Om Frälsarkransen

Radbandet Frälsarkransen är utformat som ett armband med arton pärlor i olika färger och former. Varje pärla betyder något särskilt och speglar någon del av livet. Ett radband används som hjälpmedel vid bön.

Foto: Kickan Sundin

Så kom Frälsarkransen till

Martin Lönnebo är upphovsman till Frälsarkransen. Han föddes 1930 i Storkågeträsk i Kågedalens församling och blev så småningom biskop i Linköpings stift.

Martin Lönnebo på besök i Kusmark
Martin Lönnebo på besök i Bönens trädgård, sommaren 2015 Foto: Linda Randgard

År 1995, som nybliven pensionär, reste han till Grekland för att båtluffa och råkade då ut för en häftig storm. Båten tvingades i hamn på en ö med bara 47 invånare och där i ett litet hyresrum började Martin Lönnebo skissa på Frälsarkransen.

Han ville utforma ett redskap för andlig träning. Något som skulle utföras i bönens form, sammanfatta kärnan i den kristna tron och tilltala den moderna människan. Sist men inte minst, så skulle det vara något greppbart, något att kunna beröra fysiskt.

Efter mycket funderande och prövande kom så radbandet Frälsarkransen till. Frälsarkransen har blivit en gigantisk succé och finns idag på tiotusentals handleder, i fickor och i väskor. Människor har genom den fått hjälp till fördjupad bön och innerlig Gudskontakt.

Vad betyder Frälsarkransens pärlor?

Låt oss gå igenom Frälsarkransen. Vi börjar med den stora, guldfärgade pärlan.

Gudspärlan

Den gyllene pärlan påminner om att det finns någon som alltid är med och som vakar över oss. Den är Frälsarkransens början och slut, ursprung och mål.

Tystnadspärlorna

Jäkt och stress utmärker det moderna samhället. De sex tystnadspärlorna finns i kransen för att påminna om den viktiga tystnaden och att stänga av malande tankar och prestationskrav och bara vara.

Jagpärlan

Den pärlemorskimrande lilla pärlan riktar tanken inåt, till den vi är när yttre roller skalas bort. Den påminner om att vi är skapade till Guds avbild.

Doppärlan

Den vita pärlan manar oss att våga börja om på nytt. Den rymmer dopets löfte om obegränsad nåd och förlåtelse. Det är aldrig för sent.

Ökenpärlan

Den sandbruna pärlan symboliserar motgångar, stunder då livet ter sig som en öken. Men att acceptera svårigheter är ett steg mot att besegra dem.

Bekymmerlöshetspärlan

Den himmelsblå pärlan är livets rastplats. Där i lugnet närs livslust och livsmod. Här får vi vara utan att göra. Här finns inga krav. Njut.

Kärlekspärlorna

Alla liv rymmer kärlek, de människor vi älskar och de som älskar oss. Kärlekspärlorna är två. Att älska är livets stora, flödande gåva.

Hemlighetspärlorna

Tre små pärlorna rymmer hjärtats innersta hemligheter. De som vi inte pratar med någon om. Hemlighetspärlan med en nyans av grönt talar om medmänsklighet.

Nattens pärla

Den svarta pärlan står för livets tyngsta och mörkaste stunder. Men, för att uppleva dagen måste man utstå natten. Gud är inte borta.

Uppståndelsepärlan

Den vita pärlan står för godhetens seger över ondskan. För hoppet som övervinner oro och rädsla. Den vill frid och ljus. Natten är över. Morgonen är kommen. Här flödar ljus och liv.