Lunds stift

Välkommen till Lunds stift - ett av Svenska kyrkans 13 stift. Stiftet består av 148 församlingar i Skåne och Blekinge. Vår biskop heter Johan Tyrberg.

Aktuellt

Nye domprosten vill råda bot på de låga kunskaperna om kristen tro.

Niclas Blåder tillträder i höst som domprost i Lund. – Det är spännande och hedrande men också utmanande, säger han om det nya jobbet i Sveriges sydligaste katedral. Han ser den relativt låga kunskapen om kristen tro i Sverige som en viktig utmaning - just nu skriver han på en bok i ämnet.

Lunds stifts bidrag till blommande kantzoner en surrande succé

Under 2021 togs ett nytt grepp - en glad nyhet för att gynna miljön och pollinerare som bin, humlor och andra nyttoinsekter. Lunds stifts prästlönetillgångar köpte in 1,2 ton fröer och delade ut till arrendatorer. Det resulterade i runt 100 hektar blommande kantzoner, motsvarande hela 185 fotbollsplaner.

Välkomna till stiftets kulturarvsdag och Church keys - kyrkorock

För andra gången i världshistorien arrangeras Lunds stifts kulturarvsdag och Church Keys - kyrkorock, detta den 24 september 2022. Vårt gröna kulturarv inspirerar under dagen medan kvällen bjuder på högklassig konsert med artisterna Pernilla Andersson, Loney Dear och Elin EllyEve Svensson.

Familj och präst samlade runt dopfunten. Dopbarnet står själv på en pall vid funten.

Dopen återhämtar sig – i Uppåkra och Åhus döps fler än innan pandemin

Under pandemins första år 2020 dippade antalet dop rejält i hela landet. Men dopstatistik från 2021 visar att redan ett år senare har siffrorna återhämtat sig igen. I Uppåkra och Åhus i Lunds stift döps till och med fler barn än innan pandemin.

En ung kille med keps sitter i motljus och lyssnar på musik i hörlurarna.

Lyssna på Lunds stift

Liva upp pendlingen eller promenaden med en podcast från Lunds stift. Nu har dessutom en ny podcast lagts till i utbudet: Profilerna - tro hopp och kollegor.

En blå skylt med texten Naturreservat sitter på en trästolpe i skogen.

Nytt naturreservat på gång

I Hjärnarp i nordvästra Skåne räknas insekter och vårblommor för fullt. Det är en del i processen som ska leda fram till att ett nytt naturreservat bildas på ett 11 hektar stort område som Lunds stifts prästlönetillgångar förvaltar.

Transplantation – den utbytbara människan

Hur är det att vara avhängig av en annan människas organ för att överleva? Hur är det att leva med en annan människas hjärta, lever eller hornhinna? Att som anhörig fatta beslut om donation i ett kritiskt skede av livet? Stiftelsen Baculus deperditus bjuder in till en öppen föreläsningskväll i Lunds domkyrka tisdag 24 maj 2022, kl. 18.30.

Sommarkurs i orgel för barn och unga

I slutet av juni anordnar Lunds stift gratis sommarkurser i orgel. Utbildningen vänder sig till barn och unga mellan 9 och 25 år och hålls i Tygelsjö kyrka i Malmö. Sista anmälningsdag är 3 juni.

Aktuellt från biskop Johan

Fira nattvard – ofta!

För ett par år sedan publicerades biskopsbrevet om nattvarden ”Fira nattvard” som framför allt riktar sig till församlingar och präster. Skriften tar upp olika perspektiv på nattvarden samt svarar på rent praktiska frågor, till exempel vem som får dela ut nattvarden. Coronapandemin och de restriktioner som infördes med anledning av den gjorde att många kom av sig med nattvardsfirandet. Biskop Johan Tyrberg vill aktualisera brevet igen och framför allt, att vi firar nattvard – ofta!

Ber du i tandläkarstolen?

Varför ber vi? Kan vi få Gud att ändra sig med våra böner? Bryr sig Gud om ifall vi kommer för sent till ett möte? Lyssna till ett samtal om bön mellan biskop Johan och Rebecca Lilian, rabbin i Köpenhamn.

Vi behöver ständigt fördjupa vår tro

Undervisning hör till Svenska kyrkans grundläggande uppgift och 2019 uppmanade kyrkomötet hela kyrkan till en långsiktig satsning. Biskopsbrevet ”… och lär dem” förmedlar undervisningens roll och innehåller ett antal pedagogiska utgångspunkter för lärande.

På djupet - med biskop Johan

I fem podd-avsnitt samtalar biskop Johan med företrädare för den judiska och den muslimska tron om gemensamma texter, tolkning och det religiösa livet idag.

Om natten

"När det mörknar förlorar den bedjande människan Gud ur sikte och tappar tilltron både till sin egen förmåga och till Guds vilja att vara nära." (Ur boken "Natten ska vika" av Johan Tyrberg) Lyssna till ett samtal om Själens dunkla natt mellan biskop Johan och prästen/zenläraren Pelle Bengtsson under ledning av prästen Josefin G Andersson.

Att brottas med Gud

Att brottas med Gud - det är något de flesta troende gör någon gång. Här delar Sr. Céline och biskop Johan med sig av sina brottningar i ett samtal under ledning av prästen Josefin G Andersson.

Ukraina

Två män i blå hjälporganisationsjackor lastar av vattenflaskor från ett lastbilsflak.

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.

Lastbil med förnödenheter.

Ukrainainformation för anställda

Arbetar du i Svenska kyrkan i Skåne eller Bleking och söker information från Lunds stift om Ukraina? Då ska du titta på Lunds stifts intranät.

Någon att prata med

En människa som håller en kopp med en liten spricka i.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Präst och man fikar och pratar på ett kafé

Prata med präst eller diakon

När livet är svårt kan du höra av dig till Svenska kyrkan och be att få prata med en präst eller en diakon. Det är kostnadsfritt och du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

Musik

Lunds stifts musikpodd

Du har väl inte missat Lunds stifts musikpodd? Varje program tar upp ämnen med anknytning till Lunds stifts musikliv. Ta på dig hörlurarna, lyssna och njut!

Hör orgeln i telefonen

Nu finns ljudguider för åtta av stiftets orglar. Läs reportaget och lyssna på orglarna.

Lediga tjänster

Varmt välkommen att söka jobb hos oss. Annonserna för tjänster i Lunds stift finns i pdf-format eller som länkar till församlingens webbplats. Du finner även länk till vårt vikarietorg och till tjänster över hela landet.

Man med vandringsryggsäck går i kyrka.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkans gemenskap oavsett vem du är och om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns en plats för dig som har frågor om tro, livet eller tankar om dig själv. Men också för dig som vill engagera dig för en bättre värld.