Du är efterlängtad

Gud längtar efter oss! Gud längtar efter en närmare relation till varje människa. Gud längtar alltid efter oss, också när vi håller oss på avstånd, så som en förälder kan längta efter sitt barn.

Ungdomar 

Bäve församlings vision bygger på att all längtan börjar hos Gud. Han längtade efter människor att älska innan han skapade oss. Ibland känner alla någon form av längtan inombords och som leder oss att söka vidare efter något utanför oss själva. Detta är typiskt för oss människor. Ibland framställs det som en mänsklig svaghet, men i djupare mening är det detta som gör oss till just människor! När vi berörs av denna känsla inombords är det Gud som vill möta oss med sin längtan efter en närmare relation till varje människa.

På gång i Bäve i  mars 2015

Fastetid. Betyder det något mer än att vi äter semlor? Kan den ge utrymme för andliga övningar som att leva enklare, minska tv-tittandet eller matinaget. Eller varför inte nyhetsflödet? Ge mer eller be mer? Allt för att finna ett tydligare fokus i våra liv, ett fokus på det väsentliga, på att leva som en Jesu lärjunge, en som i hans efterföljd utforskar vad det innebär att i vardagen praktisera närvaro, enkelhet och kärlek.

Fastan är insamlingsperiod till Svenska kyrkans internationella arbete. Med viss stolthet kan vi se att våra bidrag finns med i många länder där människor far mycket illa. Vi är med och stöttar de fattiga som försöker bygga upp en tryggare och hållbarare tillvaro. Vi är med i flyktinglägren. Vi är med när naturkatastroferna drabbar.  

Låt insamlingsbössan på matbordet bli en daglig påminnelse om att vi alla delar brödet från vår gemensamma jord.

Så händer det förstås något också denna månad som är unikt: 2/3. Sista chansen att skicka med pojkkläder till Agape i Uganda. Inlämnas till Bäve kyrka, hela och rena. Även skor som passar i varmt klimat är välkomna.

4/3. Göran Larsson som spenderat hela sitt vuxna liv med studier i judendom och kristen tro och som är en mycket intressant föreläsare kommer till våra trakter den 4 mars. Kl 9-14 har han ett föredrag i Bleketkyrkan om Romarbrevet 9-11 och på kvällen kl 18-21 talar han om Antisemitismens återkomst på Örtagården i Lane Ryr.

Middagsbönerna kl 12.00 med efterföljande soppluncher kom inte med i gudstjänstbladet för mars, men här kommer de istället:

11/3 kommer pastor Joakim Johansson och talar om Lösenordet och Stjärnan och

25/3 kommer Kristina Grund från Blomsterlandet och ger Påskinspiration.

14/3. En träff i Bäve kyrka för dem som gillar Scrapbooking, att skapa något fint med fantasi och papper mm. Kl 15-17.30. Anmälan till Anita Forsberg 0522 642133.

14/3. Detta följs kl 18 av Rörda av en ton, Disneykonsert  med Bäves ungdomskör,  Be Voice, och Chorus Alites från Uddevalla kyrka. Gästsolister är Katarina Persson och Tomas Hiding.

18/3. Dags för cafékväll igen! Den här gången är det viktiga och högaktuella ämnet Integration.  Hur kan vi som församling ge ett positivt bidrag till att inlemma människor i vårt samhälle? Vi har sett flera starka exempel på när det inte fungerar—skall vi bara se på eller kan Gud använda oss? Kom och delta i samtalet den 18/3 kl 18.30-20.30!

27-28/. Lyssna för Guds skull! Det är en desperat människas försök att få någons öra. Det är också namnet på den kurs i konsten att lyssna som de allra flesta människor har stor glädje av—särskilt när andra går den!! Visst vill vi vara goda lyssnare och ställa upp för våra medmänniskor! i Bäve kyrka. Se folder i kyrkan.

2/4 Skärtorsdagen blir det  Agapemåltid som vanligt kl 18. Det är en stillsam måltid med samtal varvat med bibelläsning om vad som hände under den påsk då Jesus dog för oss. Viktigt att anmäla sig! Den följs av en mässa då vi särskilt tänker på när Jesus instiftade nattvarden och gav oss denna gåva att hämta tröst och styrka av. Anmälan till exp 0522 64 21 00 på förmiddagar senast 27/3.

18/4 Scrapbooking blir det igen kl 15-17.30!

13-16/8 Det är långt till sommaren men om du redan börjat planera den så tag med ett församlingsläger på vår gård, Ängögården. Det börjar på torsdagkvällen den 13 och håller på till söndag em den 16/8. Bad, båt, bibel, och boll m.m. kan man få användning av!! Notera datum redan nu!

Med varma fastehälsningar, Göran Starke, präst i Bäve

 Relation
Bäve vill vara en varmt uppmuntrande plats för varje människas nära gudsrelation. Vi vill att alla som kommer hit skall få hjälp att bättre handskas med de utmaningar som vår tid ställer. Tillsammans med andra vill vi brottas med livets situationer och frågor. Vi blir aldrig färdiga, men vi har möjlighet att utvecklas i vår relation till Gud. Denna relation av tillit och samhörighet kallar vi tro.

 

Gemenskap
Vi vill peka på ett av flera möjliga sätt att förstå och bygga kristen gemenskap som är grundade i det Nya testamentet. Vår modell kommer av Jesu liv med sina lärjungar. Precis som de första lärjungarna gjorde sina felsteg och missförstod Jesus, gör vi det också. Lärjungarna fick ändå vara kvar, och det får vi med. Vi är som ett ressällskap av människor som är på väg till samma mål, och som var och en bär på längtan efter att få mening, helhet och en fungerande relation till Gud. Denna gemenskap kallar vi församling.

   

Skapad:2012-11-01 09:50:00

Under flera år har diakon Myrtle Starke, Svenska kyrkan i Uddevalla, handlat in Fairtrademärkta varor som kaffe, choklad och te med mera. Under denna tid har inköpsansvarig personal arbetat på att öka antalet kravmärkta och ekologiska varor. För detta har vi nu blivit diplomerade av Sveriges kristna råd och nu tar Ingegerd Persson över detta uppdrag.

Läs mer om Fairtrade i Uddevalla

Församlingssyn

Församlingen kallas Kristi kropp, för den får vara hans händer och fötter, ögon och öron i mötet med människor. I detta verkar den helige Ande. Hur församlingen kan utformas finns det flera olika exempel på i Bibeln.
Alla kristna församlingar syftar till att dela och sprida evangeliet om Kristus. Bakom varje församling finns en bild av det gemensamma uppdraget, en församlingssyn. Svenska kyrkan är evangelisk-luthersk, men starka influenser från andra församlingstyper påverkar. Så länge det är inspiration är det ofta ett utvecklande tillskott, men när det leder till ändrad församlingssyn lämnar vi den grund vi står på.
Bäve församling betonar att alla människor får ha en direkt kontakt med Gud. Alla döpta har ett gemensamt ansvar och får vara delaktiga i församlingen. Vem som innerst inne längtar och tror på Jesus vet bara Gud. Därför blir det inte vår uppgift att sätta gränser för delaktighet utan att inbjuda och räkna med fler.
Vi inser att vi på samma sätt som de första lärjungarna lätt missbedömer hur Jesus vill möta nya människor. Vi vill uppmuntra var och en att vara öppen för att se Guds längtan, och att låta sin personliga längtan fördjupas. Även i detta vill vi följa de första lärjungarnas exempel. Ju mer de spontant tog miste i en fråga, desto viktigare blev det för dem att hålla sig nära Jesus, som kunde ge ett bättre svar. Därför har Bäve inte betoning på gränserna för vad som är förväntat beteende, utan på att leva nära Jesus.
Vi är öppna för att människor kommer och går, i full respekt för den enskildes val. Samtidigt är det vårt mål att göra våra mötesplatser så betydelsefulla och innehållsrika att de möter den gudslängtan alla bär i någon form.

 

Språk

Vi vill utmanas av Jesu exempel till att ändra vårt sätt att kommunicera i vår tid, på samma sätt som han förnyade uttryckssätten i möten med människor under de första lärjungarnas tid. Risken finns att ”kyrkospråket” idag snarare stänger än öppnar för förståelse och kontakt mellan Gud och människor Vi måste hitta relevanta ord och bilder för 2000-talet. Ord som öppnar sinnen och tankar.
Vi tror att Gud verkar med sin Ande och förstärker vår mänskliga strävan. Anden förser oss med förmågor, hjälper oss i vårt samspel med varandra och leder en positiv utveckling framåt. Det förminskar inte på något sätt vårt ansvar för våra egna liv.

Vår vision har vi samlat i den korta meningen:

Bäve församling vill leva lika nära människor som Jesus

Vi är övertygade om att närhet till Jesus och hans exempel är bästa sättet för oss att komma närmare både andra, varandra och Gud.

(Denna text är ett utdrag ur församlingsinstruktionen) 

 

 

 

 

Kontakta oss

Skapad: 2015-09-01 00:00:00

Församlingsexpeditionen
Ordinarie öppettider:
mån, tis, tor: kl 9.00-15.00
ons, fre: kl 9.00-12.00
lunch: 12.00-13.00

Kyrkogårdsförvaltningen
mån-fre: 8.00-16.00
lunch: 12.00-13.00
Telefontid: 8.00-12.00

Besöksadress: St Nygatan 2
Postadress:
Svenska kyrkan i Uddevalla
Box 262, SE-451 17  UDDEVALLA
Telefon till växel: 0522-642100
e-post: uddevalla.pastorat@svenskakyrkan.se

 

 

Protokoll Bäve församlingsråd

Skapad: 2010-04-01 00:00:00

//