Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Välkommen till Lunds stift. Vi är ett av Svenska kyrkans 13 stift och består av Skåne och Blekinge. Grunden i stiftets organisation är församlingarna. I Lunds stift finns i dag 166 församlingar. Biskopen i Lunds stift är Johan Tyrberg.

- Det är i församlingarna och i mötet med eldsjälarna som jag hämtat kraft i arbetet. Det handlar om att se på livet med Guds kärleksfulla ögon. Älska världen som Gud älskar den. Då vaknar lusten till liv att göra förändringar. En annan värld är möjlig.

Torrid Bengtsson om klimatfrågan: ”En annan värld är möjlig”

During two days, 25-26 April 2018, the Diocese of Lund, Church of Sweden, is welcoming you to an international conference focused on use and development of church buildings and ecclesiastical heritage. The conference will presents projects and methods with the aim of finding extended use for churches as sustainable resources for local communities and parishes. Several keynote speeches give theological, societal and heritage perspectives on church buildings and cultural history in a European context.

Preserve, Use and Develop

Med projektet trädgårdsdiakoni hjälper Allerums församling i nordvästra Skåne människor att läka till kropp och själ. Utmattade ges möjlighet att hämta ny kraft genom att landa i naturen och det gröna.

Trädgårdsdiakoni - ett lyft för sjukskrivna

- Jag ser tillbaka på min tid i Allerums församling med värme. Det har gett mig mycket. Jag kom upp och iväg, fick rutiner, ett socialt sammanhang och mötte andra i liknande situation.

”Värdefulla första steg på vägen tillbaka”

Han är känd för sin porträttkonst och för stora oljemålningar i expressionistisk stil. Religiösa motiv förekommer ofta. - Jesus ansikte finns alltid inom mig när jag arbetar, berättar Johan Falkman.

Konstnären Johan Falkman: ”Bibeln är en av mina största inspirationskällor”

På söndag prästviger biskop Johan Tyrberg sex kandidater i Lunds domkyrka (en prästvigs i Växjö domkyrka). De nya prästerna får tjänster som pastorsadjunkter under ett år i särskilda introduktionsförsamlingar.

Lunds stift får sju nya präster

Budget och verksamhetsplan klubbad

Stiftsstyrelsen sammanträdde den 1 december och tog beslut om verksamheten 2018

Varje sexuellt övergrepp är oacceptabelt och kan vara en brottslig handling. Sexuella övergrepp strider mot kristen människosyn och när övergreppen begås av kyrkliga medarbetare strider det dessutom mot kyrkans uppdrag.

#vardeljus i Svenska kyrkan

Konstverk öppnar dialog med Lundaborna

Ett konstverk av den internationellt välkända brittiska konstnären Nathan Coley installeras i anslutning till Lunds domkyrka. Det är starten för Råängens konst- och arkitekturprogram, Lunds domkyrkas arena för samtal med allmänheten i Lund, om vad som händer på Domkyrkans marker i Brunnshög.

Möt Marcus Nylander - ny i rollen som biskop Johan Tyrbergs kaplan. Marcus är en inbiten skåning med en stor kärlek till kyrkan och till födelsestaden Lund.

Biskopens kaplan Marcus Nylander ”Att vara präst är ett ständigt pågående relationsbygge”

- Vi ska öva oss i att våga fråga och inkludera. Jag vill kunna bistå med att vidga människosynen ytterligare. Det säger Albin Tanke, sedan i höst Lunds stifts nya samordnare för HBTQ-frågor.

Prästen Albin Tanke: "Livsviktigt att fortsätta föra en kamp mot trångsynthet"

Studiosamtal med Per Arne Joelsson, tidigare kaplan

Sorgen efter en närståendes död kan vara tung att bära på egen hand. Ibland behöver man dela sina tankar och känslor med andra människor. Astrid i Malmö gick med i kyrkans sorgegrupp efter makens död.

Astrid fick stöd i sorgegruppen

Här samlar vi material som handlar om biskop Johans visitation i f.d. Österlens kontrakt 17-22 oktober 2017

Visitation i f.d. Österlens kontrakt

Den 16 september släpps biskops Johans bok "En levande relation".

"En levande relation" - ny bok om bön av biskop Johan

Den 16 september släpps biskops Johans bok "En levande relation".

Lunds stift inledde 2017 ett samarbete med det Nordöstra stiftet i den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Tanzania ELCT och erbjuder hösten 2018 två praktikantplatser i det nordöstra stiftet.

Praktikant i Tanzania 2018!

Möt Birgitta, Kerstin, Sandra och Lars. Varför brinner de för att pilgrimsvandra?

Fyra röster om pilgrimsvandring

Magnus Malmgren är sedan 1 juni 2017 ny pilgrimspräst i Lunds domkyrka.

"Pilgrimsvandring är fantastiskt"

Magnus Malmgren är sedan 1 juni 2017 ny pilgrimspräst i Lunds domkyrka. - Det känns jättekul. Jag har varit engagerad i pilgrimsvandring i alla år jag varit präst, säger Magnus.

"Välkommen som medlem" är inte publicerad

Lunds stift i media

Aktuellt från Svenska kyrkan