Söndag eller vardag?

I Svenska kyrkan i Östersund  firas gudstjänst varje söndag under året. Våra fem kyrkor bjuder på en mångfald av olika gudstjänster. I veckorna hålls veckomässor, vardagsgudstjänster och andakter. Kyrkan är tänkt som en plats för möten med Gud i tystnad, bön, ord och toner, i aktiv handling och i mottagande. Våra kyrkor får du använda för andakt och bön, både enskilt och i gemenskap. Du är välkommen att delta i en gudstjänst, lyssna på musik  eller bara sitta ner och känna ro och stillhet,  tända ett ljus eller be en bön. Söndagens gudstjänst är veckans höjdpunkt. Även under veckan hålls gudstjänster, mässor och andakter i olika former - vi strävar efter att ha ett rikt gudstjänstliv med något för alla!

Gudstjänster under sommaren
1 juli – 2 september har församlingen följande gudstjänster:

Varje söndag
Stora kyrkan 11:00 högmässa
Gamla kyrkan 19:00 kvällsmässa

Varje torsdag
Marielundskyrkan 18:30 meditativ mässa med samtalsgruppen "Väggrepp" och fika efteråt, ingen föranmälan behövs.

Sjukhuskyrkan
Varje vardag 8.30 morgonbön
Varje onsdag fr o m 20 augusti ekumenisk mässa kl 15.00

Gratis kyrktaxi till gudstjänster på sön- och helgdagar.
Har du svårt att ta dig till kyrkan på egen hand kan du använda vår kyrktaxi.
Beställ kyrktaxi hos Taxi Östersund tel. 19 90 00 senast dag före gudstjänst.

Mässa firas i Stora kyrkan (Mässa med Bibelns berättelser onsdagar kl 18 utom under sommaren), i Gamla kyrkan (alla söndagar kl 19) samt i Marielundskyrkan (torsdagar kl 18.30).

Andakt på äldreboenden
På följande service/äldreboenden hålls andakter eller mässa ungefär en gång per månad (inte under sommaren):

Tallbacka-Mobacka, Solberg, Myran, Ljungen, Trossgränd 8 och Solsången
För information kontakta Jennie Nordin på 063-19 50 60 eller jennie.nordin(a)svenskakyrkan.se

Vickervägen 50 och 76, Brunkullan och Odensborg
För information kontakta Ulla Svensson Berg på 063-19 50 72 eller ulla.svensson-berg(a)svenskakyrkan.se

Björkbacka, Sjöängens äldreboende och Lugnviks servicehus
För information kontakta Svea Saari 063-19 50 52 eller svea.saari(a)svenskakyrkan.se

Aktuell information om gudstjänsttider finns i kalendern till höger på startsidan. Dessutom finns den informationen i vår annons i gratistidningen 100% Östersund som delas ut varje onsdag.

Information om kommande helgs tema och texter finns i spalten till höger.

Mer information om gudstjänster
finns på Svenska kyrkans hemsida, se länkar i rutan till höger.

Septuagesima

Nåd och tjänst

Liturgisk färg
Violett eller blå

Altardekoration
På altaret ställer vi blå eller violetta blommor  och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning
Jeremia kapitel 9, vers 23 - 24
Så säger Herren: Den vise skall inte vara stolt över sin vishet, den starke inte över sin styrka, den rike inte över sin rikedom. Den som vill vara stolt skall vara stolt över detta: att han har insikt och kunskap om mig, om att jag, Herren, verkar i kärlek, i rätt och rättfärdighet på jorden, ty däri har jag min glädje, säger Herren.

Till de kristna i Korinth kapitel 1, vers 1 - 3
Från Paulus, genom Guds vilja kallad att vara Kristi Jesu apostel, och från vår broder Sosthenes till Guds församling i Korinth, till dem som helgats genom Kristus Jesus och kallats att vara heliga tillsammans med alla dem på varje plats som åkallar vår herre Jesu Kristi namn, deras och vår herre. Nåd och frid från Gud, vår fader, och herren Jesus Kristus.

Evangeliet enligt Matteus kapitel 20, vers 1 - 16
Med himmelriket är det som när en jordägare vid dagens början gick ut för att leja arbetare till sin vingård. Han kom överens med dem om en dagspenning på en denar och sände i väg dem till vingården. Vid tredje timmen gick han ut igen och fick se några andra stå sysslolösa på torget. Till dem sade han: ’Gå bort till vingården, ni också. Jag skall ge er skäligt betalt.’ Och de gav sig dit. Sedan gick han ut vid sjätte timmen och vid nionde och gjorde likadant. Vid elfte timmen gick han ut igen, och när han såg några andra stå där sade han: ’Varför står ni här hela dagen utan att arbeta?’ De svarade: ’Därför att ingen har lejt oss.’ Då sade han: ’Gå bort till vingården, ni också.’ På kvällen sade vingårdens ägare till förmannen: ’Kalla samman arbetarna och ge dem deras lön. Börja med dem som kom sist och sluta med de första.’ De som hade lejts vid elfte timmen kom fram och fick en denar var. När sedan de första steg fram trodde de att de skulle få mer, men fick var sin denar de också. Då protesterade de och sade till ägaren: ’De där som kom sist har bara hållit på en timme, och du jämställer dem med oss som har slitit hela dagen i solhettan.’ Då sade han till en av dem: ’Min vän, jag är inte orättvis mot dig. Vi kom ju överens om en denar, ta nu vad du skall ha, och gå. Men jag vill ge den siste lika mycket som du fick. Har jag inte rätt att göra som jag vill med det som är mitt? Eller ser du med onda ögon på att jag är god?’ Så skall de sista bli först och de första sist.”

Psaltaren
Psaltaren kapitel 25, vers 4 - 11
Herre, lär mig dina vägar, visa mig dina stigar. Led mig i din sanning, lär mig, du som är min Gud, min räddare, ständigt hoppas jag på dig. Herre, kom ihåg din barmhärtighet, den godhet du alltid har visat. Glöm min ungdoms synder, allt jag brutit, tänk på mig i din trofasthet, Herre, du som är god. Herren är pålitlig och god, därför visar han syndarna vägen. Han leder de ödmjuka rätt, de ödmjuka lär han sin väg. Allt vad Herren gör är nåd och trofasthet mot dem som håller hans förbund och hans bud. Herre, min synd är stor, förlåt den, ditt namn till ära.