Foto: Britt-Marie Frisell

Livsresa gav ny syn på miljön

Åtta ungdomar från Härnösands stift har varit på en livsresa med fokus på klimat och miljö. De åkte till den nordligaste delen av Norge. Närmare bestämt Berlevåg som ligger vid foten av ishavet. Förvåningen var stor när de kom dit och upptäckte att naturen inte var så orörd som de trodde.

– Jag tänkte att här mår naturen gott och det finns fräsch luft och bra vatten och att de lever med naturen, men så var inte fallet. Det blev en väldig krock för oss. De som bor där och de fartyg som passerar kusten hjälper inte naturen. Det var en riktig ögonöppnare, säger Britt-Marie Frisell, konfirmandkonsulent på Härnösands stift.

Stränderna är skräpiga på grund av att passerande båtar kastar ut sopor i havet och de boende i Berlevåg har inte något miljötänk kring bland annat sophantering. De har till exempel ingen källsortering. Allt åker ner i samma soptunna och det kostar mycket för dem att transportera bort soporna.
– Om ett kylskåp går sönder, måste man betala rätt mycket för att bli av med det. Kanske lika mycket som det kostar att köpa ett nytt. Därför ställer de ut dem på en informell soptipp på fjället. Norska staten gör inget åt det, så vitt jag vet, säger Britt-Marie Frisell.
–De som slänger saker i havet tänker inte på hur stora konsekvenser det kan bli, och tänker "det gör inget om jag slänger en grej". Men om alla tänker så , så blir det så här med skräpet, säger en av de deltagande ungdomarna.

Den här resan är en av fem livsresor som unga konfirmandledare kan välja mellan att åka på och den görs i anslutning till att konfirmandledaren har gått färdigt alla tre steg i konfirmandledarutbildningen som stiftet anordnar.

Fokus under resan till Berlevåg var klimat och miljö. Innan ungdomarna åkte fick de tankeuppgifter där de skulle svara på olika klimat- och miljöfrågor. De fick också samla 100 klimatpoäng för att åka på resan för att visa att de förstått hur de ska ta ett klimatansvar. Det kan handla om att ändra sin livsstil och vara goda exempel. Att välja fairtrade, att promenera i stället för att åka bil,  köpa ekologiska varor och så vidare.

Två dagar av vistelsen i Berlevåg ägnades åt olika arbetspass för att fördjupa sig i klimattänket, hur man kan förändra långsiktigt och hur man kan fortsätta hemma sedan. I Berlevåg  fick de åtta ungdomarna också till uppgift att städa stranden. Det blev mycket sopor att packa in i bussen för att ta med sig till Sverige.
–Invånarna i Berlevåg trodde nog inte vi var riktig kloka som skulle ta med oss alla sopor till Sverige, säger Britt-Marie Frisell och ler.
–Men det var enklare för oss att ta med det i bussen och sopsortera i Östersund än att hitta något ställe i Norge att göra det på.

Maria Eddebo Persson
2015-08-17