Julbasaren

Årets julbasar går av stapeln den 22-23 november 2014 kl.11.00-17.00. Välkommen även till förpremiären fredag den 21 november kl.15.00-18.30.

Julbasaren är en viktig del av kyrkans identitet, en hundraårig tradition och ett kulturarv som vi gärna vill förvalta. Basaren är även en nödvändig inkomst för församlingens arbete då Gustafskyrkan inte får bidrag från Sverige och behöver finansiellt stöd för att kunna fortsätta verka.

Under basardagarna vill vi gärna visa upp svenska jultraditioner men även vårt rika arv av kyrkans hembygdsdräkter, församlingshem och vårt vackra kyrkorum. För många är det den årliga traditionella starten på julen. Basaren fungerar även som en länk över generationsgränser och språkbarriärer med återkommande besök som kanske startade när man var barn och fick följa med sin svenskfödda mormor till julmarknaden. Här hittar du något för alla generationer, gammal som ung.

Vi säljer svenska köttbullar, glögg, julmust, polkagrisar, brända mandlar och naturligtvis svenska matspecialiteter och delikatesser som du kan ta med dig hem. Vi säljer svensktillverkad hemslöjd, juldekorationer, papper och pynt, och hantverk tillverkat av församlingsborna. Du kan fynda bokfynd i bokboden och antikviteter och spännande loppor i fyndboden och fyndtrappan.

Det finns ett café med hembakta bullar, kakor, smörgåsar och dryck, garderob, musikunderhållning, jultomte och pyssel för barnen och i kyrkorummet kan du vila dig i stilla lugn och ro.

Du kan även vinna fina priser i vår choklad- och livsmedelstombola och i stjärnlotteriet. Här hittar du också H.K.H prinsessan Benediktes lotteri, Svenska Ambassadens lotteri och dalahästlotteriet.

Här finns något för alla! Välkommen!

Elsa Beskow

Skapad: 2014-08-25 21:43:00

Har du hört talas om Tant Grön Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin? Generationer av barn och vuxna har läst någon av Elsa Beskow många sagor och känner igen hennes illustrationer.

Elsa Beskow, (1874-1953) är en av Sveriges mest kända barnbokskonstnärer. Bland hennes verk finns en lång rad av klassiska sagor som bl a Sagan om den lilla lilla gumman och Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.

När hon var femton år gammal avled fadern. Familjen flyttade då till Elsas mors ogifta syskon som bodde tillsammans, och kom att utgöra den huvudsakliga inspirationen för karaktärerna tant Grön, tant Brun, tant Gredelin och farbror Blå.

Elsa Beskow utbildades på Tekniska skolans högre konstindustriella avdelning och var sedan teckningslärare vid Whitlockska samskolan 1894–1897. Genombrottet kom 1901 med boken Puttes äventyr i blåbärsskogen. Totalt gav hon ut ett fyrtiotal egna böcker med text och bild, fram till Röda bussen och gröna bilen som utkom 1952, året före hennes död. Hennes stil är lätt, med en skarp blick för detaljer i inte minst djur och växter, vilket blir särskilt tydligt i de sagor som innehåller ”förminskade” barn eller sagogestalter i miniatyr, som Solägget, Tomtebobarnen eller den ovan nämnda Puttes äventyr i blåbärsskogen. Boksidorna är ofta inramade av dekorativa ramverk i jugend-stil.

Förutom böcker utgivna i eget namn, har hon illustrerat en stor mängd andra böcker, bl.a. i serien Barnbiblioteket Saga. Elsa Beskow illustrerade flera av Alice Tegnérs sångböcker, och skapade de klassiska bilderna som vi förknippar med till exempel Mors lilla Olle. Hon satte också bild till Jeanna Oterdahls texter i Blommornas bok. Hon var också delaktig i utformningen av svenska skolans nya läsebok Vill du läsa? (tre delar, 1935–1937), och skolsångboken Nu ska vi sjunga (1943).