Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Den 17 september var det val i Svenska kyrkan.

Nära en miljon röstade i kyrkovalet. Se klippet nedan där kyrkovalledare Anki Bondesson kommenterar det stora intresset för valet.

kyrkovalet

Sedan skiljandet från staten år 2000 sköter kyrkan själv sina val. Av praktiska och pedagogiska skäl används ett liknande tillvägagångssätt som i de allmänna valen. En del skillnader finns. Bland annat heter det inte "partier" i kyrkovalet, utan nomineringsgrupper. I kyrkovalet får även 16-åringar rösta.

Aktuellt från Svenska kyrkan

Fakta om kyrkovalet 2017

• Sammanlagt ställer 29 467 personer upp i kyrkovalet, 54 procent kvinnor och 46 procent män.
  • Målet är att tillsätta 15 204 mandat. Totalt deltar 682 olika nomineringsgrupper i valet (de flesta endast på lokal nivå).
  • Antalet röstberättigade är ca 5,2 miljoner. Medlemmar från 16 år får rösta i kyrkovalet.
  • I valet till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, deltar 19 nomineringsgrupper. 2926 personer kandiderar till kyrkomötets 251 platser.

Rösta i kyrkovalet

Det här väljer du till i kyrkovalet. Se filmen (2:03 min).