Recept på modevisningens kaka

Många ville ha receptet på de goda kakorna vid höstens modevisning och vi lovade att lägga det här på vår hemsida. Varsågoda och låt dem väl smaka! Som en extra bonus får ni också en variant utan mandel till dem som inte tål det.

Knäckbakelser
(ca 40 st stora)

Ingredienser till kakdeg:
400 g smält smör
3 dl havregryn 
1 ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Ingredienser till knäcksmeten:
200 g smält smör
8 msk grädde
2 msk kakao
3 dl socker
½ msk mjöl
150 g hackad mandel.

Gör så här:
1. Blanda det smälta smöret med havregryn och låt svälla en stund.
2. Vispa ägg och socker och blanda med havregryn och smöret.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda med det övriga.
4. Fyll halva aluminiumformar med smeten. De jäser upp ordentligt i ugnen.
5. Grädda 15-20 minuter i 175-200 grader. Tills de blir ljusbruna.
6. Under tiden gör man knäcksmeten. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt detta sjuda i 7-8 minuter.
7. Fyll 1 tsk i de mindre formarna, har man mazarinformar så blir det 1 msk.
8. Ställ in i ugnen igen och grädda ytterligare 7.8 minuter tills glasyren bubblar.

 

Kolabakelse 
(ca 50-60 st)

Ingredienser till kakdeg:
1 ägg
3 dl socker
3 dl havregryn
3 hg smält margarin
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Ingredienser till kolasmet:
1,5 hg margarin
3 dl socker
2 tsk kakao
1 dl grädde
1 msk vetemjöl.

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt havregryn, smält smör, vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
3. Lägg cirka 1 dessertsked smed i aluminiumformar.
4. Grädda cirka 10 min i 175 grader.
5. Gör under tiden kolasmeten. Blanda alla ingredienser till kolasmeten i en kastrull och koka ca 25-30 min till det tjocknar.
6. Lägg en sked i varje form när de svalnat. Låt kakorna stå kallt tills kolasmeten svalnat.


 

 

//