad var han så arg på? Och vad hände när han spikade upp sina 95 teser? Martin Luther inledde reformationen för 500 år sedan. Den förändrade både kyrkan och samhället på sin tid, och gör det fortfarande. Lär dig mer om reformationen genom våra texter illustrerade av Kent Wisti.

500 år av reformation

En ny dopfunt kommer snart att ta plats i Lunds domkyrka. Efter att fyra konstnärer fått i uppdrag att ta fram skisser för en ny dopfunt föll till slut valet på konstnären Bianca Maria Barmens förslag i vit marmor och med bronsdetaljer. Planen är att en fullskalig modell ska finnas på plats vid den ekumeniska gudstjänsten i domkyrkan den 31 oktober.

Lunds domkyrka får en ny dopfunt

September är diakonins månad och i år är temat psykisk ohälsa bland unga. Vi möter Anna Nilsson från Landskrona som drabbades av anorexi. När hon mådde som sämst skrev hon avskedsbrev till sin familj.

Anna drabbades av anorexi

Lunds stifts kyrkor och kyrkogårdar tilldelas 64,4 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning (KAE). Ersättningen är en statlig investering som syftar till att vårt gemensamma kulturarv kan bevaras, användas och utvecklas.

64,4 miljoner kronor till kyrkor och kyrkogårdar i Skåne och i Blekinge

I november visiterar biskop Johan Tyrberg Frosta kontrakt, det vill säga församlingarna i Eslövs, Hörby och Höörs kommuner. Under fem dagar träffar biskopen församlingsbor, medarbetare och förtroendevalda på temat Fruktbar jord.

Visitation i Frosta kontrakt

Den 80 mil långa Pilgrimsvägen Skåne Blekinge har fått en ny kartlösning för webb och mobil som kommer att öka tillgängligheten betydligt. Nu kan man nå kartorna direkt i mobilen, skriva ut dem enkelt från webben och interagera med andra pilgrimer.

Ny kart-app för Pilgrimsvägen Skåne Blekinge

Modern teknik gör stiftets kyrkor tillgängliga på ett nytt sätt! Lunds stift har tagit fram korta ljudguider till stiftets kyrkor till glädje för kyrkobesökare.  Under september månad skickas QR-koder ut till stiftets församlingar och pastorat.

Nu finns ljudguider till stiftets kyrkor

Modern teknik gör stiftets kyrkor tillgängliga på ett nytt sätt! Lunds stift har tagit fram korta ljudguider till stiftets kyrkor till glädje för kyrkobesökare. Under september månad skickas QR-koder ut till stiftets församlingar och pastorat.

Här hittar du kontaktuppgifter till all personal vid Lunds stiftskansli. Välkommen att höra av dig till oss!

Kontakta oss

Kyrkan har skapat en egen kalender, kyrkoåret, eller kyrkåret. Varje söndag och helgdag under kyrkoåret har sitt namn, sitt tema och sina bibeltexter.

Kyrkoårets bibeltexter

Som medlem i Svenska kyrkan stöttar du samhällets mest utsatta både i Sverige och världen. Du bidrar också till att du själv och andra kan sjunga i kör, besöka kyrkans öppna förskola och prata med en präst när det krisar.

Välkommen som medlem

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Begravningsavgift betalar alla som är folkbokförda i Sverige och har en inkomst. Här berättar vi mer om avgifterna och hur de används.

Kyrkoavgift och begravningsavgift