Foto: Magnus Aronsson /IKON

Vigselgudstjänsten i Svenska kyrkan är en förböns- och välsignelsegudstjänst för två människor som vill leva tillsammans samtidigt som det är en juridisk handling.

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Stor fest eller enkel högtid
Ofta planeras bröllopet långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Det är gratis om man är medlem i Svenska kyrkan. Man tar med id-handlingar utöver intyg om hindersprövning och vigselblankett från hemförsamlingen. Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Heligt förbund
Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten.

Hindersprövning
Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

Boka vigsel

Kontakta expeditionen för bokning av vigsel. Då får ni också veta vilken präst som tjänstgör. Av församlingens fem kyrkor är två öppna för förrättningar varje lördag. Vi erbjuder då vigsel 12.00, 14.00 eller 16.00.​

Planera vigseln
Prästen tar kontakt med er i god tid före vigseln för att samtala om vigseln och planera den tillsammans. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med musiker och präst kan ni komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och är den som fattar beslut i de olika momenten och kommer försöka tillmötes gå era önskemål på bästa sätt.

Om ni har speciella önskemål, till exempel mycket extra musik eller sång, meddela det tidigt så musikern hinner planera in det. Om särskilda noter behöver köpas in står ni för den kostnaden.

Gratis som medlem
Att gifta sig i Svenska kyrkan är gratis om åtminstone den ena parten är medlem i Svenska kyrkan.​

Hur lång tid tar vigseln?
I Vreta klosters församling räknar vi med att vigselgudstjänsten tar ungefär 30-45 min, och att kyrka, präst, musiker och kyrkvaktmästare finns i tjänst för er under denna tid.

Vid planeringen räknar vi med 1,5 tim mellan vigslarna, så att ingen skall drabbas av ev förseningar, till exempel att de tidigare bröllopsgästerna inte hunnit ut efter föregående vigsel.

Smycka kyrkan
Om ni vill smycka kyrkan på särskilt sätt, behöver det ibland samordnas med andra brudpars önskemål. Vi ber er även ta hänsyn till allergiska personer i församlingen. Björk är till exempel olämpligt att ha inne i kyrkan, då många mår dåligt av det. Våra erfarna vaktmästare ger gärna råd kring detta.

Vi önskar er en riktigt minnesvärd högtid i kyrkan!

Vill du veta mer? Kontakta gärna någon av våra präster!

Skapad: 2010-12-09 11:50:00

Svenska kyrkan i