Näthatet rätt ner i fickan

DEBATT | Varför tar du inte bara livet av dig? Världen vore bättre om du inte fanns! Orden är hämtade från loggen på en nioårings konto på appen Ask.fm. Orden skrivs av en anonym person av en lika okänd anledning.

Vad gör det med ett barn att få läsa sådana ord? Och vad ska hon göra med dem? Svara på dem och därmed låta andra se vad någon tycker om henne? Berätta för mamma och pappa? Berätta för en kompis? Eller bära dem i sitt inre som en tung sten?

Jag är präst och jobbar med frågor som rör barn och ungdomar i Jämtland/Västernorrland. I mitt arbete ingår att hålla mig uppdaterad om ungas mötesplatser, såväl på nätet som i andra delar av tillvaron. Ask.fm är en app som jag har förstått att många barn och tonåringar använder sig av. De skapar sig en användare och ett namn, gör reklam för sig på andra sociala medier och väntar sedan ivrigt på att få många spännande frågor om det liv de lever och de tankar de har. Det är i alla fall syftet med appen. Ask and answer. Find out what people want to know about you! är beskrivningen i Appstore.

Det är lockande att bli föremål för andras intresse. Men genom att öppna en användare blir barnen också föremål för andras projektioner och behov av att trycka ner andra för att själva må bättre.

Det näthat som i dag förekommer på många olika forum för vuxna frodas också på Ask. Och det är på flera sätt värre än i kommentarsfälten på allmänna webbsidor. Dels drabbar det ofta mycket unga människor som har ännu svårare än vuxna att hålla andras ord ifrån sig och som intensivt jobbar på sin identitet. Dels kommer det direkt i fickan, på det egna kontot i den egna telefonen som är med överallt och som nästan är en del av en själv. Det mesta hatet är anonymt och det finns inte möjlighet att bemöta det på ett bra sätt.

Nedvärderingar och hat av det här slaget gör något med en människa. Det förminskar dig och påverkar din syn på dig själv och ditt bemötande av andra.

Jag skulle önska att det gick att stänga ner den här appen. Men eftersom jag tror att det kan bli väldigt svårt, vill jag åtminstone uppmana till samtal. Prata med varandra - kompisar emellan, föräldrar och barn, lärare och elever, präster och konfirmander, fritidsgårdspersonal och ungdomar! Prata om det som gått snett med Ask och prata om hur man i stället skulle kunna använda appen till något bra! Och prata om det som skrivs så att barn och ungdomar som blir utsatta förstår att de inte är ensamma om det här och att det handlar om att de som skriver hatet själva inte mår bra.
Ord har makt att förändra. Därför ska vi använda oss av dem. Men för att bygga upp, inte för att bryta ner. 

Eva Stenström, stiftsadjunkt för skola/ungdom
2015-04-21

Det är lockande att bli föremål för andras intresse. Men genom att öppna en användare blir barnen också föremål för andras projektioner och behov av att trycka ner andra för att själva må bättre.

Eva Stenström

Prata om näthatet

Eva Stenström, stiftsadjunkt för skola/ungdom, Härnösands stift önskar att det gick att stänga ner mobilappar som gör det möjligt att kränka och hata andra människor. ”Vad gör det med en nioåring att få läsa at det bästa vore att hon var död?”, skriver hon i sin debattartikel. 

Debattartikeln har under helgen varit publicerad i Sundsvalls tidning och Länstidningen i Östersund. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Jag har bara fått positiva reaktioner. Både från vuxna och äldre tonåringar. De vill stämma in i det jag säger eller att deras barn har blivit utsatta av mobbning på nätet. Även några organisationer som arbetar mot mobbing har hört av sig och räckt ut en hand och sagt: ska vi hjälpas åt? Det känns uppmuntrande och positivt. 

– Med den här artikeln vill jag uppmana till att prata om näthatet. Många vuxna känner inte till att appar som Ask.fm finns. Jag har känt mig maktlös, men vill göra något åt saken.  

Hon upptäckte appen när den började marknadsföras i hennes facebookflöde. Unga människor skrev "fråga mig vad som helst" via appen.
– Sedan fick jag höra av min son, som då var 15 år att den var vanlig i hans ålder. Även om det kan kännas svårt borde vuxna engagera sig mer i barnens internetvärld.