Lönestatistik 2012

Löner inom Svenska kyrkan 2012

SCB har på uppdrag av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation samlat in löneuppgifter hos församlingar och kyrkliga samfälligheter inom Svenska kyrkan. Statistikproduktionen sker i samarbete med de fackliga organisationerna Kommunal, SACO, SKTF, Lärarförbundet m. fl. Insamlingen regleras genom ett särskilt statistikavtal. Enligt överenskommelsen i detta avtal är materialet partsgemensamt.

De löner som redovisas i tabelllerna är grundlön utan lönetillägg för anställda med månadslön. Uppgifterna är insamlade under november 2012, vilket innebär att statistiken avspeglar 2012 års löneläge med reservation för att inte alla arbetsgivare har hunnit förhandla lönerna klart.

Materialet omfattar samtliga anställda hos församlingar och samfälligheter.

Lönestatistikens uppbyggnad

Tabellernas indelning i befattningar följer BSF - Befattningssystem för församlingar. En närmare beskrivning av systemet finns i ett särskilt häfte. Har ni tillgång till Svenska kyrkans intranät hittar ni informationen under Verksamhetsstöd/Arbetsgivarfrågor/Under anställning.

Lön och ålder

Arbetstagarna redovisas i tre åldersgrupper inom varje befattning. Samtliga åldersgrupper har redovisats även om antalet ingående individer är lika med noll, eftersom detta kan vara av värde vid sidan av den egentliga lönestatistiken.

Lön och kön

Sedan 2011 redovisas lön för kvinnor och män i respektive BSF-grupp.
Tabellen Percentil 2012 Ålder och tabellen Percentil 2012 Kön är framtagna på samma sätt som tidigare år. I tabellerna ingår alla månadsavlönade som är 17 år och äldre och som inte är tjänstlediga.

Medianlön och Medellön

För varje befattningsgrupp med minst tio individer redovisas lönespridningen med medianlön och 10:e och 90:e percentillön. Dessa utgör lönevärden på en skala där lönerna inom gruppen ordnats efter storlek från den minska till den största. Värdenas närmare innebörd redovisas nedan. I befattningsgrupper med mindre än tio individer är endast medellönen meningsfulll att redovisa. Det innebär alltid begränsningar att göra statistik för små grupper. Ju fler individer som ingår i den redovisade gruppen, desto mer representativa blir siffrorna.

innebär att 50 % av individerna i gruppen har lägre eller samma lön som medianlönen.

10:e percentillön

10 % av individerna i gruppen har lägre eller samma lön som 10:e percentillönen.

90:e percentillön

90 % av individerna i gruppen har lägre eller samma lön som 90:e percentillönen.

Tabellerna redovisar också det aritmetiska medelvärdet inom varje grupp, dvs summan av alla individers heltidslön delad med antalet indivier i gruppen.

Materialet visar dels löneläget i hela riket, dels uppdelat i stift.