Ekumenik, Nimbus, Syskonkärlek, Artikel
Foto: Ingrid Eliasson

Om ekumenik

Ekumenik. Ett svårt ord, men för öarnas församlingar något mycket konkret. Det handlar om olika människor från olika kyrkor med olika uttryckssätt som samlas kring en gemensam tro på samma Gud.

Emma Rudäng är pastor i Björkö Missionskyrka (Equmeniakyrkan) som har ett samarbetsavtal med Svenska kyrkan på Björkö. Ulrik Alderblad är föreståndare för Filadelfiakyrkan på Öckerö, som hör till pingströrelsen. Marita Lindmark är kyrkoherde i Svenska kyrkan på Öckeröarna.

De är ense om det mesta, Marita Lindmark, Ulrik Alderblad och Emma Rudäng. Men kyrkorna de representerar har inte alltid hållit sams.
– Jag minns det inte själv, säger Ulrik, men jag vet att det bara för någon generation sedan var otänkbart för människor att gå på gudstjänst i en annan församling. Det berättas till och med att det fanns de som spottade när de gick förbi en annan kyrka.
– Jag har träffat människor på Björkö som berättar att de blev stoppade från att gå till från söndagsskolan i ”den andra” kyrkan, säger Emma.
– Jag möter människor som har sår från den här tiden, säger Marita. Därför tror jag att ekumeniken är viktig på våra öar. För att hela människor.

Olika erfarenheter
De tre kommer till vårt samtal med ganska olika erfarenheter. Marita har egentligen bara haft möjlighet att arbeta ekumeniskt under en period. Det var när hon som präst i Svenska kyrkan på Lidingö samarbetade med en pastor från missions­förbundet kring sina konfirmander.
– Vi jobbade bra ihop och delade varandras tro och värderingar, säger Marita.

Emma har tidigare arbetat i en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan i Stockholm.
– Processen att bli samarbetskyrka var inte enbart enkel där, säger Emma. På Björkö upplever jag att Svenska kyrkan och Björkö Missionskyrka har goda relationer. Människor talar gott om och har förtroende för varandra. Vi ber och firar gudstjänst tillsammans ofta.

För Ulrik som är uppvuxen på Öckerö har frågan om ekumenik alltid varit närvarande. Och under sin teologiska utbildning på Örebro missionsskola hade han klasskamrater från många olika samfund.
– Jag minns att vi under min ungdomstid ”hängde” i olika kyrkor, säger Ulrik. Jag kände mig lika välkommen i Hönö kyrka som i Betel eller Missionskyrkorna. Det var alltid öppna dörrar.

Men hur är det då? Är ekumeniken viktig i praktiken, eller är det bara teorier?
– Jesus säger att vi ska vara ett, för att världen ska tro, säger Emma.
– Ja, det handlar om trovärdighet, säger Ulrik. Att visa att det är mer som enar än det som skiljer oss åt.
– Mångfalden är också viktigt, säger Marita. Vi behöver bejaka varandras uttryckssätt – ibland vill vi jubla och ibland vill vi möta Gud i stillheten.
– Vi har olika fokus och inriktning, säger Emma. Därför krävs en ärlig dialog.
– Och vi måste träna på att kompromissa, säger Marita. Som vid den ekumeniska gudstjänsten under ungdomshelgen ”Faest vid dig”. Där rymdes många olika uttryck.

Många mötesplatser
Listan med ekumeniska mötesplatser visar sig vara ganska lång. Pastorer och präster från öarnas kyrkor träffas relativt ofta. De äter frukost ihop någon gång i månaden och ses i samband med Öckeröarnas kristna råd. Församlingarna turas om att ansvara för Skolkyrka och RIA. Några gånger per år firas ekumenisk gudstjänst, till exempel i Klova vid midsommar och under den ekumeniska böneveckan. Nimbus och Filadelfia på Öckerö samarbetar konkret kring gudstjänstlivet. Missionskyrkan och Betel på Hönö har konfirmander tillsammans. Och under Hönökonferensen är flera av öarnas församlingar involverade. Det nyaste ekumeniska initiativet är gemensam bön och lovsång på söndagkvällar.
– Men det finns också baksidor med att samla alla i en samma kyrka. Det lilla sammanhanget behövs om vi ska kunna lära känna varandra och kunna vara personliga, säger Ulrik.

Text och bild: Ingrid Eliasson (dec 2013)

ÄR EKUMENIK VIKTIGT?

Och vad är den största utmaningen med ekumenik? Representanter från öarnas frikyrkor svarar.

Mattias Martinsson
Nimbus Öckerö

– Jag tror att ekumeniken är helt avgörande! Ett uttryck för syskonskapet oss emellan. Vi hör ihop.Vi kommer att tillbringa evigheten tillsammans.
– Vår utmaning är att inte försöka göra om varandra, utan älska och hämta inspiration från varandra olikheter. Det är befriande! Ibland tror vi att enhet står i motsatsförhållande till mångfald … och så blir det enfald istället.

Stefan Larsson
Sion Fotö

– Gemenskap och enhet mellan människor som tror på Jesus är nödvändigt och något bra i Herrens ögon. Istället för ekumenik kallar jag det hellre Andens gemenskap mellan dem som tror på och försöker vara efterföljare till Jesus i ord och handling. För mig är ekumenik ett slitet ord, som på andra platser ibland betyder att man samlas med något annat än Jesus som centrum. Det är i mina ögon mindre viktigt, ja kanske till och med oviktigt.
– Utmaningen är att behålla fokus på försoningen genom Jesus Kristus, och att hålla fast vid att Jesus är vägen, sanningen och livet och den enda vägen till Fadern.

Jakob Olofsson
Frälsningsarmén Hönö

– Det är viktigt att lyfta blicken och se våra olika styrkor och gåvor i de olika församlingarna. När vi hittar vägar att samarbeta och komplettera
varandra kan vi hjälpa så många fler medmänniskor. Tillsammans presenterar vi Jesu frälsande kärleksbudskap till en lidande mänsklighet.
– Utmaningen är att inte bara skapa "trevliga" gemensamma möten och satsningar, utan att låta det det vi gör få leda till att människor får möta Jesus och få sina liv förvandlade. Att tillsammans möta människors andliga, sociala, själsliga och fysiska behov. Att det helt enkelt får göra skillnad för människor i positiv bemärkelse.

Gunnar Ånskog
Hönö missionskyrka

– Ekumenik är viktig därför att vi alla ingår i Guds folk eller den globala kyrkan. Lokala församlingar kan vara bra på olika saker, men i det stora hela är vi delar av samma kyrka. Jag brukar jämföra med min biologiska släkt. Vi är alla släkt med varann men just vår familj har ett speciellt ansvar för de barn vi har fött och fostrat.
– Den största utmaningen med ekumenik är nog de riktigt gamla kyrkorna som vi ibland kallar "invandrarkyrkor". När vi delar bröd och vin i gemensam nattvard händer något större än vi kan se och förstå.

Andreas Reinhard
Betel Hönö

– Sann ekumenik är viktig av många skäl. Det är vad Jesus vill. Det gör det mer möjligt för männi-skor att tro på Jesus. Jag tror också att syskon-
gemenskapen som kristna ger oss rätta perspektiv och mindre självupptagenhet.
– Utmaningen är att göra verklighet av det vi bekänner och tror. Att släppa vårt egna för att ta emot någon annans. Att tro på kraften av att dela livet, närmare varandra, i Kristus. Det innebär i praktiken att trotsa både sekulariseringens virvelström, jantelagens stålväggar och själviskhetens skygglappar.