Kyrkoårets texter

Liturgisk färg

Grön

På altaret

Röda blommor (t.ex. rosor)

Två ljus

Gammaltestamentlig text

Tredje Moseboken 19:1-2, 13-18
Herren talade till Mose: Säg till Israels hela menighet: Ni skall vara heliga, ty jag, Herren, er Gud, är helig. Du skall inte tilltvinga dig något av din nästa eller beröva honom något. Du skall inte hålla inne arbetarens lön över natten. Du skall inte förbanna en döv och inte lägga något i vägen för en blind så att han faller; du skall frukta din Gud. Jag är Herren. Ni skall inte handla orätt när ni dömer. Du skall varken gynna den fattige eller ta parti för den rike. Rättvist skall du döma din landsman. Du skall inte gå med förtal bland dina bröder, och du skall inte stå din nästa efter livet. Jag är Herren. Du skall inte bära agg mot din landsman utan tillrättavisa honom, så att du inte för hans skull drar skuld över dig. Du skall inte ta hämnd och inte hysa vrede mot någon i ditt folk, utan du skall älska din nästa som dig själv. Jag är Herren.

Episteltext

Första Petrusbrevet 1:13-16
Var beredda att bryta upp, och håll er vakna. Sätt allt ert hopp till den nåd som kommer er till del när Jesus Kristus uppenbaras. Ni är lydnadens barn, låt er inte styras av de begär som behärskade er medan ni ännu var okunniga. Lev ett alltigenom heligt liv, liksom han som har kallat er är helig. Det står ju skrivet: Ni skall vara heliga, ty jag är helig.

Evangelietext

Matteus 5:20-26
Jesus sade: ”Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar de skriftlärdas och fariséernas, så kommer ni inte in i himmelriket. Ni har hört att det blev sagt till fäderna: Du skall inte dräpa; den som dräper undgår inte sin dom. Men jag säger er: den som blir vred på sin broder undgår inte sin dom, och den som okvädar sin broder undgår inte att ställas inför rådet, och den som förbannar honom undgår inte helvetets eld. Om du bär fram din gåva till offeraltaret och där kommer ihåg att din broder har något otalt med dig, så låt din gåva ligga framför altaret och gå först och försona dig med honom; kom sedan tillbaka och bär fram din gåva. Skynda dig att komma överens med din motpart medan ni ännu är på väg, så att han inte överlämnar dig åt domaren och domaren lämnar dig åt vakten och du sätts i fängelse. Sannerligen, du slipper inte ut förrän du har betalt till sista öret.”

Dagens Psaltarpsalm*

Psaltaren 15
Herre, vem får gästa ditt tält? Vem får bo på ditt heliga berg? Den som lever oförvitligt och gör det rätta och är sann i tal och tanke. Den som inte går med förtal, inte vållar sin nästa skada och inte smädar sin granne. Den som föraktar den förkastlige men ärar dem som fruktar Herren. Den som håller sin ed fast det står honom dyrt. Den som inte ger lån mot ränta och inte kan mutas att fälla en oskyldig. Den som handlar så står alltid trygg.

Foto: Joanna

Kuriosa
Trefaldighetstiden är den längsta av kyrkoårets perioder. Den gröna liturgiska färgen påminner oss lika mycket om naturens grönska och växande som om vårt eget andliga växande som kristna.

Under trefaldighetstiden infaller några söndagar då den liturgiska gröna färgen tillfälligt ersätts med vitt eller rött. Johannes Döparens dag är till exempel vit och Apostladagen är röd. Rött symboliserar både den Helige Ande och martyrskapet.

Hitta Kyrkoårets alla texter
Den här webbsidan uppdateras i regel med kommande söndags texter varje vecka även om undantag förekommer, till exempel under sommaren. Övriga helgdagar publicerar vi inte alltid, dessa återfinns då här.

Aktuellt igår, idag, i framtiden
Fast sprungna ur en annan kultur och en annan tid kan bibeltexterna säga oss människor någonting idag. I predikan och samtal får vi hjälp att tyda och förstå textens betydelse för oss i nutidssamhället. Det har alltså ingen betydelse att breven i Nya Testamentet skrevs till olika församlingar runt Medelhavet för nästan 2000 år sedan, de är lika aktuella för oss idag. Sak samma med de ännu äldre profetiska skrifterna i Gamla Testamentet.

Evangelieboken
Bibeltexterna som läses vid söndagens huvudgudstjänst har sammanställts i en evangeliebok för Svenska kyrkan. Det är Kyrkomötet som fastställt vilka av bibelns texter som ska ingå.

Samma text var tredje år...
Evangeliebokens texter läses, med några få undantag, var tredje år. Från och med första advent 2014 till och med domssöndagen 2015 läses första årgångens texter. Första advent 2015 inleds andra årgångens läsningar.

...eller var fjärde år.
Under veckan från Palmsöndag till Påskdag läses texterna "evangelievis" och återkommer då var fjärde år.
2016: Matteusserien
2017: Markusserien
2018: Lukasserien
2019: Johannesserien

Psaltarpsalm
I evangelieboken finns också en psaltarpsalm för varje sön-/helgdag. I en del kyrkor växelläses eller sjunges psaltarpsalmen i högmässan.

Länkar med bibelanknytning

• Bibeln.se
    Hela Bibeln på webben. Även webbshop för olika utgåvor av biblar och på olika språk.
    Läs hela Bibeln på webben här.
  • Frågor om kristen tro
    Har du frågor om Bibeln eller kristen tro är du välkommen att kontakta oss i Sankt Mikaels församling eller gå vidare till www.svenskakyrkan.se.

Foto: PMB Media & Design

*Dagens Psaltarpsalm kan växelläsas i söndagens gudstjänst. Församlingen läser då den indragna texten enligt uppställningen i Evangelieboken för Svenska kyrkan. Den återfinns i många av de psalmboksutgåvor som används vid söndagens gudstjänst.