Söndag eller vardag?

I Svenska kyrkan i Östersund  firas gudstjänst varje söndag under året. Våra fem kyrkor bjuder på en mångfald av olika gudstjänster. I veckorna hålls veckomässor, vardagsgudstjänster och andakter. Kyrkan är tänkt som en plats för möten med Gud i tystnad, bön, ord och toner, i aktiv handling och i mottagande. Våra kyrkor får du använda för andakt och bön, både enskilt och i gemenskap. Du är välkommen att delta i en gudstjänst, lyssna på musik  eller bara sitta ner och känna ro och stillhet,  tända ett ljus eller be en bön. Söndagens gudstjänst är veckans höjdpunkt. Även under veckan hålls gudstjänster, mässor och andakter i olika former - vi strävar efter att ha ett rikt gudstjänstliv med något för alla!

Gudstjänster under sommaren
1 juli – 2 september har församlingen följande gudstjänster:

Varje söndag
Stora kyrkan 11:00 högmässa
Gamla kyrkan 19:00 kvällsmässa

Varje torsdag
Marielundskyrkan 18:30 meditativ mässa med samtal och fika efteråt, ingen föranmälan behövs till samtal och fika. Observera, ingen gudstjänst 30 augusti!

Sjukhuskyrkan
Varje vardag 8.30 morgonbön
Varje onsdag fr o m 15 augusti ekumenisk mässa kl 15.00

Gratis kyrktaxi till gudstjänster på sön- och helgdagar.
Har du svårt att ta dig till kyrkan på egen hand kan du använda vår kyrktaxi.
Beställ kyrktaxi hos Taxi Östersund tel. 19 90 00 senast dag före gudstjänst.

Mässa firas i Stora kyrkan (Taizémässa varje onsdag kl 20 utom under sommaren), i Gamla kyrkan (alla söndagar kl 19) samt i Marielundskyrkan (torsdagar kl 18.30).

Andakt på äldreboenden
På följande service/äldreboenden hålls andakter eller mässa ungefär en gång per månad (inte under sommaren):

Tallbacka-Mobacka, Solberg, Myran, Ljungen, Trossgränd 8 och Solsången
För information kontakta Jennie Nordin på 063-19 50 60 eller jennie.nordin(a)svenskakyrkan.se

Vickervägen 50 och 76, Brunkullan och Odensborg
För information kontakta Ulla Svensson Berg på 063-19 50 72 eller ulla.svensson-berg(a)svenskakyrkan.se

Björkbacka, Sjöängens äldreboende och Lugnviks servicehus
För information kontakta Inger Silfverdahl 063-19 50 52 eller inger.silfverdal(a)svenskakyrkan.se

Aktuell information om gudstjänsttider finns i kalendern till höger på startsidan. Dessutom finns den informationen i vår annons i gratistidningen 100% Östersund som delas ut varje onsdag.

Information om kommande helgs tema och texter finns i spalten till höger.

Mer information om gudstjänster
finns på Svenska kyrkans hemsida, se länkar i rutan till höger.

Sjätte söndagen efter trefaldighet

Efterföljelse

Liturgisk färg
Grön

Altardekoration
På altaret ställer vi röda rosor  och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning
Första Kungaboken kapitel 19, vers 19 - 21
Elia gick därifrån. När han fann Elisha, Shafats son, var denne ute och plöjde. Tolv par oxar hade han framför sig, det tolfte körde han själv. Elia gick fram och kastade sin mantel över honom. Då lämnade Elisha oxarna och sprang efter Elia och bad honom: ”Låt mig först gå och kyssa min far och mor till avsked, sedan skall jag följa dig.” Elia svarade: ”Gå tillbaka. Du förstår väl vad jag har gjort med dig?” Elisha gick tillbaka, tog de båda oxarna och slaktade dem. Med oket som bränsle tillagade han köttet och gav det åt folket att äta. Sedan bröt han upp och följde Elia som hans tjänare.

Till de kristna i Korinth kapitel 9, vers 19 - 26
Fri och oberoende av alla har jag alltså gjort mig till allas slav för att vinna så många som möjligt. För att vinna judar har jag för dem varit som en jude. För att vinna dem som står under lagen har jag för dem varit som en som står under lagen, fast jag själv inte står under lagen. För att vinna dem som är utan lag har jag för dem varit som en som är utan lag, fast jag inte är utan Guds lag, jag har ju Kristi lag. För att vinna de svaga har jag inför dem varit svag. Allt har jag varit inför alla, för att åtminstone rädda några. Allt gör jag för evangeliets skull, för att också jag skall få del av dess löften. Ni vet ju att alla löparna i en tävling springer men att bara en får priset. Löp då för att vinna det. Var och en som tävlar måste försaka allt — löparen gör det för en krans som vissnar, vi för en som aldrig vissnar. Jag har målet i sikte när jag löper, och jag slår inte i luften när jag boxas.

Evangeliet enligt Lukas kapitel 9, vers 51 - 62
När tiden var inne för hans upptagande till himlen vände han sina steg mot Jerusalem, och han skickade budbärare före sig. De gav sig av och gick in i en samarisk by för att förbereda hans ankomst. Men man ville inte ta emot honom, eftersom han hade vänt sina steg mot Jerusalem. Då sade hans lärjungar Jakob och Johannes: ”Herre, skall vi kalla ner eld från himlen som förgör dem?” Men han vände sig om och tillrättavisade dem, och de fortsatte till en annan by. När de kom vandrande på vägen sade en man till honom: ”Jag skall följa dig vart du än går.” Jesus svarade: ”Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen har inget ställe där han kan vila sitt huvud.” Till en annan sade han: ”Följ mig!” Men mannen svarade: ”Herre, låt mig först gå och begrava min far.” Då sade Jesus: ”Låt de döda begrava sina döda, men gå själv och förkunna Guds rike.” En annan man sade: ”Jag skall följa dig, herre, men låt mig först ta farväl av dem där hemma.” Jesus svarade: ”Den som ser sig om när han har satt sin hand till plogen, han passar inte för Guds rike.”

Psaltaren
Psaltaren kapitel 15, vers 1 - 5
En psalm av David. Den som lever oförvitligt och gör det rätta och är sann i tal och tanke. Den som inte går med förtal, inte vållar sin nästa skada och inte smädar sin granne. Den som föraktar den förkastlige men ärar dem som fruktar Herren. Den som håller sin ed fast det står honom dyrt. Den som inte ger lån mot ränta och inte kan mutas att fälla en oskyldig.