Söndag eller vardag?

I Svenska kyrkan i Östersund  firas gudstjänst varje söndag under året. Våra fem kyrkor bjuder på en mångfald av olika gudstjänster. I veckorna hålls veckomässor, vardagsgudstjänster och andakter. Kyrkan är tänkt som en plats för möten med Gud i tystnad, bön, ord och toner, i aktiv handling och i mottagande. Våra kyrkor får du använda för andakt och bön, både enskilt och i gemenskap. Du är välkommen att delta i en gudstjänst, lyssna på musik  eller bara sitta ner och känna ro och stillhet,  tända ett ljus eller be en bön. Söndagens gudstjänst är veckans höjdpunkt. Även under veckan hålls gudstjänster, mässor och andakter i olika former - vi strävar efter att ha ett rikt gudstjänstliv med något för alla!

Gudstjänster under sommaren
1 juli – 2 september har församlingen följande gudstjänster:

Varje söndag
Stora kyrkan 11:00 högmässa
Gamla kyrkan 19:00 kvällsmässa

Varje torsdag
Marielundskyrkan 18:30 meditativ mässa med samtalsgruppen "Väggrepp" och fika efteråt, ingen föranmälan behövs.

Sjukhuskyrkan
Varje vardag 8.30 morgonbön
Varje onsdag fr o m 20 augusti ekumenisk mässa kl 15.00

Gratis kyrktaxi till gudstjänster på sön- och helgdagar.
Har du svårt att ta dig till kyrkan på egen hand kan du använda vår kyrktaxi.
Beställ kyrktaxi hos Taxi Östersund tel. 19 90 00 senast dag före gudstjänst.

Mässa firas i Stora kyrkan (Mässa med Bibelns berättelser onsdagar kl 18 utom under sommaren), i Gamla kyrkan (alla söndagar kl 19) samt i Marielundskyrkan (torsdagar kl 18.30).

Andakt på äldreboenden
På följande service/äldreboenden hålls andakter eller mässa ungefär en gång per månad (inte under sommaren):

Tallbacka-Mobacka, Solberg, Myran, Ljungen, Trossgränd 8 och Solsången
För information kontakta Jennie Nordin på 063-19 50 60 eller jennie.nordin(a)svenskakyrkan.se

Vickervägen 50 och 76, Brunkullan och Odensborg
För information kontakta Ulla Svensson Berg på 063-19 50 72 eller ulla.svensson-berg(a)svenskakyrkan.se

Björkbacka, Sjöängens äldreboende och Lugnviks servicehus
För information kontakta Svea Saari 063-19 50 52 eller svea.saari(a)svenskakyrkan.se

Aktuell information om gudstjänsttider finns i kalendern till höger på startsidan. Dessutom finns den informationen i vår annons i gratistidningen 100% Östersund som delas ut varje onsdag.

Information om kommande helgs tema och texter finns i spalten till höger.

Mer information om gudstjänster
finns på Svenska kyrkans hemsida, se länkar i rutan till höger.

Fjortonde söndagen efter trefaldighet

Enheten i Kristus

Liturgisk färg
Grön

Altardekoration
På altaret ställer vi blommor i blandade färger  och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning
Hesekiel kapitel 37, vers 15 - 22
Herrens ord kom till mig: Människa! Tag en trästav och skriv på den: ”Juda och israeliterna, hans förbundna.” Tag sedan en annan trästav, den som tillhör Efraim, och skriv på den: ”Josef och alla israeliter, hans förbundna.” För samman dem så att de blir en enda stav i din hand. När dina landsmän ber dig förklara vad detta betyder skall du svara dem: Så säger Herren Gud: Jag tar den stav som tillhör Efraim och som avser Josef och Israels stammar, hans förbundna, och lägger Judas stav intill den. Jag gör dem till en enda stav i min hand. Trästavarna som du har skrivit på skall du hålla fram så att folket ser dem. Säg sedan: Så säger Herren Gud: Jag skall hämta israeliterna hos de folk som de har kommit till, jag skall samla in dem från alla håll och föra dem till deras eget land. I detta land, på Israels berg, gör jag dem till ett enda folk, och de skall alla lyda under en enda kung. Aldrig mer skall de vara två folk, aldrig mer skall de delas i två kungariken.

Till de kristna i Efesos kapitel 4, vers 1 - 6
Jag uppmanar er alltså, jag som är fånge för Herrens skull, att leva värdigt er kallelse, alltid ödmjuka och milda. Ha fördrag med varandra i tålamod och kärlek. Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom ni en gång kallades till ett och samma hopp. En är Herren, en är tron, ett är dopet, en är Gud och allas fader, han som står över allting, verkar genom allt och finns i allt.

Evangeliet enligt Johannes kapitel 17, vers 9 - 11
Jag ber för dem. Jag ber inte för världen utan för dem som du har gett mig, eftersom de är dina. Allt mitt är ditt och allt ditt är mitt, och jag har förhärligats genom dem. Jag är inte längre kvar i världen, men de är kvar i världen och jag kommer till dig. Helige fader, bevara dem i ditt namn, det som du har gett mig, så att de blir ett, liksom vi är ett.

Psaltaren
Psaltaren kapitel 95, vers 1 - 7
Kom, låt oss jubla till Herrens ära och hylla vår klippa, vår räddning! Låt oss träda fram inför honom och tacka, hylla honom med sång och spel! Ty en stor Gud är Herren, en stor konung över alla gudar. I hans hand är jordens djup, och bergens toppar är hans. Hans är havet, som han har gjort, och fasta landet, som hans händer format. Kom, låt oss falla ner och tillbe, knäböja inför Herren, vår skapare, ty han är vår Gud och vi hans folk, fåren i hans hjord.