De berättar om domkyrkans historia

Anne-Marie Thornell och Cecilia Nelin hälsar kvällens gäster välkomna

Anne-Marie Thornell och Cecilia Nelin hälsar kvällens gäster välkomna Foto: Maria Sjöström

[2012-11-22 08:15]

Mörkret har fallit, en marschall fladdrar i kvällsblåsten och ger sken mot den vita fasaden på byggnaden som stått i hjärtat av Härnösand sedan 1846. Härnösands domkyrka bär en rik historia och den tål verkligen att berättas. Just den här novemberkvällen har ett 70-tal besökare kommit till kyrkan och de välkomnas varmt av Anne-Marie Thornell och Cecilia Nelin. De är två av kyrkans guider eller ”Katedralvärdar”, som ägnar delar av sin fritid åt att berätta om kyrkans historia och arv.

- Det är väldigt roligt att möta intresserade, nyfikna människor och att få berätta om en sådan viktig del av sin hembygd. Jag känner mig stolt och väldigt uppskattad, säger Cecilia när jag frågar varför hon valde att bli guide i kyrkan.

Vi sitter ner i Johanneskapellet och pratar, några ljus brinner och en av vaktmästarna håller på att ordna inför kvällens guidning.
-Under sommartid är kyrkan bemannad med guider varje måndag och det brukar vara en strid ström med besökare; turister från när och fjärran, stora grupper och ensamma vandrare, kyrkokännare och noviser. Under höst, vinter och vår är turistströmmen inte lika strid. Men var och varannan kväll visas kyrkan upp av besökare. Förra veckan var det en grupp yrkeskvinnor från Härnösand som var här och veckan dessförinnan kom en busslast från Hudiksvall, berättar de.

Gemensamt för alla, oavsett var de kommer ifrån, är nyfikenhet och vetgirighet.
-Det är roligt, den ena visningen blir ju inte den andra lik. Och vi guider har ju egna turer, man hittar sin egna specialité utifrån intresse och erfarenhet, inflikar Anne-Marie.
 Ja, erfarenhet har de. Anne-Marie har arbetat 28 år i domkyrkoförsamlingen och har spenderat otaliga timmar här. Det märks att hon känner till vartenda skrymsle och vrå och har otaliga minnen att berätta om besökare hon mött under åren. Cecilia har inte fullt lika många timmar på sitt CV, men har ändå hunnit lära och båda två välkomnar fler ”kollegor” till sin grupp med guider.

-Till vår hjälp har vi en handledning, ett guidematerial som är ett bra stöd i guidearbetet, och så har vi förstås varandra att rådfråga. Nu har kyrkan genomgått både renovering, utbyggnad och en ny kororgel har kommit på plats under hösten, en ny historieskrivning i kyrkans böcker.
 - När vi har vår gemensamma guideträff i december har vi blivit lovade ett nytt guidematerial av domkyrkokaplanen Cristina Grönroos, berättar Anne-Marie. Det känns bra, vi behöver ju ha ett uppdaterat material, för att kunna svara på alla frågor skrattar hon.

Vi går runt och tittar, på det nya centralaltaret, kororgeln, kapellen, takmålningarna…
-  Lampkronorna är mina favoriter, berättar Cecilia. De talar jag gärna och länge om. Anne-Marie har en förkärlek för nattvardssakramentet i Mariakapellet. Och jag tycker att de små detaljerna är roliga att visa, såsom den lilla asken där man förvarar oblaterna, och hur vi dukar fram till högmässan och nattvarden, fortsätter Anne-Marie.

Båda brister ut i nostalgiskt skratt när jag frågor om de har något speciellt guideminne de vill berätta om. Det var den där spanjoren som inte kunde ett ord engelska och guiden den dagen kunde inte ett ord spanska. Det var mycket kroppsspråk och gester och helt klart lite besvärligt för båda, berättar Cecilia. Men mitt i allt fick han syn på att det stod Madrid på dopfunten! Han blev alldeles till sig och lyrisk över att den faktiskt kom från hans hemland. Anne-Marie berättar att dopfunten, som ursprungligen är ett fruktfat i silver från en rik familj i Madrid, gjordes år 1777 och hamnade i domkyrkans ägo tack vare Staffan Scheja.

Tänk så mycket det finns att berätta kring varje liten enskild detalj i denna kyrka.  Så många människor har samlats i det här kyrkorummet i så många, många år. Anekdoten om dopfunten och säkert många fler får nog kvällens besökare ta del av när de förväntansfullt slår sig ner i kyrkbänkarna. En alldeles vanlig kväll i november.

Maria Sjöström

Vill du också guida i domkyrkan?

Kontakta Cristina Grönroos för mer information om utbildning för Katedralvärdar.
tfn 0611-245 15