Finns det kloster i Sverige där man kan studera som munk?

[2003-01-27]
Finns det några kloster där man kan studera som munk på heltid i Sverige? hur går man till väga?

mvh Fredrik

Fredrik

Michael Öjermo svarar:

Bäste Fredrik,

Det finns kloster i Sverige, både sådana som tillhör Svenska kyrkan, Katolska kyrkan och några som tillhör olika ortodoxa traditioner. Det finns både manliga och kvinnliga kloster.

Det största manliga kloster med anknytning till Svenska kyrkan är Östanbäck, som ligger i en nedlagd skola på landet utanför Sala.

Jag vet inte riktigt vad Du menar med att ”studera som munk”. Vill Du bli munk, eller vill Du se hur ett kloster fungerar?

Östanbäcks kloster är öppet för gäster som vill bo där kortare eller längre tid. Många människor söker sig dit för att leva i reträtt, i tystnad och bön. Andra åker dit för att arbeta. Flera böcker och åtskilliga uppsatser har författats i gästhuset på Östanbäck. Andra väljer att delta med bröderna i deras manuella arbete; med frukostdisk, vedhuggning och allt vad som nu måste göras.

Vill man söka sig in mot klostret fullt ut blir man först postulant, sedan novis och först därefter avlägger man löften som munk i olika steg. Processen att bli munk är ganska komplicerad och man prövar alla kandidater noggrant.

I klostret lever både män som är intellektuellt skolade och män som är mer praktiskt lagda. Men alla som bor i klostret delar på sysslorna som krävs för att hålla klostret, gästhuset och verkstäderna igång. Man försörjer sig sedan många år bland annat genom att tillverka och sälja ljus av olika slag.

Främst i klostret kommer gudstjänsten i kapellet. Dagen börjar kl 4.00 och avslutas kl 20.00. Däremellan samlas man sju gånger till tidebön. Dagligen firas också mässan. Några av bröderna är präster i Svenska kyrkan. All vaken tid däremellan ägnas åt arbete av olika slag.

Det finns en klosterhemsida som Du kan studera på adress www.svenskakyrkan.se/klostren

Där hittar Du adressen till Östanbäck och enklast mejlar Du och ber att få komma på besök.

Allt gott/michael