Foto: Maria Eddebo Persson

Skapad:2014-12-18 11:52:00

Över 400 personer deltog när biskop Eva Nordung Byström togs emot under en festmässa i Härnösands domkyrka i lördags.

Läs mer om när stiftet tog emot sin nya biskop

Foto: Kristina Johansson och Kerstin Stickler

Skapad:2014-12-17 11:22:00

Återigen ska vi fira jul i en värld utan julefrid. Rasismen och intoleransens röster skriker högt. Krig och terror skapar de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget. Vi hör om massgravar, om barn och kvinnor som behandlas som djur, om självmordsbombare som dödar och lemlästar och om kidnappade hjälparbetare som får halsen avskuren. Runt Jesu födelsestad reser sig höga murar och i flyktinglägren i Turkiet bor barn på lergolv i boskapsskjul. Verkligheten är så långt från julglitter och tomtar man kan komma, men ändå så mycket närmare den verkliga julen än vi vill se och förstå. Så inleder biskop Eva Nordung Byström sin julbetraktelse

Läs hela biskop Evas julbetraktelse

Foto: Kristina Johansson

Skapad:2014-11-24 14:04:00

Julevangeliet är det stycke ur Bibeln som handlar om Jesu födelse och som blir uppläst under julhelgen i kyrkor runt om i världen. Här finns möjlighet att läsa evangeliet eller se det bli uppläst på film.

Läs mer om Julevangeliet

Foto: Magnus Aronsson

Skapad:2014-12-14 14:34:00

Vid en högtidlig gudstjänst i Uppsala domkyrka på söndagen tog  Eva Nordung Byström officiellt på sig uppdraget att vara biskop i Härnösands stift. Därefter fick hon ta emot stiftets biskopskors, och en applåd som aldrig ville ta slut.

Läs mer om vigningsgudstjänsten

Foto: Maria Eddebo Persson

Skapad:2014-12-15 14:00:00

Biskop Eva Nordung Byström för vidare en 1000-årig tradition när hon nu som ny biskop har tagits sig ett biskopsvapen

Läs mer om den 1000-åriga traditionen
Skapad:2014-12-19 10:11:00

Efter nyår tillträder Kurt Enberg tjänsten som kyrkoherde i Grundsunda församling. – Jag hoppas kunna bygga vidare på allt bra som finns i Grundsunda, inte minst det goda ideella engagemanget, säger Kurt Enberg.

Läs mer om Grundsundas nye kyrkoherde

Foto: Josefin Casteryd

Skapad:2014-11-24 13:36:00

Det är knappt fem veckor till julafton och fast det ännu känns novembergrått står adventstiden för dörren. Kyrkorna i Härnösands stift börjar fyllas av adventsgudstjänster, julmusik och förväntansfulla besökare.

Läs mer om adventstiden i stiftets församlingar

Foto: Kerstin Stickler

Skapad:2014-11-28 15:37:00

Efter fem år som Härnösands stifts biskop går nu Tuulikki Koivunen Bylund i pension. Inför pensioneringen ger hon ut sitt avskedsherdabrev "Kärleken fördriver rädslan … fortfarande". – Jag vill knyta ihop säcken och sammanfatta hur tiden som biskop har varit utifrån de fyra ämnen jag lyfte i mitt första herdabrev.

Läs mer om Biskop Tuulikki

Foto: Gustaf Hellsing

Skapad:2014-09-23 11:03:00

Församlingarna i stiftet har många aktiviteter för alla åldrar. Nu finns mycket av detta samlat i Svenska kyrkans gemensamma kalender.

Läs mer och titta i kalendern

Foto: Maria Eddebo Persson

Skapad:2014-11-25 15:27:00

Härnösands stift har länge varit ledande när det gäller att satsa på familjerådgivning. Men i juni i år beslöt stiftsstyrelsen att från och med 2016 dra in det årliga bidraget. Beslutet har mött kritik.

Läs mer om orsaken till att stödet upphör

 

Foto: Alex & Martin/IKON och Paul Jeffrey/ACT

Skapad:2014-11-28 14:50:00

Stiftsfullmäktige tog på fredagen beslut om Härnösands stifts verksamhetsplan och budget 2015. Bland annat beslutades om ökat stöd till församlingarnas insatser för flyktingar, en satsning på fastighetsförvaltning och om ett fortsatt kraftigt främjande av församlingarnas barn- och ungdomsverksamhet.

Läs mer om I fokus 2015: flyktingar, byggnader, barn o unga
I många kyrkor kan du skriva en bön på en lapp och lägga i en förbönslåda. Du kan tända ljus och be.

I många kyrkor kan du skriva en bön på en lapp och lägga i en förbönslåda. Du kan också tända ljus och be. Foto: Monica Gustafsson

Skapad:2014-02-20 15:06:00

Sätt dig. Knäpp händerna. Blunda om du vill. Be högt eller tyst. Här har vi samlat några böner som du kan låta dig inspireras av. Fler hittar du i psalmboken och i andra bönböcker. Eller be fritt ur hjärtat. Bönens kraft är stor.

Böner – tips och inspiration

 

 

Vindkraftverk i Rätan

Vindkraftverk i Rätan Foto: Max Enander

Skapad:2014-09-17 07:59:00

13 stycken nya vindkraftverk som mäter 179 meter över havet har placerats på Härnösands stifts mark i Rätan efter ett beslut i Egendomsnämnden att upplåta marken i 30 år. – Kyrkan jobbar ju med miljöfrågor i stort och vi vill främja den förnybara energin, säger Max Enander, stiftsjägmästare på Härnösands stiftskansli.

Läs mer om de nya vindkraftverken

 

Pressmeddelanden

Foto: Lena Vik

Biskop Eva välkomnas med mässa

Lördagen den 20 december klockan 14 tar Härnösands stift emot sin nya biskop Eva Nordung Byström med en festmässa i svensk och latin-amerikansk folkton. Musiken är hämtad från Yamandú Ponviks mässa Gud är nära. Körsångare från Arnäs och Gideå-Trehörningsjö församlingar medverkar under ledning av Oskar Wedman. Efter gudstjänsten inbjuds till mottagning på S:t Petrilogen.

 

 
Hitta kurser och annan information på intranätet
 

På Svenska kyrkans gemensamma intranät finns riktad information till dig som är anställd, förtroendevald eller ideell medarbetare i Härnösands stifts församlingar.  

Härnösands stifts intranät  

 

 
Saxat ur andra medier:

  

Kontakta Härnösands stift

  

 

Nyhetsbrevet - från Härnösands stift

 

 
Samarbetspartners:

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

//