Adventsstök i London

Foto: Svenska kyrkan i London

[2011-11-24 19:35]

Adventsfirande i London och Storbritannien omges av två stora händelser –julmarknad och Lucia! Det skriver prästen Anders Rune och volontären Sara Parkman i en personlig adventshälsning från Svenska kyrkan i London.

Det sägs att man aldrig blir så svensk som när man befinner sig utomlands och därför blir det extra viktigt med traditionerna. Julmarknaden är öppen under tre dagar och besöks av mellan 6000 och 8000 människor. Förberedelserna för julmarknaden är massiva och involverar hela personalen samt många frivilliga. I slutänden, när vi sammanfattar dagarna och resultatet ,så kommer en bit över 200 personer ha varit involverade i genomförandet här i London.

Fira Lucia i London
Luciafirandet börjar det i år den 3 december med gudstjänst och Luciatåg i Brighton och slutar troligen 15 december med personalens luciatåg på seniorlunchen och körens luciatåg på en herrklubbs julbord.Däremellan hinner vi med att fira lucia i Edinburgh, Birmingham, Liverpool, Dublin och Belfast samt ha två luciatåg i Sjömanskyrkan, tio stycken i Ulrika Eleonora kyrka samt ett stort luciafirande i St Paul’s Cathedral som rymmer nästan 3000 personer.! De luciafiranden som vi har i Sjömanskyrkan, Ulrika Eleonora och St Paul’s Cathedral har ett högt tryck - och det är inte helt lätt att få biljett till det – så viktigt blir det med traditionen.

Gemenskap och samvaro
Självklart är det också en stor högtid när vi får fira in det nya kyrkoåret, komma tillsammans i kyrkorna för att sjunga de välkända adventspsalmerna, lyssna till kören och evangeliet om intåget i Jerusalem. Själva adventsfirandet på första advent består av två fullsatta gudstjänster i Ulrika Eleonora kyrka, högmässa i Gustaf Adolfs kyrka i Liverpool samt en Taizéinspirerad gudstjänst i Sjömanskyrkan på kvällen. Den följande adventstiden präglas mycket av luciafirandet i London och de andra delarna av Storbritannien – allt detta leder sedan upp till julen och fortsatt stor gemenskap i gudstjänst och samvaro.

Volontär i London
Sara Parkman berättar: "Att som volontär i Svenska kyrkan i London få ta del av allt ovanstående – och mycket därtill – är helt fantastiskt! Alla människor man möter, det varierande arbetet och all glädje och kärlek som delas av såväl personal och frivilliga som besökande liknar ingenting annat. Vi är totalt fyra volontärer i Svenska kyrkan i London, två på Ulrika Eleonora och två på Sjömanskyrkan. Redan när vi kom hit för snart ett år sen pratade folk om julmarknaden och luciafirandet. Vi blev varnade för oändliga timmars hårt arbete, hysteriska besökare som sliter och drar i en, lussekatter upp till öronen och allmänt kaos. Det enda som möjligen stämde var lussekatterna, 5000 stycken har vi fått lov att baka, och det är inte säkert att det räcker med det..! Men i övrigt har adventstiden varit, och är fortfarande, mysig och trevlig. Hela personalstyrkan, och många frivilliga hjälps åt med allt som ska göras. Man kan säga att hela november och december är som en enda lång team-building, synd att vi volontärer ska åka hem i januari…

Att på några få rader beskriva livet som anställd eller volontär i en utlandskyrka är svårt, det finns så mycket gott att säga. Visserligen innebär det mycket slitgöra och långa arbetsdagar. Eftersom en stor del av personalen bor i samma hus som kyrkan har sin verksamhet måste man även lära sig att tänja på sina privata gränser. Det är inte varje dag man måste svassa förbi hela kyrkorådet i bara handduken för att ta en snabbdusch, men det gör också att hela kyrkan blir som en stor familj. Många av oss lämnar ju alla vänner och hela familjen hemma i Sverige när vi åker utomlands för att jobba, då måste man knyta nya människor intill sitt hjärta.

Att få fira advent och jul i London ska bli ett fint avslut på mitt år som volontär, och det sista jag vill säga är att om du får chansen att åka utomlands, må det vara för att jobba på Svenska kyrkan eller göra något annat – ta chansen!"

Hälsningar från Anders Rune, präst och Sara Parkman, volontär
Kontakta redaktionen