Julbasaren

Årets julbasar går av stapeln den 22-23 november 2014 kl.11.00-17.00. Välkommen även till förpremiären fredag den 21 november kl.15.00-18.30.

PROGRAM FÖR ÅRETS JULBASAR

Lördag den 22 november

10.00 Sveriges Ambassadör i Köpenhamn, Inga Eriksson Fogh, inviger årets Julbasar

11.00 Julbasaren öppnas för allmänheten

13.00 Svenska julsånger med kyrkokören i kyrkan

14.00 Orgelprogram i kyrkan, Kim Thinggaard

16.00 Vesper med Gregoriansk körsång i kyrkan

17.00 Julbasaren stänger för dagen

Söndag den 23 november

10.00 Basarmässa i kyrkan

11.00 Julbasaren öppnar för allmänheten

12.00 Sagoläsning i kyrkan ur "Petters och Lottas Jul" av Elsa Beskow

13.00 Jultomten hälsar på

14.00 Gospelkonsert med Victoriakören i kyrkan. Entré 50 kr

16.30 Dragningar i lotterierna

17.00 Julbasaren stänger för året, vi ses nästa år!

Alla barn kan i kyrkan göra julklappar liksom Petter och Lotta gjorde för 100 år sedan. Mellan kl.11.00-13.00 bägge dagarna. Välkomna önskar Tant Grön och Tant Gredelin!

INFORMATION OM JULBASAREN

Petters och Lottas jul är en berömd saga av Elsa Beskow, känd av alla svenskar. Tant Brun, Tant Grön, Tant Gredelin och Farbror Blå firar en underbar jul tillsammans med de två föräldralösa barnen, Petter och Lotta. Barnen beundrar den vackra julgranen och alla ljusen och alla är glada. En sådan varm och vänlig stämning vill vi också gärna förmedla, så i år har vi extra fokus på barnen.

Tant Grön och Tant Gredelin kommer till årets basar! De vill lära barnen hur man gjorde julklappar förr i tiden. Om vi har tur, så kommer Farbror Blå också och läser högt ur boken om Petters och Lottas jul.

Medan barnen är tillsammans med Tant Grön och Tant Gredelin, kan de vuxna titta på alla julbodarna med svenska delikatesser, julprydnader, handarbeten, lotterier och tusen andra ting. Eller kanske njuta en kopp kaffe och äta en svensk smörgås i vår cafeteria.

Under basardagarna vill vi gärna visa upp svenska jultraditioner men även vårt rika arv av kyrkans hembygdsdräkter, församlingshem och vårt vackra kyrkorum. För många är det den årliga traditionella starten på julen. Här hittar du något för alla generationer, gammal som ung.

Julbasaren är en viktig del av kyrkans identitet, en hundraårig tradition och ett kulturarv som vi gärna vill förvalta. Basaren är även en nödvändig inkomst för församlingens arbete då Gustafskyrkan inte får bidrag från Sverige och behöver finansiellt stöd för att kunna fortsätta verka.

Vi säljer svenska köttbullar, glögg, julmust, polkagrisar, brända mandlar och naturligtvis svenska matspecialiteter och delikatesser som du kan ta med dig hem. Vi säljer svensktillverkad hemslöjd, juldekorationer, papper och pynt, och hantverk tillverkat av församlingsborna. Du kan fynda bokfynd i bokboden och antikviteter och spännande loppor i fyndboden och fyndtrappan.

Det finns ett café med hembakta bullar, kakor, smörgåsar och dryck, garderob, musikunderhållning, jultomte och pyssel för barnen och i kyrkorummet kan du vila dig i stilla lugn och ro.

Du kan även vinna fina priser i vår choklad- och livsmedelstombola och i stjärnlotteriet. Här hittar du också H.K.H prinsessan Benediktes lotteri, Svenska Ambassadens lotteri och dalahästlotteriet. Nytt för i år: Elsa Beskow-lotteriet sponsrat av Design House!

Här finns något för alla! Välkommen!

Elsa Beskow

Skapad: 2014-08-25 21:43:00

Har du hört talas om Tant Grön Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin? Generationer av barn och vuxna har läst någon av Elsa Beskow många sagor och känner igen hennes illustrationer.

Elsa Beskow, (1874-1953) är en av Sveriges mest kända barnbokskonstnärer. Bland hennes verk finns en lång rad av klassiska sagor som bl a Sagan om den lilla lilla gumman och Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.

När hon var femton år gammal avled fadern. Familjen flyttade då till Elsas mors ogifta syskon som bodde tillsammans, och kom att utgöra den huvudsakliga inspirationen för karaktärerna tant Grön, tant Brun, tant Gredelin och farbror Blå.

Elsa Beskow utbildades på Tekniska skolans högre konstindustriella avdelning och var sedan teckningslärare vid Whitlockska samskolan 1894–1897. Genombrottet kom 1901 med boken Puttes äventyr i blåbärsskogen. Totalt gav hon ut ett fyrtiotal egna böcker med text och bild, fram till Röda bussen och gröna bilen som utkom 1952, året före hennes död. Hennes stil är lätt, med en skarp blick för detaljer i inte minst djur och växter, vilket blir särskilt tydligt i de sagor som innehåller ”förminskade” barn eller sagogestalter i miniatyr, som Solägget, Tomtebobarnen eller den ovan nämnda Puttes äventyr i blåbärsskogen. Boksidorna är ofta inramade av dekorativa ramverk i jugend-stil.

Förutom böcker utgivna i eget namn, har hon illustrerat en stor mängd andra böcker, bl.a. i serien Barnbiblioteket Saga. Elsa Beskow illustrerade flera av Alice Tegnérs sångböcker, och skapade de klassiska bilderna som vi förknippar med till exempel Mors lilla Olle. Hon satte också bild till Jeanna Oterdahls texter i Blommornas bok. Hon var också delaktig i utformningen av svenska skolans nya läsebok Vill du läsa? (tre delar, 1935–1937), och skolsångboken Nu ska vi sjunga (1943).