Vigselgudstjänst

Vigselgudstjänsten i Svenska kyrkan är en juridisk handling samtidigt som det är en förböns och välsignelsegudstjänst för två människor som vill leva tillsammans.

Vi är glada att ni är intresserade av våra kyrkor och församlingar, när ni nu planerar att gifta er. För många är det den största händelsen i livet. Det är något stort att vara mogen nog att vilja leva med en annan människa i en livslång relation och att be om Guds välsignelse över äktenskapet.

Prästen tar kontakt med er i god tid före vigseln. Vanligtvis träffas man till vigselsamtal för att samtala om vigseln och planera den tillsammans. Om ni tycker att prästen dröjer så hör gärna av er till oss.

I vigselordningen finns flera olika alternativ som ni kan ta ställning till. (Ordningen för vigselgudstjänst finns här: ) Kom med era önskemål om hur ni vill att er vigselgudstjänst skall utformas. I dialog med er vill vi göra vad vi kan för att skapa en äkta och varm högtid. Både präst och kyrkomusiker vill ha kontakt med er i god tid före vigsel, så att allt är klart t ex innan program trycks.

I vigseln ingår ingångsmusik, 2-3 psalmer samt utgångsmusik.
Om ni planerar att ha mycket musik eller andra inslag i vigselgudstjänsten är det bra om vi får veta det tidigt. Särskilda önskemål beträffande sång, musik eller ackompanjemang till eventuella solister bör också diskuteras på ett tidigt stadium med vår musiker. Hon/han hjälper er gärna, men om det innebär merarbete med notsökning, instudering, transponeringar för eventuella solisters behov etc. så erbjuder vi dessa tjänster för 200 kr/timme som debiteras i efterhand via pastoratet. Musikern skall i förväg kunna ger er en uppskattning av den tid som beräknas åtgå.

Önskemålen kring vigselgudstjänstens utformning varierar mycket. Det är inte alltid möjligt eller lämpligt att helt tillmötesgå alla önskemål. De olika kyrkorna passar bl.a. på grund av sin akustik inte för alla sorters musik eller för alla instrument. Våra kyrkomusiker vet mycket om detta och kan ge besked.

För dig som är medlem i Svenska kyrkan är vigseln vanligtvis gratis, i vilken av landets kyrkor ni än vigs. I Vreta Klosters pastorat räknar vi med att vigselgudstjänsten tar ungefär 30-45 min, och att kyrka, präst, musiker och kyrkvaktmästare finns i tjänst för er under denna tid. Vid planeringen räknar vi med 1,5 tim mellan vigslarna, så att ingen skall drabbas av ev förseningar t ex att de tidigare bröllopsgästerna inte hunnit ut efter föregående vigsel.

För vigslar som sträcker sig över 1 timme debiteras 250 kr/påbörjad halvtimme.

Om ni vill smycka kyrkan på särskilt sätt, behöver det ibland samordnas med andra brudpars önskemål. Vi ber er även ta hänsyn till allergiska personer i församlingen. Björk är t ex olämpligt att ha inne i kyrkan, då många mår dåligt av det. Våra erfarna vaktmästare ger gärna råd kring detta.

Vi önskar er en riktigt minnesvärd högtid i vår kyrka!

Vill du veta mer? Kontakta gärna någon av våra präster!
Vill du boka tid? Kontakta Pernilla Ekh