Nya tongångar i Sättna kyrka

Prästen Jermunn Solem med dottern Emma under evangelieläsningen i Sättna kyrka under advent. Foto: Maria Eddebo Persson

På första advent testades det för första gången ny mässmusik och nya böner i Sättna kyrka enligt det nya handboksförslaget. – Det svåraste har varit att få mässmusiken att sitta. Att lära sig en helt ny bön är betydligt enklare, säger Jermunn Solem, komminister i Indal, Sättna, Liden och Holms församlingar.

Sättna församling är en av församlingarna i Härnösands stift som testar ny ordning för gudstjänster, vigslar, dop och andra kyrkliga handlingar med start den första advent.
– Men vi har insett att vi inte kan prova allt. Vi har bildat en gudstjänstgrupp bestående av anställda, förtroendevalda och frivilliga som diskuterar vad vi ska ta med under året. Tanken är inte att göra allt samtidigt, utan vi fokuserar på olika saker under året, säger Jermunn Solem.

Innan gudstjänsten i söndags gick prästen Jermunn Solem tillsammans med kantorn i församlingen igenom den nya mässmusiken med församlingen för att det inte skulle bli en stor överraskning när gudstjänsten väl börjat.  Jermunn berättade också om det nya handboksförslaget och att det kommer att prövas i kyrkan under hela det kommande året. Till sist bad han församlingen att komma med synpunkter på nyheterna i mässan.
–På sista sidan i agendan finns plats för er att skriva ner synpunkter på gudstjänstordningen om ni vill. Lämna dem sedan till mig eller en kyrkvärd efter gudstjänstens slut, säger Jermunn Solem.

Men allt var inte annorlunda under adventsgudstjänsten i Sättna. Alla de gamla vanliga adventspsalmerna som Hosianna Davids son, Bered en väg för herran, Det susar genom livets strid och Gå, Sion, din konung att möta fanns med.
– Adventsgudstjänsten är en gudstjänst med festkaraktär och vi ville att den skulle kännas lite hemtam och att församlingen ska känna igen sig, säger Jermunn Solem.

Under gudstjänsten deltog konfirmanderna på olika sätt. Efteråt skulle de bjuda sina föräldrar på fika och tänkte Jermunn Solem passa på att kolla vad de tycker om gudstjänsten.
– Det är ju en grupp som många gånger inte är så kyrkvana, så det är intressant att höra deras åsikter om gudstjänsten. För mig är det också viktigt att vi får med så många synpunkter som möjligt. Som präst kan jag bidra med min kunskap och teologi, min syn på liturgi och bibeltolkning. Musikerna bidrar kring musiken och gestaltningen och kyrkvärden med hur ord och handlingar landar i församlingen. Ingen ska behöva skämmas över sin okunskap eller sina reaktioner inför gudstjänsten, så många som möjligt får komma till tals, säger Jermunn Solem

Jermunn Solem tycker att det ska bli spännande att arbeta med gudstjänsten på det här sättet under det kommande året.
– Det här borde man alltid göra. Det är inte självklart att människor i våra församlingar har samma syn som oss aktiva, att gudstjänsten är viktig, att den är en källa för vårt inre liv och en plats där Gud möter oss. Därför måste vi när vi nu får chansen att diskutera gudstjänsten ta uppgiften på allvar. Varför ska folk komma till oss och fira gudstjänst när deras liv kanske är fulla av andra aktiviteter som är viktigare och prioriterade?

Maria Eddebo Persson
2012-12-03

Foto: Magnus Aronsson

Skapad:2012-11-01 08:20:00

NYA KYRKOHANDBOKEN | Det pågår just nu ett arbete med att förnya Den svenska kyrkohandboken. Från och med första advent kommer det att låta annorlunda under gudstjänster i många av stiftets församlingar.

Läs mer om Gudstjänster förändras med nya kyrkohandboken

Remissförsamlingar i Härnösands stift

Församlingar i Västernorrlands län:

• Tuna
  • Nordingrå
  • Ådals-Liden
  • Boteå

Församlingar i Jämtlands län:

• Revsund, Sundsjö,
  • Bodsjö