Foto: Sara Andersson

Öjeby kyrkstad

En kulturskatt att vara rädd om och bevara för framtida generationer. Här hittar du museét Gammelgården, Visningsstugan, Kyrkstadscafeét i S:t Mary-huset och Öjeby kyrka. Sommartid finns guide på området.

Sägnerna säger att Piteå socknens första träkyrka fanns på marknadsplatsen i kyrkbyn som ligger i Långnäs. Marknadsplatsen och dess bebyggelse lämnades på 1400-talet då handelsplatsen flyttades och en ny kyrka i Öjebyn uppfördes.

Kyrkans första etapp tros ha stått färdig i slutet av 1400-talet. Den ursprungliga kyrkan byggdes som en skeppskyrka med ett långhus, fristående klocktorn och port omgärdat av en bogårdsmur. Utbyggnaden av kyrkan till en korskyrka skedde på 1700-talet.  

Öjeby kyrkstad är en känd medeltida handelsplats som lade grunden för Piteås stadsbildning år 1621. Kyrkstaden är en av landets största kyrkstäder med levande kyrkstadstraditioner. I kyrkstaden finns Kyrkstadscaféet, tidigare  kyrkstadsmuseum, med café och verksamheten S:t Mary.

Är du nyfiken på hur det ser ut inne i en kyrkstuga så kan du sommartid besöka visningsstuga nr 28 från år 1804. Du kan också boka en guidad visning av Öjeby kyrka och Öjeby kyrkstad.

Foto: Sara Andersson
Gamla Kyrkstadsmuséet numera Kyrkstadscaféet. Foto: Sara Andersson

Upplev Öjeby kyrkstad

Hjälp Smulan hitta sina kompisar!

Kyrkråttan Smulan behöver hjälp att hitta sina vänner. Upptäck Öjeby kyrkstad i sommar! En levande kulturskatt för alla åldrar. Kartor finns på plats från 12/6.

Bild på Gammelgårdens entré

Gammelgården

Under sommaren öppnar vi Gammelgården, museum i Öjeby kyrkstad med utställning som berättar kyrkstadens historia.

Bild på Kyrkstadscaféet och fika bilder

Välkommen till Kyrkstadscaféet!

Kom och njut av hembakat fika i det fina Kyrkstadscaféet i Öjeby kyrkstad.

Öjeby kyrka

Mitt i Öjeby kyrkstad ligger Öjeby kyrka.