S:t Ansgars kyrka

S:t Ansgars kyrka i Alvik är den yngsta och minsta av Västerleds församlings tre kyrkor. Öppen för egen andakt varje dag kl 07.00-16.00. Intill kyrkan ligger Västerleds församlingshus med expedition, kontor, förskola och församlingssal. Välkommen!

Kyrkan invigdes på Kyndelsmässodagen 1963. Det höga vackra
katedralfönstret fångar blicken så snart man kommer in i S:t Ansgars kyrka. Det är också det som visar att här ligger en kyrka. Belyst utifrån eller inifrån skimrar det färgrika mosaikfönstret, som komponerades av konstnären Berndt Helleberg. Motiven är hämtade från Jesu liv och verksamhet och vi kan följa kyrkoåret uppifrån och ned. Högst upp strålar Betlhemsstjärnan, som symboliserar Jesu födelse. Snett därunder ser vi de tre vise männen och svärdet, symbolen för Herodes och barnamorden, som tvang Josef och Maria att fly med Jesus till Egypten. Så kommer bilden där Jesus bespisar folket och därunder senapskornets tillväxt som symbol för Jesu liknelser. Törnekronan snett nedanför symboliserar profetian om Jesu lidande; därunder kommer intåget i Jerusalem, korset och döden samt till sist och längst ner den tomma graven - Jesu uppståndelse.

sta_dopfunt_norm

Altaret är ett bord av kalksten, sammanfogat av nio mindre plattor, prydda med fem kors, som skall påminna om Jesu sår. Den stora plattan är spräckt mitt itu som en symbol för det insegel som rämnade när Jesus dog på korset. Krucifixet på altaret är gjort av olivträ.

Predikstolen är en pulpet, prytt av ett kläde i grått och guld. Ovanpå det ett hänge med den liturgiska färgen för tiden på kyrkoåret.

Klocktornet vid S:t Ansgars kyrkas nordöstra hörn är en förlängning av norrväggen och kyrkklockan syns på långt håll. Den väger 340 kilo och klingar i b. Den bär inskriptionen: "Ring in gudstjänsttid, Sjung in arbetsid, Bed in hjärtefrid".

Vid högtidliga tillfällen, t ex konfirmation, används ett processionskors. Det pryds av ett silverkors med fem röda rosor, som minner om Jesu sår och är formgivet av Östen Boström, då diakon i församlingen.

altartavla_sta_norm

Triptyken ovanför altaret är äldre än kyrkobyggnaden. Den användes i Ansgarsgården och i Alviksskolans högtidssal som tjänstgjorde som kyrklokal innan S:t Ansgars kyrka byggdes. Konstnären Birger Mörk har målat tavlan, som återger tre motiv ur Nya testamentet: Den förlorade sonen, Jesus går på vattnet och Den barmhärtige samariern.

Framför katedralfönstret står dopfunten, som är gjuten av massivt glas. Den är formgiven av Jonas Torstensson och fångar upp det mångfärgade ljuset från det höga glasfönstret. Det stora ljuset som står bredvid dopfunten är en symbol för Jesus, "världens ljus". När ett barn döps tänds på det stora ljuset ett dopljus för barnet, som får detta till minne av sitt dop.

Den ljusglob som står vid sidofönstret längst ner till höger i kyrkan är avsedd för var och en som kommer in i kyrkan och vill bli stilla och tända ett ljus för någon eller något. Ljus och tändstickor finns i fönstret. Slanten du betalar i sparbössan går tillSvenska kyrkans internationella arbete.

Skapad: 2013-01-08 11:20:00

Information om gudstjänster och andra aktiviteter i församlingen hittar du i kalendariet på startsidan eller i aktuellt månadsprogram.

Startsidan
Månadsprogram

Besök S:t Ansgars kyrka

Skapad: 2010-02-23 00:00:00
Vidängsvägen 11, Alvik
GPS:
59.3345, 17.9779
Kommunalt: Åk till Alvik eller Alviks torg och gå Vidängsvägen 100 m uppför backen mot Tranebergsplan. S:t Ansgars kyrka ligger mellan Stayat hotell och Apoteket.
Med bil: Drottningholmsvägen till Alvikskorsningen och ta Gustavslundsvägen mot Alviks torg. Strax före spårvagnsspåren sväng vänster in på Vidängsvägen. Sväng vänster mellan kyrkan och Apoteket/Vårdcentralen, där finns en parkering för besökare. Hämta parkeringstillstånd på expeditionen.

Anders Hansén

Komminister i S:t Ansgars kyrka