Gosskören firar 90 år

[2010-11-12 22:05]

Uppsala domkyrkas gosskör, Sveriges allra äldsta, firade nittio år söndag den 21 november. Unga och åldrade gossar firade med att sjunga tillsammans vid en biskopsvigning i domkyrkan, ärkebiskop Anders Wejryd – själv en gammal gosskorist ledde gudstjänsten. Det riktigt stora firandet kommer när kören fyller hundra.

Hela gosskören, från förskolans åttaåringar till äldre herrar som slutat för länge sedan, firar jubileet med att sjunga vid söndagens vigning av Växjö stifts biskop Jan-Olof Johansson i Uppsala domkyrka. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel kommer att närvara. Ärkebiskop Anders Wejryd leder biskopsvigningen, vilket passar extra bra, eftersom han är gosskörens beskyddare och själv sjöng i kören som gosse. Två tidigare dirigenter, Andrew Canning och Stefan Parkman, medverkar också. Efter högmässan blir det jubileumsmingel för alla korister i domkyrkomusikens lokaler bredvid kyrkan.

Hur kommer det sig att denna kör lyckats leva så länge?
– För att killar är trogna, svarar körens nuvarande dirigent Margareta Raab. Flera har varit med i över tio år, några i femton. Och för att manskörtraditionen är stark i Uppsala. Dessutom är domkyrkoförsamlingens ledning är väldigt stolt över gosskören och hjälper den på alla tänkbara sätt.

Hur länge till tror du att gosskören kommer att finnas?
– Vi planerar att sjunga i samband med Kristi återkomst, meddelar Margareta Raab.

Har ni några planer för hundraårsjubileet redan nu?
– Nej, men då blir det betydligt större. Nu spar vi på krutet.

Gudstjänsten kommer att filmas och sändas via internet.

Korta fakta om Uppsala domkyrkas gosskör:

• Grundad 1920.
  • Grundare ärkebiskop Nathan Söderblom.
  • 100 sångare mellan 8 och 28 år.
  • Nuvarande dirigent Margareta Raab.

Har du sjungit i gosskören?
Om du vill vara med vid jubileet, kontakta Margareta Raab, tel 018-430 35 00 eller margareta.raab@svenskakyrkan.se.