Kyrkoårets texter

Fyra ljus

Gammaltestamentlig text

Första Moseboken 28:10-17
Jakob lämnade Beer Sheva och tog vägen mot Harran. Han kom fram till en plats där han stannade för natten, eftersom solen hade gått ner. Han tog en av stenarna på platsen för att ha den vid huvudgärden. Sedan lade han sig att sova där. I drömmen såg han en trappa som ledde från jorden ända upp till himlen, och Guds änglar gick upp och ner för den. Och Herren stod framför honom och sade: ”Jag är Herren, din fader Abrahams Gud och Isaks Gud. Marken som du ligger på skall jag ge åt dig och dina ättlingar. De skall bli som stoftkornen på jorden, och du skall utbreda dig åt väster och öster, åt norr och söder, och alla folk på jorden skall önska sig den välsignelse som du och dina ättlingar har fått. Och jag skall vara med dig och skydda dig vart du än går; jag skall föra dig tillbaka till detta land. Jag kommer inte att överge dig, jag skall fullgöra det som jag har lovat dig.” Jakob vaknade upp ur sömnen. ”Sannerligen”, sade han, ”Herren är på denna plats, och jag visste det inte!” Och han greps av bävan och sade: ”Detta är en plats som väcker bävan, det måste vara Guds boning, här är himlens port.”

Episteltext

Uppenbarelseboken 12:7-12
Och det blev en strid i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, men han övermannades och det fanns inte mer någon plats för dem i himlen. Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallas Djävul och Satan, han som förför hela världen, han störtades ner på jorden och hans änglar störtades ner med honom. Och jag hörde en stark röst i himlen säga: ”Nu finns frälsningen och kraften och riket hos vår Gud och makten hos hans smorde. Ty våra bröders anklagare har störtats ner, han som anklagade dem inför vår Gud både dag och natt. De har besegrat honom genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord. De älskade inte sitt liv mer än att de kunde gå i döden. Jubla därför, ni himlar och ni som bor i dem. Men ve över jorden och havet: djävulen har stigit ner till er, och hans raseri är stort, ty han vet att hans tid är kort.”

Evangelietext

Johannes 1:47-51
Jesus såg Natanael komma och sade om honom: ”Där är en sann israelit, en som är utan svek.” Natanael frågade: ”Hur kan du känna mig?” Jesus svarade: ”Innan Filippos ropade på dig såg jag dig under fikonträdet.” Natanael svarade: ”Rabbi, du är Guds son, du är Israels konung.” Då sade Jesus till honom: ”Du tror därför att jag sade att jag såg dig under fikonträdet. Större ting skall du få se.” Och han sade: ”Sannerligen, jag säger er: ni skall få se himlen öppen och Guds änglar stiga upp och stiga ner över Människosonen.”

Dagens Psaltarpsalm*

Psaltaren 103:19-22
Herren har rest sin tron i himlen, allt är underlagt hans välde. Lova Herren, ni hans änglar, starka hjältar, som gör vad han befallt! Lova Herren, hela hans härskara, ni som tjänar honom och gör hans vilja! Lova Herren, alla hans verk, överallt i hans välde! Lova Herren, min själ!

Foto: Sankt Mikaels församling

Hitta Kyrkoårets alla texter
Den här webbsidan uppdateras i regel med kommande söndags texter varje vecka även om undantag förekommer, till exempel under sommaren. Övriga helgdagar publicerar vi inte alltid, dessa återfinns då här.

Aktuellt igår, idag, i framtiden
Fast sprungna ur en annan kultur och en annan tid kan bibeltexterna säga oss människor någonting idag. I predikan och samtal får vi hjälp att tyda och förstå textens betydelse för oss i nutidssamhället. Det har alltså ingen betydelse att breven i Nya Testamentet skrevs till olika församlingar runt Medelhavet för nästan 2000 år sedan, de är lika aktuella för oss idag. Sak samma med de ännu äldre profetiska skrifterna i Gamla Testamentet.

Evangelieboken
Bibeltexterna som läses vid söndagens huvudgudstjänst har sammanställts i en evangeliebok för Svenska kyrkan. Det är Kyrkomötet som fastställt vilka av bibelns texter som ska ingå.

Samma text var tredje år...
Evangeliebokens texter läses, med några få undantag, var tredje år. Från och med första advent 2013 till och med domssöndagen 2014 läses tredje årgångens texter. Första advent 2014 inleds första årgångens läsningar.

...eller var fjärde år.
Under veckan från Palmsöndag till Påskdag läses texterna "evangelievis" och återkommer då var fjärde år.
2014: Lukasserien
2015: Johannesserien
2016: Matteusserien
2017: Markusserien

Psaltarpsalm
I evangelieboken finns också en psaltarpsalm för varje sön-/helgdag. I en del kyrkor växelläses eller sjunges psaltarpsalmen i högmässan.

Länkar med bibelanknytning

• Bibeln.se
    Hela Bibeln på webben. Även webbshop för olika utgåvor av biblar och på olika språk.
    Läs hela Bibeln på webben här.
  • Frågor om kristen tro
    Har du frågor om Bibeln eller kristen tro är du välkommen att kontakta oss i Sankt Mikaels församling eller gå vidare till www.svenskakyrkan.se.

Foto: PMB Media & Design

*Dagens Psaltarpsalm kan växelläsas i söndagens gudstjänst. Församlingen läser då den indragna texten enligt uppställningen i Evangelieboken för Svenska kyrkan. Den återfinns i många av de psalmboksutgåvor som används vid söndagens gudstjänst.