Här hittar du våra konserter. För de gospelmässor samt konserter som ingår i en serie (Tolvnollett, Baguettmusik, Orgelfantasi och Buxtebön) se kalendariet längre ner på sidan.

Fredag 11/9, 12:00, S:ta Maria kyrka. Fri entré.
Församlingens musiker spelar.

Jazzandakt 11/9

Fredag 11/9, 12:00, S:ta Maria kyrka. Fri entré. Församlingens musiker spelar.

Yttre Bodane 11/9

Fredag 11/9, 17:05, S:ta Maria kyrka. Fri entré, insläpp från kl 16:30. Konsertlängd ca 60 minuter. Medverkande: Vendela Tegerstrand, sång, Axel Karlsson, piano, Sebastain Jonsson, sopran- och altsaxofon samt klarinett. Jazztrion Yttre Bodane framför en konsert där de tolkar Georg Riedels musik. En konsert med sånger av en av vår tids mest skapande kompositörer som når över generationer med sin medverkan i såväl Jan Johanssons ”Jazz på svenska”, som i hans tonsättningar av Astrid Lindgrens tidlösa visor. Trion bildades 2016 och är mycket uppskattade för musik och ton inte minst, men även för berättandet mellan låtarna och en varm och nära publikkontakt.

Björn Ingelstam Quartet 12/9

Lördag 12/9, 12:00. Fri entré, insläpp från kl 11:30. Konsertlängd ca 60 minuter. Medverkande: Björn Ingelstam, trumpet, Calle Brickman, piano, Matthias, bas, Andreas Svendsen, trummor. Kvartetten som spelat tillsammans i över 10 år är i år aktuella med nytt album och kommer till Helsingborg med sprudlande spelglädje. En virtuos och melodisk konsert väntar Helsingborgspubliken. Björn Ingelstam är född i Helsingborg 1990. Han slog igenom på allvar 2003 då han gästade Sacramento Jazz Jubilee i Californien med Jazzin' Jacks. Han bildade sitt eget band 2005 och har sedan dess turnerat runtom i världen. Han flyttade 2013 till New York och under 5 års tid har Björn varit en tongivande del av New Yorks musikliv och har varit en återkommande solist på legendariska jazzklubben Birdland såväl som Jazz at Lincoln Center. Numera lever Björn i Paris och är aktiv på festivaler och klubbar runt om i Europa och USA.

Organic Sax 12/9

Lördag 12/9, 17:05, S:ta Maria kyrka. Fri entré, insläpp från kl 16:30. Konsertlängd ca 60 minuter. Medverkande: George Chittenden, orgel, Helene Thörnlund, sång, John Perry, saxofon, Jan Karlsson, kontrabas, Marcus Karlsson, slagverk. Vad händer när man sammanför Mariakyrkans virtuose organist George Chittenden med en kvartett jazzmusiker i ett program som spänner från Bach och Buxtehude till Georg Riedel och Eva Cassidy? Välkommen att ta del av ett annorlunda och spännande möte mellan musikstilar. Mariakyrkans orglar är kända för sin vackra klang. Här får vi höra dem närma sig ett annat tonspråk i ett musikaliskt samarbete präglat av både barockmusik och jazz.

Söndag 13/9, 11:05, S:ta Maria kyrka. Fri entré.
John Liljeblad, präst, sångare ur Maria Gospel under ledning av John Perry.

Högmässa 13/9

Söndag 13/9, 11:05, S:ta Maria kyrka. Fri entré. John Liljeblad, präst, sångare ur Maria Gospel under ledning av John Perry.

Iris trio 13/9

Söndag 13/9, 17:05, S:ta Maria kyrka. Fri entré, insläpp från kl 16:30. Konsertlängd: cirka 60 minuter. Medverkande: Iris Bergcrantz, sång, Sven Erik Lundeqvist, piano, Aaron Mandelmann, kontrabas. Iris trio ger lyssnaren en rad olika stämningar som lyriskt karga ballader och yviga improvisationsfyrverkerier samt subtila tillstånd som andas blues och soul. Avsaknaden av trummor innebär ett aktivt fördelande av det rytmiska utmejslandet för varje låt och det sker i en dialog mellan Aarons aktiva baslinjer och Sven Eriks instick av kluster och bärande ackord. Ovanpå detta gnistrar Iris med sitt rika omfång och har en röst som springer ur folkton och jazzekvilibrism. En konsertupplevelse med många färger.

I musikalernas värld 13/9

Söndag 13/9, 16:00, Den Gode Herdens kyrka. Entré: 100 kronor, bokas via marianne.ivarsson@svenskakyrkan.se. Pengarna går till Hutano. Medverkande: Henrik Lagercrantz och Kay Standen, sång, Beniko Nakajima, piano. Kay och Henrik träffade varandra i England när de var studenter. De har sedan dess gift sig och flyttat till Helsingborg där de bor idag tillsammans med sina två barn. En kärlek präglad av musik, Kay och Henrik älskar att stå på scenen tillsammans och göra det de tycker mest om: att sjunga. Denna konsert bjuder på ett axplock av deras favoriter från musikalvärlden: Les Miserables, Chess, Jekyll and Hyde och Kristina från Duvemåla, samt ett par vackra sånger från inte lika kända musikaler.

Fredag 18/9, 19:00, Allehlgonakyrkan. Fri entré.
Medverkande: Ole-Kristian Andersen, trombon och Joachim Olsson, piano.

Silence 18/9

Fredag 18/9, 19:00, Allehlgonakyrkan. Fri entré. Medverkande: Ole-Kristian Andersen, trombon och Joachim Olsson, piano. Vid kvällens konsert porträtteras den amerikanske kompositören John Cage. Pionjären som1952 skrev det skandalomsusade och numera världsberömda stycket 4.33’. En pianist kommer in på scen och spelar ingenting i 4 minuter och 33 sekunder. Till publikens omåttliga förargelse. Ren galenskap kan man tycka men för Cage uppstod musiken i alla de ljud som plötsligt skapades i lokalen när alla satt och lyssnade efter just ingenting. För John Cage var alla ljud, även tystnad, musik. Han påverkade generationer av kompositörer och konstnärer och räknas idag som en av 1900-talets mest inflytelserika musikpersonligheter. Vid konserten framför trombonisten och multiartisten Ole-Kristian Andersen tillsammans med pianisten Joachim Olsson ett urval av Cages mest karaktäristiska verk. Bland annat musik för radioapparater, preparerat piano, svit för leksakspiano, 4.33’ i arrangemang för mikrofon samt Two Five, ett av hans mest besynnerliga och stillastående stycken. Kom med ett öppet och nyfiket sinne till en konsert med mycket humor och experimentlusta. Konserten inleds med en kort introduktion.

George Chittenden, organist i Svenska kyrkan Helsingborg, spelar ett stycke ur Bachs Toccata och fuga i d-moll av Johann Sebastian Bach.