Merläsning

Här finns exempel på verksamhet kopplad till den teckenspråkiga verksamheten i Luleå stift.

Gemenskapsdag på Munkviken

Mygg och knott fanns det miljoner av på Munkviken 9 juni då det var  gemenskapsdag för teckenspråkiga. Men trevligt var det denna dag som var fylld av mat, aktivitet och roliga samtal. Läs mer (pdf)

Visst är det viktigt med dövhistoria!

Anita och Margith samtalar om konfirmationen.

Foto: Bengt Wernesjö

Luleå stifts teckenspråkiga verksamhet hade i februari månad inbjudit författaren Anita Hellöre att föreläsa om dövas traditioner kring dop, vigsel, konfirmation och begravning. Med hjälp av ett bildspel fick vi se gamla bilder från slutet av 1800-talet och fram till idag av döva personer, kända och okända. Vi fick ta del av spännande historier och fakta – fakta som man kan utläsa av hur personerna var klädda. Till exempel varför fanns det bara två vitklädda konfirmander på ett foto där det stod 30-40 konfirmander uppklädda för fotografering? Vi som var på föreläsningen fick det spännande svaret.

Gunnel Marklund fick gräva djup i sitt minne för att Anita skulle få namn på ”okända personer” på fotografierna. Tacksamt att det finns äldre döva med minnet i behåll. Det blev ett givande och tagande av information och minnen.

Visst är det viktigt med dövhistoria, viktigt att den inte glöms bort. Men för att detta ska hända måste alla hjälpas åt att bevara historierna. Dela med dej av din historia och skicka till Anita. Vi vill se fler fotografier
av konfirmation, dop, vigsel, begravning och vi vill höra din berättelse.

Karin Norberg 

 

Folkhögskola ledde förstudie om tillgänglighet för döva

Foto: Mikael Lundgren

– Jag har lärt mig massor som projektledare. Från början tänkte jag, det där är väl inte så svårt, att ge döva tillgänglighet till kyrkan. Det är väl bara att anlita tolkar till alla möjliga gudstjänster och verksamheter. Nu har jag lärt mig att det inte är så enkelt, säger förstudiens projektledare Thomas Karlsson som till vardags är lärare på Strömbäcks folkhögskola.

Läs mer

Tredje advent i Luleå domkyrka 16 december 2012

Foto: Bengt Wernesjö

Bo Nordin predikade och självklart tog vi upp kollekt till DAM. Efter gudstjänsten gick vi till församlingsgården där vi åt gröt och julskinka. Ros-Mari berättade legenden om Jultomten. Mycket intressant att lyssna till, en fin berättelse. Ett lotteri till förmån för DAM hann vi med samt trevlig gemenskap förstås.Totalt denna dag samlade vi in, genom kollekt och lotteri, 1 000 kr till Dövas Afrika Mission.

VIP-galan i Umeå

Här finns ett reportage från VIP-galan i Umeå, som arrangeras av Öppen Gemenskap.
Läs mer

Friluftsgudstjänsten i Norra Renbergsvattnet

Här finns ett reportage från friluftsgudstjänsten i Norra Renbergsvattnet.
Läs mer

Foto: Magnus Aronson

Skapad:2012-10-29 16:20:00

I höstas började 21-åriga Joel Åström arbeta som volontär i det teckenspråkiga arbetet i Nikolai församling, Örebro. Han tycker att Svenska kyrkan behöver anpassa sig och bli en trygg miljö för döva.

Läs mer om Joel från Skellefteå är döv volontär i Örebro

Första dagen i augusti...

…då träffades vi igen efter sommarvilan. Platsen var Tuvagården i Hedensbyn, utanför Skellefteå.

Sankt Olovs församlings sommargård är inbjudande och fridfull. Regnet hade öst ner på dagen men när vi möttes så sken solen även om det var lite kyligt i luften. Våra sommaräventyr beskrevs livligt och mest skratt lockade nog Maritha och Tages möte med den enhornade Renen.

Bärkakan med vaniljsås blev så fort uppäten att det fanns bara en Kärleksmuffins kvar att fotografera. Gott!

Foto: Annalena Norberg

 

Film om Dövkyrkans verksamhet i Umeå

 

Visuell workshop

Här finns ett reportage från en samtalsdag i Skellefteå om teckenspråkig gudstjänst.

Läs mer

Räkfrossa på Stackgrönnan

Foto: Annalena Norberg

Vi var 16 som letat oss ut till Café Kajutan, precis som vi alltid gör när sommaren ska startas upp i Skellefteå. Och precis som vanligt var det vackert väder, roliga samtal och gott fika. Lis-Marie's hade även detta år fixat vår traditionella tävling så vi fick använda hjärnorna lite extra.

 

Anne-Maj om socialhaptisk kommunikation

Foto: Bengt Wernesjö

På Kyrkans hus i Luleå berättade Anne-Maj Magnström om socialhaptisk kommunikation.

Ladda hem reportaget (pdf) >

 

 

Hälsning från Gunilla i Tanzania

Hej kära vänner.

Nu kan jag äntligen skicka bilder på BILEN till er. Ni ser hur både elever och personal jublar när den kommer in genom portarna.

Den totala kostnaden för att få bilen på plats blev strax under 70 000 kr, en Toyota med plats för 9 personer. Den kommer att vara till stor hjälp att ta elever ner till sjukstugan i byn och vid andra behov för skolan.

Av det som finns kvar av kollektpengarna ska de reparera en gammal bil, en Toyota Hilux Dubbelcabin, för att användas till varutransporter. Så glädjen är stor i Mwanga.

TACK ALLA KÄRA VÄNNER.

Roligt att kunna skicka den här hälsningen till er som en önskan om en RIKTIGT GOD OCH VÄLSIGNAD JUL. 

Vad det nya året 2012 kommer att innebära vet vi inte − men vi får räkna med Guds beskydd och välsignelse också detta år.

Tag emot alla varma hälsningar från Mwanga och från mig.

Kram

Gunilla Persson, fd lärare på Mwangaskolan, Tanzania

 

Stig om sitt modellbyggande och viktiga träffar i Kyrkans Hus

 

Stig Strålind i Luleå är mycket intresserad av fartygsmodeller och har byggt över 60 stycken, trots att han är döv och gravt synskadad. I detta videoklipp på You Tube berättar han på teckenspråk om sitt intresse, som också live-tolkas till svenska. Stig deltar också ibland i Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet i Luleå stift.

 

Arnemarkstjej trivdes på Rättviks konfirmandläger 2011

Under två härliga veckor i juni träffades teckenspråkiga konfirmander i Rättvik. Deltagarna kom från hela landet och fick lära sig mer om kristen tro i fin gemenskap med varandra. Från vårt stift deltog konfirmanden Stina Sandberg från Arnemark.

Kontakt

Annalena Norberg, diakon
Stiftskonsulent
Tal/video/SMS: 070-190 25 17
BT: 0406340751@t-meeting.se

TXT: 0406340751

E-post

//