Vad säger man till tröst vid dödsbud?

[2007-01-31]
Hej! Jag tycker att det är svårt att hitta de rätta orden till tröst när någon ex kommer med ett dödsbud. På mitt jobb kan det vara jag som är bland de första som får veta att någon anhörig blivit allvarligt sjuk eller kanske avlidit. Vad kan man säga till tröst då man får en ledsen och kanske chockad person på rummet eller i telefon?
/Anders

Anders

Fredrik Juul svarar:


Hej Anders!

Det är oftast inte orden som gör nytta i såna situationer som du beskriver. Att finnas nära, kanske hålla handen, koka en kopp kaffe eller nåt annat "enkelt" är i vissa lägen det som betyder något. Det är förstås svårare om det är ett telefonsamtal, som du skriver att det kan vara.

Med förståelse för hur en människa reagerar i kris ökar också din förmåga att säga eller göra rätt. När en människa nyss har fått besked om t ex ett dödsfall så är krisen akut. Då är det lite som jag skissade ovan.

Längre fram, efter några timmar eller ibland några dagar så är det mer fråga om ord och bearbetning. Då kan man be personen berätta vad som hände, ibland kan det ske flera gånger och varje gång sker en bearbetning. Givetvis kan man alltid beklaga sorgen, samt fråga personen hur han/hon mår, samt om man kan hjälpa till på något sätt.

Det finns inga manualer för hur eller vad man ska säga i såna situationer. Känn in situationen, försök att visa empati för den andre, då tror jag också att chansen ökar att du hittar rätt i det du gör eller säger.

Frid och kärlek!
/Fredrik

//