Pilgrim

att vandra längs upptrampade stigar

Pilgrim

-att vandra längs upptrampade stigar

Under 1500 talet förbjöds pilgrimsvandrandet här i Sverige, eftersom det ansågs både onyttigt och vidskepligt. Sedan 1990 talet har vandringen fått en renässans och idag är vi många som vandrar, både i vår egen närmiljö och efter gamla pilgrimsleder runt om i Europa och här i Norden.

Pilgrimsvandringen skiljer sig från en vanlig promenad eller fjällvandring på så sätt att vi ser den som ett tillfälle till både inre och yttre vandring. Vår egen insida, själen eller anden måste också få sitt och det kan vi underlätta genom att ibland gå i tystnad, vila, ge rum för egen och gemensam reflektion samt bön. 

”Pilgrimen kan uppfattas som en rebell, som anhängare av en alternativ kultur eller som en som begett sig ut i en verklighetsflykt. Men hennes egentliga ärende är att försöka hitta ett anständigt liv som kan präglas av de sju nyckelordens anda och innehåll (frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande).” 

S.9-10 ur boken Pilgrimens sju nyckelord av Hans-Erik Lindström, pilgrimspräst. Libris förlag, Örebro.

Helgonleden

Här i Gävle och genom Gästrikland går Helgonleden, som fått sitt namn efter de helgon som levt och verkat på platser efter leden. Den sträcker sig från Uppsala till Trondheim och följer Upplandsleden på vägen in i Gästrikland, där den till att börja med följer Gästrikeleden och sedan sträcker sig genom Gävle norrut mot Strömsbro, Hille och Hamrångebygden. 

För mer info om övernattningsmöjligheter mm se: 

pilgrimstid.nu

 paxwalk.se