En mobil kyrka för alla behov

Sandstränder, leenden och billig mat. Eller sjukhusbesök, fängelse och prostitution. För svenskar i Thailand blir det inte alltid som det var tänkt. Då behövs Svenska kyrkans diakoner och präster som vill vara både mobila och flexibla.

– De behöver oss. Vid sjukdomar, olyckor, om de vill besöka en mässa eller bara vill snacka, det säger Maria Wennerström, diakon i Svenska kyrkan i Thailand.  

Svenska kyrkan i utlandets diakonala satsning har pågått sedan 2012. Diakoniprojektet i Thailand är ett konkret resultat av det.

Maria och Björn Wennerström är diakonerna i projektet, som sjösattes i augusti 2014 och ska kartlägga de diakonala behov som finns i Thailand.

Pensionärer, ungdomar och de som flyr Sverige

Det är stor skillnad på varför svenskar befinner sig i landet. Det kan vara pensionären som vill få pengarna att räcka längre, andra vill komma ifrån det svenska samhället.

- En del kommer för att spela golf, andra bor här permanent och så är det ungdomar som backpackar. De behöver oss när det händer något, säger Maria Wennerström. Svenska kyrkan i Thailand är en mobil kyrka.

Med beredskap för att allt kan hända

Men Björn Wennerström föredrar ett annat uttryck.

- Jag tycker att det ska heta flexibel kyrka. Väl rotad, men med beredskap på att allt kan hända och att dagarna kan ta en annan vändning än man trott, säger han.  

Svenska kyrkan har funnits i Thailand sedan 1993. Kyrkan erbjuder bland annat gudstjänster, dop och konfirmation. De gör även hem-, sjuk- och fängelsebesök.

Minst 10 000 bofasta svenskar

Att Svenska kyrkan finns i Thailand är inte konstigt. Det bor drygt 10 000 svenskar permanent i landet, och enligt Svenska ambassaden i Bangkok finns det ett stort mörkertal.

Till det måste de svenska turisterna läggas till. För 2014 registrerades 327 810 inresor.

Vare sig det är en enorm katastrof, som tsunamikatastrofen 2004, eller om någon behöver själavård så ska kyrkan finnas där.

Ett ständigt nätverksbyggande

Att Svenska kyrkan inte har någon egen lokal eller fysisk kyrka ska inte vara något större hinder.

- Vi kan kontaktas per mejl, på Facebook, genom vår hemsida och vi har en närvaro på flera ställen där svenskar rör sig. Det är ett ständigt nätverksbyggande, säger kyrkoherden Lars Ryderstad.  

85 mil söder om Bangkok finns prästparet i Svenska kyrkan i södra Thailand, Erik Stenberg Roos och Anna Stenberg.

Även de tar med kyrkan dit de åker.

– I början var man ju livrädd i trafiken, men nu har vi blivit lite tuffare, säger Erik Stenberg Roos, medan han rattar bilen mot en strand en timmes bilväg från prästbostaden på Phuket.

Altaret ligger i bagageluckan

Altare, psalmböcker och gitarr ligger i bagageluckan. En stund senare skvalpar lugna vågor in över sandstranden och Eriks bara fötter. Han sjunger för paret Sandra Fredriksson och Marcus Sjöqvist, vars äktenskap välsignas.

– Vi har bestämt att det blir välsignelsen som blir vår bröllopsdag. Det känns mest äkta, säger Marcus.

Förutom välsignelser håller Erik och Anna i mässor, arrangerar samtalsgrupper och andra sammankomster. Planering och engagemang är nycklarna till en fungerande verksamhet.

– Man kan fundera kring det här med mobil kyrka. Men vi märker hur svårt det är att ta sig runt här. Då kanske det är bättre att vi åker runt än att alla andra ska ta sig till oss, säger Anna Stenberg.  

Robin Alvarsson   

Läs mer om  Svenska kyrkan i Thailand