Ett hopp är något som spirar och gror och som vi får uppleva på påskdagen när Kristus återuppstår efter korsfästelsen, skriver Eva Stenström.

Ett hopp är något som spirar och gror och som vi får uppleva på påskdagen när Kristus återuppstår efter korsfästelsen, skriver Eva Stenström. Foto: Linda Mickelsson och Kristina Johansson

Skapad:2014-04-14 07:49:00

Påsken är en av kyrkans viktigaste högtider. På påskdagen firar vi Jesus uppståndelse och att livet har besegrat döden. Prästen Eva Stenström skriver om att påsken är en hoppets högtid och att vi då påminns om det hopp som bär också i livets svåra stunder.

Läs mer om Hoppets högtid
Nkosinathi Gama, Swaziland, Geraldine Casareno, Filippinerna, Kim Duropan, Filippinerna och Lesedi Gooi, Botswana på besök i Härnösands domkyrka.

Nkosinathi Gama, Swaziland, Geraldine Casareno, Filippinerna, Kim Duropan, Filippinerna och Lesedi Gooi, Botswana på besök i Härnösands domkyrka. Foto: Maria Eddebo Persson

Skapad:2014-04-02 11:02:00

– Sverige är väldigt annorlunda jämfört med vad vi är vana vid. Så den här tiden är väldigt spännande och lärorik, säger Geraldine Casareno från Filippinerna som tillsammans med Kim Duropan är på besök i Timrå församling genom utbytesprogrammet Ung i världsvida kyrkan.

Läs mer om Internationellt besök i församlingar i Medelpad
Biskop Tuulikki Koivunen Bylund.

Biskop Tuulikki Koivunen Bylund. Foto: Kerstin Stickler

Påsknatten firas i biskopsgården

Skapad: 2012-02-02 08:25:00

BISKOPENS ANTECKNINGAR | Efter påsknattsmässan i domkyrkan bjuder biskopen in deltagarna till fest i biskopsgården. Under påsknatten vänds mörker till ljus, och det firar biskopen med att bjuda på sin favorit av finska läckerheter. Något som dock inte faller alla i smaken. 

Läs mer

Foto: Magnus Aronsson

Skapad:2014-03-25 16:52:00

Påskens budskap att ljus besegrar mörker, att liv uppstår efter död ger hopp i ditt eget liv. I flera kyrkor runt om i Härnösands stift firar man uppståndelsemässa vid midnatt natten mot påskdagen. Påsk uppmärksammas också med mycket musik i kyrkorna, allt ifrån jazz till klassiskt.

Läs mer
Mohammad Fazlhashemi, Sveriges första professor i islams teologi och filosofi, och Maria Klasson Sundin, präst  som forskar på barns rätt till andlig utveckling. Nyligen föreläste de i Härnösand.

Mohammad Fazlhashemi, Sveriges första professor i islams teologi och filosofi, och Maria Klasson Sundin, präst som forskar på barns rätt till andlig utveckling. Nyligen föreläste de i Härnösand. Foto: Monica Gustafsson

Skapad:2014-02-27 10:41:00

Barn har rätt till andlig utveckling. Det står i FN:s barnkonvention. Men hur ger man barn lust att leva och hjälp att hantera livet? För att hitta sätt att samarbeta för barnens bästa träffades skola och kyrka.

Läs mer
Julia Månsson och Emma Ingeson är nöjda med skivinspelningen.

Julia Månsson och Emma Ingeson är nöjda med skivinspelningen. Foto: Kerstin Stickler

Skapad:2013-11-03 12:58:00

Någon att lita på, någon, våga stå upp mot mobbning och droger. Kärlek. Och tvivel. Det handlar den nya musiken i kyrkan om. Ungdomar har skrivit och spelat in cd:n Psalmade tankar: ungas tankar om livet. Skivan kan köpas via Härnösands stift.

Psalmrock
Regnbågen är Guds tecken och ger oss hopp och mod att ta vårt ansvar för allt som lever.

Regnbågen är Guds tecken och ger oss hopp och mod att ta vårt ansvar för allt som lever. Foto: Gustaf Hellsing

"Kyrkan förmedlar hopp mot klimatångesten"

Skapad: 2014-03-24 08:33:00

Gud skapar världen. Människan får förtroendet att förvalta – inte förstöra – den. Idag är klimatkrisen allvarlig och ekoteologin uppmanar alla att ta det ansvar vi fått av Gud.
– Vi som kyrka både kan och måste ta vårt ansvar genom att förmedla hopp, säger Sven Hillert, präst och ekoteolog.

Ekoteologi 
Tio skäl till ekoteologi

 

I många kyrkor kan du skriva en bön på en lapp och lägga i en förbönslåda. Du kan också tända ljus och be.

I många kyrkor kan du skriva en bön på en lapp och lägga i en förbönslåda. Du kan också tända ljus och be. Foto: Monica Gustafsson

Skapad:2014-02-20 15:06:00

Sätt dig. Knäpp händerna. Blunda om du vill. Be högt eller tyst. Här har vi samlat några böner som du kan låta dig inspireras av. Fler hittar du i psalmboken och i andra bönböcker. Eller be fritt ur hjärtat. Bönens kraft är stor.

Böner – tips och inspiration
Fridah Löf, Timrå, sopsorterar för att samla klimatpoäng inför sin livsresa till Iona i Skottland.

Fridah Löf, Timrå, sopsorterar för att samla klimatpoäng inför sin livsresa till Iona i Skottland. Foto: Monica Gustafsson

Skapad:2014-03-18 16:32:00

18-åriga Fridah Löf i Timrå längtar efter att få göra sin livsresa. Snart reser hon till klosterön Iona utanför Skottland med unga ledare i Svenska kyrkan. Men för att få åka måste hon lära sig att ta ansvar för skapelsen. Sopsortering och ekoval ger henne klimatpoäng.

Läs mer om klimatpoäng

 

Dopet är viktig framtidsfråga både för barnet, familjen och Svenska kyrkan.

Dopet är viktig framtidsfråga både för barnet, familjen och Svenska kyrkan. Foto: Christer Brosché

Skapad:2014-03-14 09:29:00

Medlemsminskningen i Svenska kyrkan beror i Härnösands stift på utträden, färre dop och på utflyttning. – Siffrorna har ett tydligt budskap till oss med ansvar i Svenska kyrkan. Vi måste anstränga oss ytterligare för att skapa en kyrka som betyder något i människors vardag, säger biskop Tuulikki Koivunen Bylund.

Svenska kyrkan i siffror
I ett nyskrivet verk av kompositören Urban Hedin, Svenstavik, tar de konturlösa kvinnorna i Biblen plats i text och ton.

I ett nyskrivet verk av kompositören Urban Hedin, Svenstavik, tar de konturlösa kvinnorna i Biblen plats i text och ton.

Skapad:2014-03-17 08:58:00

Slavinnan får barn med husbonden, en mor älskar sin yngste son mer än den äldste, en kvinna förlorar tron på Gud och två kvinnor älskar varandra. Olika öden i Bibeln, men flyktigt beskrivna. Tills nu. Den 23 mars uruppfördes ett verk om bibliska kvinnor i Bergs kyrka.

Konserten De osagda orden

 

Rösträkningen pågår fortfarande på Härnösands stift. Alla röster till kommunfullmäktige är dock klara.

Foto: Monica Gustafsson

Här hittar du resultat från kyrkovalet

Här kan du se vilka som ska styra i din församling, i Härnösands stift och i kyrkomötet i Uppsala.

Kyrkofullmäktige
Stiftsfullmäktige
Kyrkomötet

Foto: Jim Elfström

Skapad:2011-11-03 09:30:00

I dopet görs Guds kärlek till varje enskild människa synlig. Dopet är en viktig framtidsfråga för alla barn, deras familjer och för Svenska kyrkan. Här svarar biskop Tuulikki Koivunen Bylund på 10 frågor om dopet.

Läs mer om Tio frågor om dopet

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

  

Hitta kurser och annan information på intranätet

På Svenska kyrkans gemensamma intranät finns riktad information till dig som är anställd, förtroendevald eller ideell medarbetare i Härnösands stifts församlingar.  

Härnösands stifts intranät  

   

    

Ärkebiskop Wejryd lär Johan Glans sms:a 72950 HOPP

  

 

 

Kontakta Härnösands stift

 

 

Nyhetsbrevet 'Vårt stift'

 

Samarbetspartners:

 

 

 

//