Gudstjänster i Onsala kyrka

19.00  Passionsandakt   Tore Elofsson

Torsdag 2 april   Skärtorsdag
19.00  Skärtorsdagsmässa   Christian Wiegert
Efter mässan är det bönevaka fram till midnatt.

Fredag 3 april   Långfredag
11.00  Gudstjänst   Gunnar Ledwon, Kyrkokören
18.00  Vi Jesu grav - musik och meditation   Gunnar Ledwon, Maria Holmström, Rebecka Runeson

Lördag 4 april   Påskafton

19.00  Veckomässa   Christian Wiegert

Söndag 10 maj   Bönsöndagen
11.00  Högmässa   Christian Wiegert
18.00  Blomsterkonsert   Christin Wiegert Kyrkokören, Aromakören, Glorious, Small Voices

Onsdag 13 maj
08.00  Morgonmässa  Tore Elofsson
19.00  Veckomässa   Gunnar Ledwon

Torsdag 14 maj   Kristi himmelsfärds dag
11.00   Friluftsgudstjänst  på Noas Ark   Christian Wiegert, Glorious

Söndag 17 maj   Söndagen före pingst
11.00   Högmässa   Gunnar Ledwon

Onsdag 20 maj
19.00   Veckomässa   Tore Elofsson

Söndag 24 maj   Pingstdagen
11.00   Högmässa   Tore Elofsson, Kyrkokören

Onsdag 27 maj
19.00  Veckomässa  Christian Wiegert

Söndag 31 maj   Heliga trefaldighets dag

Månadsblad

Läs mer om kyrkans högtider

Palmsöndagen

Palmsöndagen inleder veckan före påsk, stilla veckan. På Palmsöndagen berättar vi om den händelse som också inleder adventstiden, när Jesus red in i Jerusalem på en åsna för att fira den judiska påsken med sina lärjungar och togs emot som kung av folket som jublade, viftade med palmblad av glädje och sjöng Hosianna.

Vägen till korset

Liturgisk färg
Violett

Altardekoration
På altaret ställer vi sälgkvistar  och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning
Sakarja kapitel 2, vers 10 - 13
Gläd dig och jubla, dotter Sion! Se, jag kommer och tar min boning hos dig, säger Herren. Många folk skall den dagen sluta sig till Herren och bli mitt folk. Jag tar min boning hos dig. Då skall du inse att Herren Sebaot har sänt mig till dig. Herren skall ta Juda i besittning som sin del av den heliga marken. Än en gång utväljer han Jerusalem. Var stilla inför Herren, allt levande, han bryter upp från sin heliga boning.

Till de kristna i Filippi kapitel 2, vers 5 - 11
Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Kristus Jesus. Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors. Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn, för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära.

Evangeliet enligt Johannes kapitel 12, vers 1 - 16
Sex dagar före påsken kom Jesus till Betania, där Lasaros bodde, han som Jesus hade uppväckt från de döda. Man ordnade där en måltid för honom; Marta passade upp, och Lasaros var en av dem som låg till bords med honom. Maria tog då en hel flaska dyrbar äkta nardusbalsam och smorde Jesu fötter och torkade dem sedan med sitt hår, och huset fylldes av doften från denna balsam. Men Judas Iskariot, en av lärjungarna, den som skulle förråda honom, sade: ”Varför sålde man inte oljan för trehundra denarer och gav till de fattiga?” Detta sade han inte för att han brydde sig om de fattiga utan för att han var en tjuv; han hade hand om kassan och tog av det som lades dit. Men Jesus sade: ”Låt henne vara, hon har sparat sin balsam till min begravningsdag. De fattiga har ni alltid bland er, men mig har ni inte alltid.” En stor mängd judar fick reda på att Jesus var där, och de kom dit inte bara för hans skull utan också för att få se Lasaros, som han hade uppväckt från de döda. Översteprästerna bestämde sig då för att döda Lasaros också, eftersom så många judar för hans skull gick ifrån dem och trodde på Jesus. Nästa dag, när de många som hade kommit till högtiden fick höra att Jesus var på väg till Jerusalem, tog de palmkvistar och gick ut för att möta honom. Och de ropade: 'Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn', han som är Israels konung. Jesus fick tag i en åsna och satte sig på den, som det står skrivet: 'Frukta inte, dotter Sion. Se, din konung kommer, sittande på en ungåsna.' ( Lärjungarna förstod först inte detta, men när Jesus hade förhärligats kom de ihåg att som det stod skrivet om honom, så hade man gjort med honom.)

Psaltaren
Psaltaren kapitel 118, vers 19 - 29
Öppna för mig rättfärdighetens portar! Jag vill gå in och tacka Herren. Här är Herrens port, här får hans trogna gå in. Jag tackar dig för att du hörde min bön och blev min räddning. Stenen som husbyggarna ratade har blivit en hörnsten. Detta är Herrens eget verk, det står för våra ögon som ett under. Detta är dagen då Herren grep in. Låt oss jubla och vara glada! Herre, hjälp oss! Herre, ge framgång! Välsignad den som kommer i Herrens namn! Vi välsignar er från Herrens hus. Herren är Gud. Han gav oss ljus. Ordna er till procession, med kvistar i händerna, ända till altarets horn! Du är min Gud, jag vill tacka dig. Min Gud, jag vill höja ditt lov. Tacka Herren, ty han är god, evigt varar hans nåd.