Förslag: Församlingsinstruktion för Svenska kyrkan i Lund

Svenska kyrkan i Lund – ett större vi  

Förslag till Församlingsinstruktion för Lunds pastorat, i den version som kyrkorådet 28 april beslutat överlämna den till kyrkofullmäktige för godkännande 2 juni 2015.

Omvärld

Lunds pastorat med 90 000 invånare har en ung och rörlig befolkning, som ökar med en och en halv procent per år. Omflyttningen är tio procent om året. In- och utpendling är omfattande. Mer än hälften av alla som vistas dagligen i staden för arbete eller studier bor på annan ort. 30 000 är mellan 19 och 35 år, många av dem vistas i Lund under en kort period.        

Hälften av alla hem är ensamhushåll. Var sjätte invånare är född i annat land. Av lundaborna är 51 000 medlemmar i Svenska kyrkan. Medlemstalet har under det senaste decenniet minskat med omkring en halv procent om året.  

Så här berättar några barn och ungdomar berättar om Lund:

I Lund kan man leka med lego, kolla film och leka med kompisar. Att bo i Lund är roligt och skönt, men jag vill helst bo någon annanstans där man kan gå till havet. Det är kul med badhuset i Stadsparken. I Lund finns traktorer, katt, hund, häst, människor, vänner, fjärilar, luft, hus, himmel och änglar.        

Det finns ett stort sjukhus och de som jobbar med datorer. Man kan ha olika jobb: doktor eller lära barn engelska, jobba med musik och teater, vara snickare eller meka med bilar. Det finns både många barn och gamla. Det finns långa och korta hus, stora och små hus. Man kan bo på en kulle eller vid vägen. Det finns många kyrkor i Lund. Det är en bra stad med Domkyrkan och alla mysiga byar. Den är bra för man kan cykla nästan överallt. Det finns roliga lekplatser och lärorika museum. Man kan spela fiol, spela handboll och spela spel. Det går tåg hit och från och det finns busshållplatser. Här är tryggt och fint.                      

Lund är en stad där man vet att vi kan förändra inom medicin, material, kultur, musik och tro. Som ung är det en bra stad att leva i, för Lund ger en möjlighet att drömma. När man är i Lund upptäcker man att det händer saker på så många platser: karneval, humorfestival, Sista april, musik, dans och galenskap. Lund är och ska vara en stad där man får vara den man är: Invandrare, emo, student, gammal eller ung. Homo, hetero, bi är människa.

Universitetet, Universitetssjukhuset och en rad kunskapsintensiva företag bidrar till Lunds karaktär av studentliv, forskning och utveckling – kompetens och konkurrens.        

Tre fjärdedelar av invånarna har eftergymnasial utbildning och en fjärdedel är i studier från förskola till universitet. Två tredjedelar av lundaborna i arbetsför ålder arbetar, fyrtio procent av dessa utanför Lund. Arbetslösheten är runt fyra procent. Kunskapsstråket från universitetsområdet över Ideon växer och förtätas med bostäder på båda sidor om motorvägen. Brunnshög blir en stadsdel stor som Lunds centrum. Forskningen och närheten till Köpenhamn och dess flygplats bidrar till internationalisering.  

Människor väljer livsstil och egna lösningar istället för kollektiva, samtidigt växer ensamheten. Den sociala utsattheten ökar och det psykiska välbefinnandet minskar. En av tio lundabor har årligen kontakt med psykiatrin, som patient eller anhörig. Tusen familjer är beroende av ekonomiskt bistånd.        

Miljömedvetenheten utvecklas med ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i fokus. Kommunikation sker i allt större utsträckning genom sociala medier, med större genomslag och hastighet, i riktning från ord till bild. Upplevelser blir viktigare än prylar, det lokala viktigare än det globala, estetik viktigare än innehåll och projekt viktigare än organisation.        

Pastoratet har sju församlingar som finns i staden och på lundaslätten, var och en med sin särprägel och historia: Helgeands församling, Lunds Allhelgonaförsamling, Lunds domkyrkoförsamling, Lunds östra stadsförsamling, Norra Nöbbelövs församling, S:t Peters klosters församling och Torns församling. I dessa har pastoratet femton kyrkor och tre kapell. Den största församlingen har 30 000 invånare och den minsta 3 500.

Utmaningar och möjligheter

Att bygga församling i Lund är att bygga i ett samhälle med tradition och förändring, i ständig växelverkan, att beröra och ibland uppröra, mitt i stadens rörlighet. För kyrkan lever när den är i rörelse, när den andas Ande. Vi är levande stenar i Guds kyrka på jorden.        

Svenska kyrkan i Lund är en del av den världsvida kyrkan. Förlåtelsen och försoningen i Jesus Kristus är grunden. Gud gör trasigt helt, upprättar kränkta, skapar nytt och försonar världen. Därför är uppdraget att bidra till ett värdigt liv i denna sköna och sköra värld.        

Vi vill värna demokratin i samhället och utveckla den i pastoratet. Att välja Fairtrademärkt skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Vi vill inspirera till att välja miljövänliga alternativ för ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, minimera resurs och miljöbelastning, samt skapa riktlinjer för upphandling och hållbar utveckling.        

Ideella och anställda medarbetare är en profetisk röst genom att leva i ord och handling med Jesus Kristus i vår samtid, närvarande i kyrkor och på tidens arenor.        

Genom utbyte mellan kyrka, konst och kultur är pastoratets kyrkor mötesplatser för existentiella erfarenheter och fördjupade upplevelser.        

När människor i allt högre grad själva söker information och förväntningarna på snabb och ärlig kommunikation ökar, blir god kommunikation en allt viktigare förutsättning för att möta människors behov och skapa relationer.

Det är angeläget för Svenska kyrkan i Lund att ha goda kontakter med människor i arbetslivet, lokalt och internationellt, samt vara stöd när drastiska och snabba förändringar genomförs. Kunskapsstråket sträcker sig från stad till landsbygd, MAX IV och ESS blir betydelsefulla för europeisk forskning och innovation. Här ska Svenska kyrkan i Lund skapa kyrklig närvaro bland människor med skiftande etnisk, religiös och kulturell bakgrund.   

Lund är också ett domkyrkopastorat. Katedralen är en mötesplats för stiftets församlingar, för turister och pilgrimer, för internationella utblickar och intryck.        

Något av vår tids spiritualitet kommer till uttryck i pilgrimsrörelsen, som erbjuder fördjupning i kristen tro och samlar människor med olika bakgrund. Vandringen genom kyrkoåret, liksom pilgrimens fysiska och andliga vandring mot heligt mål, öppnar för närhet in mot måltidens centrum. Rörelsen inåt ger kraft till sändning utåt till tjänst.        

Musiken förkunnar evangelium bortom orden, i ett samhälle som är internationellt präglat och kännetecknas av ett ökat andligt sökande.  

Lund har en stor ung befolkning och åldrarna 0-18 ökar mest, från 17 000 till 20 000 år 2020. De är viktiga nu och för framtiden, därför är det är angeläget att lyssna till deras behov nu och utveckla kyrkan för framtiden tillsammans.        

Kyrkans förskolor blir allt viktigare. Att vara konfirmand är en möjlighet att fundera över livets stora frågor.        

Studietiden är en tid av förändring och många livsval görs som präglar framtiden. Genom gymnasieprästernas verksamhet och genom student- och universitetskyrkan kan Svenska kyrkan i Lund bidra till tillitsfulla möten i dessa avgörande livsskeden.  

Genom diakoniarbetet i församlingarna, på Diakonicentralen, i Sjukhuskyrkan och på Familjerådgivningen möter Svenska kyrkan i Lund sjuka, sörjande, utsatta och pressade människor.  

Det är svårt att få livet med arbete, familj och fritid att gå ihop. Många saknar någon att samtala med. Kyrkans stöd i den palliativa vården, som allt mer sker i hemmen, efterfrågas av patienter, anhöriga och sjukhusets personal. Det är angeläget att ge rum för god själavård i livets olika skeden. Den sociala utsattheten växer i Lunds kommun, antalet EU-medborgare och flyktingar som behöver stöd på kort och lång sikt ökar. Det diakonala arbetet står inför stora utmaningar. En är att se möjligheter i möten med människor som inte nås av samhällets skyddsnät.  

Programförklaring

Vision och identitet

Svenska kyrkan i Lund tar emot

evangeliets sprängkraft och tröst

som ger mod att ta vara på människor och bygga församling;

i livets skeden, i befintligt skick,

i ständig rörelse – ett större vi.  

Pastoratets vision har förbindelse med visionen för Lunds stift om att bottna i nåden och skapa i världen. Nåden är det givna livet. När vi tar emot har vi något att ge, så kan vi skapa i världen.      

Evangeliets sprängkraft får oss att våga, evangeliets tröst hjälper oss att orka. Så får vi mod att ta vara på människor och bygga församling.        

Svenska kyrkan i Lund vill vara kyrka i livets skeden; vid dop, konfirmation, vigsel och begravning, i sorg och glädje, i vardag och fest. Det ska vara möjligt att mötas i befintligt skick, som vi är, med våra förutsättningar. I Lund med rörlig befolkning och många som vistas i staden, tillfälligt och regelbundet, ska det också vara möjligt att mötas i ständig rörelse.        

Livet Gud ger är mer än vi ser och anar. Jag är en del av ett vi. Vägen till delaktighet går ofta genom att ta ansvar. Tillsammans bidrar vi till ett större vi. Vi, är alla som vill vara kyrka i Lund.        

Vi värnar Fairtrade och hållbar utveckling, människovärde, likabehandling och god kommunikation, samt att barnens bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.        

Denna vision för Svenska kyrkan i Lund om ett större vi gestaltas i gudstjänst- och församlingsliv, med vidblick för det gemensamma.  

Den grundläggande uppgiften

Det är ett gemensamt uppdrag att utföra den grundläggande uppgiften. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. Så här och i följande ordning beskriver Lunds pastorat uppgiftens fyra perspektiv:        

Guds mission är en sändning som pågår. Vi är öppna för ekumeniskt samarbete och religionsdialog, och är en del av den världsvida kyrkan. Vi strävar efter att se människor och omvärld med Guds ögon i dialog, ömsesidighet och tillit – detta förhållningssätt är klangbotten i allt. Guds mission är en aktiv kraft i världen och människors liv.        

Gudstjänst gestaltar människors möte med Gud och varandra. Kyrkliga handlingar bekräftar och upprättar i sorg och glädje, i vardag och fest. Vi strävar efter varierat gudstjänstliv med alla åldrar, som har vår tids uttryck och är grundat på tradition.        

Undervisning är utveckling. Vi låter allt församlingsliv präglas av dopet som livstydning och arbetar medvetet med att inbjuda till, gestalta och följa upp dopet. Vi strävar efter att ge människor i alla åldrar möjlighet att växa och utvecklas i sin förmåga att samtala om och leva i tro, samt att fördjupa förståelsen för Bibelns berättelser.        

Diakoni är evangelium uttryckt i handling. Vi kämpar för allas lika värde och social rättvisa, vi tror på människans egna resurser och förmåga till förändring. Vi ger rum för god själavård och skapar platser av hopp där var och en tillåts bottna. Vi strävar efter att se, bekräfta och upprätta med den gyllene regeln i våra hjärtan: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.”  

I pastoratets församlingar gestaltas den grundläggande uppgiften på följande sätt:        

Helgeands församling vill vara en öppen gemenskap av kontinuitet, igenkännande och tillhörighet. Församlingen är en plats där var och en blir sedd, kan känna sig delaktig och tagen i bruk, ett färgrikt vi som kännetecknas av lyhördhet, en välkomnande känsla och gemenskap.        

Lunds Allhelgonaförsamling präglas av ett rikt musikliv och ett diakonalt perspektiv. Församlingen andas in Guds liv i gudstjänst och andas ut Guds liv i ord och handling.        

Lunds domkyrkoförsamling med katedralen i centrum, förankrad i evangeliet och bärare av traditionen, vill vara riktad mot framtiden och erbjuda sammanhang för gudstjänst, lärande och gästfria möten. Församlingen vill utveckla Domkyrkans funktion som symbol för staden, arena för gränsöverskridande möten, som pastoratets gemensamma mötesplats och som stiftets katedral i nordisk och internationell kontext.    

Lunds östra stadsförsamling vill vara kyrka här och nu, i glädje och i sorg, ett hem med allt det rymmer. En församling som vill finnas på plats i de delar av Lund som expanderar och en församling som driver samarbetskyrka med EFS på Sankt Knut.        

Norra Nöbbelövs församling eftersträvar att vara en öppen kyrka, en församling i mångfald med människors lika värde i fokus. En församling med kristen tro som grund som vill erbjuda rum för aktiv dialog, präglad av ömsesidig respekt och tillit.        

S:t Peters klosters församling bär spår av det klosterliv som en gång levts i församlingen. Bönens eftertanke och stillhet kombineras med barnens lekfulla frihet och blicken för utåtriktat engagemang, både i närmiljö och i den världsvida kyrkan.        

Torns församling finns där landsbygd möter stad och tradition möter utvecklig och vill vara en nära, varmt välkomnande församling, förankrad i kristen tro, som möter människor i livets vardag och högtid. En lyhörd församling som svarar upp mot församlingsbornas behov av att mötas och att fira gudstjänst i varierande sammanhang, med olika innehåll och med hög delaktighet.  

Utöver församlingsliv finns också gemensamma områden:        

Pastoratet har huvudmannaskap för begravningsverksamheten och strävar efter att den utövas med respekt och bemötande präglat av omtanke, integritet och etisk hänsyn.        

De begravningar som sker i Svenska kyrkans ordning ingår i ett sammanhang som sträcker sig från dödsbädden till avskedet vid graven. Mycket av detta hör själavården och det pastorala handlandet till och måste därför präglas av en betydande frihet. Anhöriga får tid för reflektion, avsked och fördjupning med ett budskap av hopp i mörkret. Det finns en begravningspastoral för musiken som delas ut till alla anhöriga som hjälp i förberedelsen inför begravningen.  

Lund har ett rikt musikliv för alla åldrar, i gemensamma stora satsningar och i varje församling. Gudstjänstsången är central och den liturgiska musiken har en självklar plats i alla körer.        

Det rika musiklivet med god kvalitet stärks genom samordning av musik. De pastoratsgemensamma konserter, som vi kallar Oratorium, stärker och främjar musikens roll.  

Unga människor funderar över livet och behöver ges tillfälle att utforska kristen tro. Ungas behov av att välja form för sitt andliga sökande möts av samordning av konfirmandverksamhet med god kvalitet.        

Genom gymnasiepräster finns Svenska kyrkan närvarande på gymnasieskolor och delar liv och tro. Studentprästverksamhet och engelskspråkiga gudstjänster är gemensamt ansvar för arbetet med universitetet.        

Svenska kyrkan i Lund strävar efter att tydliggöra kyrkan bland studenter och anställda inom universitetet – att vara en plats för växt, möten och tro i avgörande livsskeden, i rörelse och dialog med en dynamisk utveckling.   Diakonicentralen utgör, i samverkan med församlingarna, ett gemensamt centrum för diakoni. Sjukhuskyrkan och Familjerådgivningen utgör gemensamma centra för krisomhändertagande, själavård och reflektion kring själavårdens teologi, som i tillit till människans inneboende möjligheter ger omsorg, krisstöd och själavård.        

Svenska kyrkan i Lund strävar efter att fullfölja kyrkans uppdrag att se och vara bland utsatta, sjuka och sörjande genom att erbjuda existentiella samtal, samtal inför döden, samtal vid problem i nära relationer, genom sorgegrupper och personalstöd.        

Det är kyrkans uppdrag att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer, oavsett om det är i Lund eller i andra delar av världen.

Från 2015 till 2018 vill Lunds pastorat prioritera på följande sätt

Ett större vi

  • Gestalta visionen om ett större vi genom att stärka samordning och samverkan, inom pastoratet och utåt i samhället, också i ekumeniska kontakter och internationella relationer.  
  • Visa att Guds mission är en sändning som pågår. Verka för kommunikation som en del av det pastorala livet; skapa relationer och stärka den profetiska rösten.  
  • Göra evangeliet trovärdigt på ett sätt som också får konsekvens för förvaltning, fastigheter och ekonomi.  

Mötesplatser

  • Se kyrkor och församlingsgårdar som gästfria mötesplatser som gestaltar den världsvida kyrkans närvaro, och ta till vara gemenskapen när människor möts och äter tillsammans.
  • Pröva nya former för hur pastoratets byggnader används.
  • Ta till vara kyrkornas olika profiler; utveckla samarbetskyrkan med EFS på Sankt Knut och fördjupa samverkan mellan Lunds tre citykyrkor med bevarad särart: Klosterkyrkans stillhet, Allhelgonakyrkans musikliv och Domkyrkans internationella utblick.  

Samhället

  • Värna demokratin i samhället och utveckla den i pastoratet.
  • Delta aktivt i arbetet med Kunskapsstråket och skapa kyrklig närvaro på Brunnshög bland människor med skiftande etnisk, religiös och kulturell bakgrund.
  • Utveckla kontakter och nätverk med arbetsplatser, ideella och offentliga organisationer.
  • Ta ansvar för skapelsen genom handling för hållbar utveckling och rättvis fördelning.  

Gudstjänst och musik

  • Fira gudstjänster som gestaltar människors möte med Gud och varandra, tillgängliga för alla åldrar, på skiftande tider, dagar och platser.
  • Utöka det musikaliska samarbetet med flera delprojekt, för att värna sång och musik för alla åldrar och uppmuntra samverkan med utbildningar och musikaliska institutioner.
  • Arbeta för en förnyad, bestående form för gosskör utifrån gosskörsprojektet.
  • Ta till vara bildkonst, musik, dans, ord och drama som uttrycker evangelium och tolkar människors erfarenheter, som en del av gudstjänsten.

Livslångt lärande  

  • Låta allt församlingsliv präglas av dopet som livstydning och arbeta medvetet med att inbjuda till, gestalta och följa upp dopet.
  • Ge människor i alla åldrar möjlighet att växa och utvecklas i sin förmåga att samtala om och leva i tro samt fördjupa förståelsen för bibelns berättelser.
  • Förstärka samverkan mellan pastoratets kristna förskolor.
  • Samordna konfirmationsundervisning och förbättra rekrytering, ledarutbildning och pedagogik.
  • Inspireras av de skolprojekt pastoratet genomför i dialog med såväl Lunds stift som med andra och värna unga vuxnas lärande.

Diakoni

  • Låta diakoni vara ett handlingens språk i varje församling och i det internationella arbetet.
  • Samverka med andra samhällsaktörer.
  • Skapa opinion och agera när människovärdet kränks.

Ideella medarbetare

  • Skapa platser av hopp där var och en tillåts bottna.
  • Ta vara på människors engagemang i kyrkan och rekrytera fler ideella medarbetare.
  • Fördjupa samverkan mellan anställda och ideella medarbetare.
  • Komma ihåg att kyrkan är vi tillsammans.