Other languages with Google Translate

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Välkommen till Lunds stift. Vi är ett av Svenska kyrkans 13 stift och består av Skåne och Blekinge. Grunden i stiftets organisation är församlingarna. I Lunds stift finns i dag 166 församlingar. Biskopen i Lunds stift är Johan Tyrberg.

Med anledningen av masskjutningen i en synagoga i Pittsburg

Nu har antisemitismen visat sig igen på ett fruktansvärt sätt: en person har utfört ett massmord i en synagoga i USA.
När händelser som denna, och som tidigare brandattentat i Lund, inträffar försöker en del utnyttja tillfället att hitta skyldiga i olika grupper och sammanhang. I de allra flesta fall uppnår man motsatsen till det vi nu önskar och strävar efter - enhet och trygghet. Vi behöver en enad front mot antisemitism och alla andra uttryck för hat och mer eller mindre obegripliga fördomar - inte generaliserade förklaringar som bara föder nya fördomar.
Samtidigt lever vi i en tid då det sker handlingar av terror riktade mot olika grupper av människor och vi undrar oroligt om vi själva drabbas nästa gång. Just därför är det viktigt att möta hat med kärlek och omsorg och att försöka förstå vilka krafter som ligger bakom.
Det vi kan göra är att bemöta alla uttryck för generalisering av människor. I kafferummet på jobbet, i omklädningsrummet på gymmet, på middagen... Uppmana istället till att prata mer med personer man inte känner i stället för att tala om dem.

Biskop Johan

Den 4 juni invigdes konstverket "And we are everywhere" av Nathan Coley. I filmen pratar han om sitt verk, hör även Bo Sandahl och Lena Sjöstrand berätta om sina tankar kring skulpturen.

Lunds stift i media

Aktuellt från Svenska kyrkan