EN BUTIK FYLLD MED RÄTTVISA

I drygt tre år har Trollhättan haft sin egen Fair Trade Shop, mitt i stan, på Kungsgatan 22. - Det märks att den är uppskattad. Inte minst när det gäller presenter och julklappar. Det känns extra bra att ge bort något som är schysst hela vägen och bidrar till att minska fattigdomen, säger Anette Melander som varit med sedan butiken öppnade i augusti 2014.

Församlingspedagogen Anette Melander satt tidigare i styrgruppen för arbetet med att göra Trollhättan till ett Fair­trade City. Och när den gamla antikaffären blev ledig på Kungsgatan bestämde sig Svenska kyrkan i Trollhättans Pastorat för att öppna en egen Fair Trade Shop.

– Den drivs av ideella krafter, som backas upp av några av oss som är anställda i kyrkan. Butiken stämmer verkligen helt överens med kyrkans uppgift och den har också blivit en viktig verksamhet för att fånga upp många ideella, berättar Anette när vi slagit oss ner i butikens lilla men trivsamma kök en kylslagen hösteftermiddag i oktober.

HÄR RYMS EN köksbänk med ett bord, några stolar, lagerhyllor och en rejäl klädhängare. Titt som tätt klingar det i dörrklockan och kunderna droppar in för att botanisera bland leksaker, väskor, smycken, choklad, te, kaffe, porslin, ja, här finns det mesta.

– Vi har inköpsansvariga för olika leverantörer och det känns bra att veta att det vi säljer bidrar till en bättre vardag för människor runt om i världen, säger kommu­nikatör Kristina Johansson. Hon har bland annat besökt Fairtrade-anslutna företag i Syd­afrika och tillsammans med Anette Melander backar hon upp gänget med ideella som ser till att butiken kan hålla öppet fyra var­dagar i veckan. Inför jul och andra större helger har man dessutom extraöppet.

– Under en vecka behövs det 16 personer för att bemanna alla öp­pettider och det har funkat bra. Vi har en grupp väldigt engagerade medarbetare som ställer upp och så får vi också en hel del nya. Men vi kan alltid vara fler. Att jobba ideellt ska inte kännas som en belastning utan ett sätt att göra något roligt och givande ihop med andra, påpekar Anette Melander. 

KRAVEN PÅ EN  Fairtrade-produkt är att producenten har arbetsvillkor som ger de anställda möjligheten att verkligen leva på sin lön. Det finns även tydliga regler för ar­betsmiljö, barnarbete och andra sociala förutsättningar som bi­drar till att motverka fattigdom och utveckla utsatta samhällen.

– Det känns både roligt och bra att få jobba med detta. Jag anmäl­de mig som inköpare redan vid första informationsträffen inför starten och det har jag aldrig ång­rat, säger Christina Lundmark.
Hon ansvarar för inköpen av smycken från bland annat Gua­temala och Sydafrika.

TVÅ DAGAR I veckan står Christina dessutom i shopen, som blivit mer än bara en rättvis butik.

– Det är samtidigt en samlings­punkt och även om man inte ska jobba så tittar man gärna in och säger hej, säger Christina. Krasst ekonomiskt ger kyrkans butik inget överskott.

– Nej, men det finns så många andra värden med den. Utöver att vi gynnar en rättvis handel så tar vi också emot praktikanter och personer som behöver arbets­träna, innan de är redo att gå vidare till andra jobb. Vi har ett gott samarbete med arbets­förmedlingen, säger Anette Melander.

KAFFE, TE OCH choklad är kanske de tre produkter som gemene man förknippar med fairtrade. Bana­ner har också blivit en storsäljare i livsmedelsbutikerna. Och till och med Systembolaget säljer numer Fairtrade.

– Vi siktar på att kunna erbjuda en helhet med ett brett sortiment. Produkterna håller genomgåen­de en mycket hög kvalitet och 70 procent av utbudet inom Fair­trades livsmedel är dessutom KRAV-märkt, påpekar Kristina Johansson.

BIRGITTA LARSSON OCH Ingela Zetterström, som båda gått i pension, finns på plats som butiksbiträden en dag i veckan.

– Jag ser uppdraget som en kombination av att göra något bra, samtidigt som jag träffar nya trev­liga människor. Och det märks att folk upptäcker Fairtrade mer och mer, säger Ingela.  

HANDGJORDA MJUKISLEKSAKER
Kooperativet Selyns fabrik på Sri Lanka tillverkar handgjorda leksaker med mycket hög kvalité. Från bomull till tyg tar det 48 timmar och produktionen ger många människor möjlighet att försörja sig. Färgerna köps från Tyskland för att hålla EU-standard och fabrikens reningsverk ser till att vattnet kan åter­användas till odlingar.

SCHYSST VÄSKA I FINASTE LÄDER
Våra skinnväskor är tillverkade i fantas­tiskt fint biologiskt nedbrytbart läder och är handgjorda hantverk som bara blir snyggare ju mer man använder dem. Till skillnad från konventionell läder­produktion är Fairtrade-tillverkningen utan kemikalier och cancerframkal­lande ämnen som kadmium, koppar, nickel, kvicksilver och krom. Färgerna är azo-fria.

Text: Erik Torstensson, foto Jerry Lövberg.