Checklista för dopfesten

Foto: Magnus Aronson/IKON

I kyrkan är ett dop alltid en stor glädje och fest. Det kan göras både mycket enkelt och med få förberedelser och till en stor fest.

När man ska göra något utöver det vanliga kan det bli många nya saker att tänka på. Den här checklistan kanske kan vara en hjälp. Självklart måste man inte göra allt som står på den. Till exempel så är varken dopklänning eller faddrar ett krav för att det ska bli dop. Använd punkterna så som det passar.

Checklista för dop

Börja här

• Hur vill du/ni ha dopdagen?
  • När vill du/ni ha dopet?
  • Vilken kyrka vill du/ni vara i?
  • Vilka ska vara med?
  • Hur vill du/ni fira efter dopgudstjänsten?
  • Vill du/ni ha faddrar och vem ska du/ni i så fall fråga?
  • Kontakta den församling där du/nu vill ha dopet: boka tid med prästen, eventuellt med kyrkomusikern
  • Dopklänning: låna av församlingen, av släkten, av vänner, köpa eller sy?
  • Festen: ska vi ha någon, var ska den vara, vad ska vi bjuda på, vem kan vi be om hjälp?

Samtalet med prästen

• Prata om de eventuella frågor du/ni har kring dopet. Vilka önskemål du/ni har om psalmer och musik. Finns det någon i familjen eller bland vännerna som du/ni vill be läsa något i kyrkan? Prata om fotografering i kyrkan. Om det finns äldre barn som är med vid dopet kan dessa vara aktiva i själva gudstjänsten genom att till exempel dela ut psalmböcker, hälla upp dopvatten. Tala med prästen om detta.
  • Vill du/ni göra en egen dopagenda? Tala om det med prästen. Mall för detta finner du/ni här.

På dopdagen

• Ta med ombyteskläder för barnet, och allt annat som ni kan behöva.
  • Tänk på de äldre barnen som är med vi dopet. Gör dem så delaktiga som möjligt. Berätta för dem i förväg vad som kommer att hända, är de redan döpta så prata om deras eget dop. Se till så att de sitter så de ser vad som händer. Kom gärna till kyrkan en stund innan så ni hinner gå runt och titta.
  • Vem ansvarar för familjens kamera? Ta gärna bilder efter gudstjänsten kring dopfunten, ha med dopljuset.
  • Dopgudstjänsten är en speciell stund, njut av den och koppla bort tankarna från allt annat. Känn att själva gudstjänsten bär alla som är där och att prästen är den som leder och ansvarar för gudstjänsten.

Checklista

Skapad: 2015-02-26 01:02:00

Psaltaren 23

Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten. Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära. Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg. Du dukar ett bord för mig i mina fienders åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och fyller min bägare till brädden. Din godhet och nåd skall följa mig varje dag i mitt liv, och Herrens hus skall vara mitt hem så länge jag lever.

Läs hela texten på bibeln.se